Begge selskapene ble slått konkurs i Sør-Trøndelag tingrett mandag, etter at eierne selv hadde meldt oppbud.

Matgrossisten Trondheim ble stiftet i 2011 og selger kjøle- og frysevarer til små restaurantkjeder og enkeltrestauranter. Hovedeier og morselskap til selskapet er Spesialgrossisten Trondheim, som ble etablert i 2015. Spesialgrossisten Trondheim selger mat fra lokale produsenter til dagligvarekjedene.

Daglig leder i begge selskapene og styreleder i Spesialgrossisten Trondheim, Lars Erik Mattson, sier de gikk til tingretten fordi inntektene har vært for lave.

- Det har vært dårlig inntjening de siste årene. Vi har tjent penger som matgrossist i mange år, men har de siste årene prøvd oss på noen områder hvor vi ikke har lyktes så godt. Det er frukt og grønt og vin, sprit og øl, sier Mattson.

- Må finne løsninger

Daglig leder John Aksel Stav i Bjerkan Stav Advokatfirma er oppnevnt som bostyrer for begge konkursene, og vurderer nå hva som skjer videre.

- Det er kjøle- og frysevarer, så det haster med å finne løsninger. Vi ser på to spor. Det ene er å selge det hele til noen, og jeg har allerede to-tre navn på blokka. Det ene er en av dagens eiergrupperinger. Det andre er at boet selger varelaget selv. Det er mange som skal ha varer til jul, sier Stav.

Orkla Sparebank har pant i alle eiendelene i selskapene.

- Bostyret må i samråd med panthaver finne ut hva som skal skje med varelager og driftstilbehør, sier Stav.

Til sammen 16 ansatte

Det er ti ansatte i Matgrossisten Trondheim og seks ansatte i Spesialgrossisten Trondheim.

- Vi hadde allmøte i dag (tirsdag), hvor de ansatte ble sagt opp og vi hjalp dem med å fylle ut skjemaet til Nav lønnsgaranti, sier Stav.

Spesialgrossisten Trondheim har ifølge kjennelsen fra tingretten verdier for 3-3,5 millioner kroner. De er bokført til 6,5 millioner. Selskapet har en gjeld på 12,8 millioner kroner, men 7,4 millioner av gjelden er husleie i den gjenstående kontraktstiden med Trondheim Havn for både Matgrossisten Trondheim og Spesialgrossisten Trondheim. De to selskapene har felles leiekontrakt på lokaler på Pir 1 på Brattøra, som er på 2000 kvadratmeter.

Underskudd

Matgrossisten Trondheim har ifølge kjennelsen bokførte verdier på 10,2 millioner kroner, som har en anslått salgsverdi på 5–6 millioner. Selskapet har en bokført gjeld på 14,4 millioner.

I fjor omsatte Matgrossisten Trondheim for 64,9 millioner kroner, og det er en nedgang på nesten 17 millioner fra 2015 og enda mer ned siden 2014. Både i fjor og i 2015 hadde Matgrossisten Trondheim underskudd før skatt, på henholdsvis 2,2 og 3,5 millioner kroner.

Spesialgrossisten Trondheim omsatte for 23,3 millioner kroner i fjor, som er vel en dobling fra 2015. Underskuddet før skatt endte på to millioner i fjor.

Mattson Holding, som eies av Lars Erik Mattson og Kristine Hage Mattson, eier 36 prosent og er største eier av morselskapet Spesialgrossisten Trondheim, som igjen eier 100 prosent av Matgrossisten Trondheim.