De første leietakerne som skal inn, voksenopplæringen, får flytte inn først i vinterferien neste år, et halvt år forsinket. Opprinnelig skulle de vært inne fra skolestart i august.

Prora-systemet står bak utbyggingen, og Entra kjøpte prosjektet fra Prora i desember 2015. Hovedeierne i Prora er Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen, som i april i år ble tiltalt for grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og regnskapsjuks. Begge nekter straffskyld. Rettssaken starter i Trondheim tingrett i slutten av januar neste år.

Kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i Entra sier forsinkelsene på Trondheimsporten kan få etterspill ovenfor Prora Eiendom, som er prosjektleder.

- Vi er forsinket, men hva som blir det endelige utfallet vil jeg ikke komme inn på nå. Vi er opptatt av å få fullført prosjektet og få fornøyde leietakere. Vi får komme tilbake til det senere, sier Bratlie.

Dyrere: - Vi tror nok det kan blir en overskridelse på prosjektet, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i Entra.

Betaler etter hvert

Prora-systemet kjøpte tomta Trondheimsporten bygges på fra Wahl Eiendom i starten av 2014. Sommeren samme år unngikk far og sønn Eriksen konkurs i Prora med et nødskrik, da de kom til enighet med 45 kreditorer som de til sammen skyldte 330 millioner kroner. Byggingen av Trondheimsporten startet samme høst.

Entra kjøpte Trondheimsporten for 680 millioner. Selskapet betalte 163 millioner kroner ved avtaleinngåelsen, og de øvrige 517 millionene etter hvert som byggeprosessen går fremover.

Den største leietakeren er Trondheim kommune, som skal flytte inn blant andre enhet for voksenopplæring, helse- og velferdskontorene på Heimdal og Lerkendal, kommunalt ansatte i Nav og flere andre enheter. Nav Sør-Trøndelag, voksenopplæringen i Sør-Trøndelag fylkeskommune og Helsedirektoratet er også leietakere.

Solgte: Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen i Prora solgte Trondheimsporten til Entra for 680 millioner i 2015.

- Prora kjører prosjektet

Bratlie regner med at overtakelsene starter i januar og fullføres i løpet av februar.

- I henhold til opprinnelig plan skulle noen av lokalene være ferdige i juli og resten i november i år. Nå kommer alle leietakerne i stedet inn tidlig på nyåret, sier Bratlie.

Bratlie vil ikke si noe om hva eller hvem som har skylden for forsinkelsene.

- Jeg vi ikke gå inn i detaljer. Det er Prora som kjører prosjektet, sier Bratlie.

Tror det blir overskridelser

Entra overtok finansieringen av prosjektet da de kjøpte det, og det er Entra som betaler underleverandørene. Prora har gjennomført prosjektet gjennom såkalt byggeherrestyrte entrepriser. Det medfører at selskapet deler ut enkeltoppdrag til forskjellige byggeaktører.

Bratlie vil ikke si hvor store ekstrakostnader forsinkelsene har ført til.

- Den avtalte prisen er 680 millioner. Vi tror nok det kan blir en overskridelse på prosjektet, men dette knytter seg også til økte arealer og dermed høyere inntekter. Vi må sørge for at underleverandørene får betalt det de skal ha. Vi har en avtale med Prora som sikrer at vi får tilbake det vi må legge ut på grunn av overskridelsene, sier Bratlie.

Leietakerne har kontrakter med Entra-systemet. Bratlie vil ikke si noe om de må betale dagbøter og andre ekstrakostnader til leietakerne, fordi de kommer inn senere enn avtalt.

Flytter 540 ansatte

Eiendomsutvikler Vibeke Svendsen i eierskapsenheten til Trondheim kommune forteller at lokalene i Trondheimsporten skal møbleres etter at de er overtatt.

- Voksenopplæringen har skolestart der etter vinterferien, og det blir en innflyttingsperiode frem til uka etter påske. Det er mye folk og mange enheter som flytter, sier Svendsen.

Kommunen flytter til sammen rundt 540 ansatte til Trondheimsporten.

Svendsen sier forsinkelsen ikke har skapt problemer, fordi de har fått fortsette å leie lokalene de var i. Kommunen ikke vil kommentere forhold knyttet til leiekontrakten, som dagbøter og prisavslag.

I tillegg til kommunens voksenopplæring, skal også Sør-Trøndelag fylkeskommunes voksenopplæring flytte inn. Den holder i dag til på Gerhard Schønings skole.

- Vi har leieutgifter på Gerhard Schønning uavhengig av om voksenopplæringen er der eller ikke. Derfor har vi ikke store ekstrakostnader på grunn av forsinkelsen, sier opplæringsdirektør Inger Johanne Christensen i fylkeskommunen.

- Entra dekker kostnader

Helsedirektoratet har også fått beholde sine gamle kontorer i Sluppenveien frem til flyttingen, som er utsatt fra 1. desember til februar. Forsinkelsen har ikke har ført til vesentlige ekstrakostnader.

- Dette dekkes av Entra i henhold til avtalen, skriver prosjektleder Lars Rønningen i Helsedirektoratet i e-post.

Avtalen har paragrafer om avslag i leie og erstatning av direkte tap ved forsinkelse eller mangler, opplyser direktoratet, som ikke vil kreve dagbøter. Helsedirektoratet har rundt 75 ansatte i Trondheim.

Fjernet fra prosjekt

I vår sa KLP Eiendom opp avtalen med Prora-selskapet Verftsgata Holding, som står bak byggingen av Adressahuset, og Prora Eiendom ble fjernet som prosjektleder for bygget. Bygget sto da uten ferdigattest, nesten to år etter at leietakerne var flyttet inn.

Styreleder i Prora Eiendom, John Syrstad, sier han ikke kan kommentere forsinkelsene på Trondheimsporten.

Styreleder i Prora Eiendom, John Syrstad, skriver i en e-post til Adresseavisen at Prora Eiendom er avtalemessig avskåret fra å kunne besvare spørsmål om Trondheimsporten.

- Dog kan vi si at Prora Eiendom mener at Trondheimsporten blir et flott bygg, med god kvalitet og godt økonomisk resultat for offentlige leietakere, kjøper Entra og utbygger Prora Eiendom, skriver Syrstad.