Tirsdag ettermiddag var det innflyttingsfest hos Faktry på Sluppen. Dette er en blanding av fabrikk og inkubator, og bak står R. Kjeldsberg, NTNU Accel og Wireless Trondheim, tidligere Trådløse Trondheim. Telenor er med som partner for å bygge opp IoT Protolab.

- Her har vi 1400 kvadratmeter med kontorer og 200 kvadratmeter med verksted, sier Kristine Bangstad Fredriksen som er leder for teknologi og innovasjon ved R. Kjeldsberg.

Så langt har tolv oppstartsbedrifter flyttet inn med til sammen rundt 60 personer.

På verkstedet: Det spesielle med inkubatoren Faktry er at det også er en fabrikk for fysiske produkter. Fra venstre: Kristine Bangstad Fredriksen fra R. Kjeldsberg, Stein Erik Sørstrøm fra ChemFree, Simon Grevstad fra Smart Cylinders og Karl Fjelde Neveland fra ChemFree. Foto: Espen Bakken

Fra smått til stort

- Vi begynte å pusse opp lokalene i september og meldte først da fra om at vi ville åpne dørene for oppstartsbedrifter, så responsen har vært god. Vi har også flere bedrifter underveis, det blir snart fullt her, sier Fredriksen. Grunnen til at flere vil flytte inn mener R. Kjeldsberg skyldes at de tilbyr mer enn bare kontorplasser.

- Det fins flere inkubatorer med kontorer, men her tilbyr vi plass til de som jobber med fysiske produkter. Dette blir en ordentlig tumleplass, med både verksted og elektro-lab, sier Fredriksen og viser frem begge deler i hvert sitt bygg i de gamle bygningene til Trondheim e-verk fra 1970-tallet.

Tumleplass: Nå har Faktry åpnet på Sluppen. Dette i de gamle lokalene til Trondheim e-verk. Foto: Espen Bakken

Her skal innovative selskaper kunne utvikle og teste ut alt fra mikroelektronikk til store mekaniske løsninger. På verkstedet er allerede ChemFree på plass, her har de montert et basseng hvor de forsker på opprydding av oljesøl. Like ved jobber Dropracks med sitt nedsenkbare takstativ til bil. I tillegg er både Mode Sensors, Voico, Sevendof, Smart Cylinders, Peakload, Veloconsult og Briks på plass.

Bordtennis og frisbee

Alt er lagt til rette for utvikling og produksjon på Sluppen, men i tillegg skal det være morsomt å jobbe her. Det kommer en bar som kan brukes til arrangement, og i samme lokale er det også et bordtennisbord. Det er også en egen frisbee-butikk, ettersom Sluppen Diskgolfpark er på samme bygningsområde.

- Det har vært gøy å jobbe sammen med arkitekten for å få til kule løsninger, og vi skal også få malt fasaden av to spennende kunstnere, sier Fredriksen.

Når de har plukket ut hvem som skal få plass i lokalene har R. Kjeldsberg hatt et sett med kriterier å se etter.

- Det er selskaper som har behov for den infrastrukturen vil legger til rette med, og som utvikler innovative løsninger. I Faktry har vi plass til selskaper med mellom en og tolv ansatte, men de må ha ambisjoner om å vokse, sier Fredriksen.