Når nyåret starter er det med to unge trøndere på et av CS: GO-lagene i Telenorligaen i 1. divisjon, dette er landets øverste nivå innen gaming.

CS er en forkortelse for skytespillet Counter Strike, som er verdens mest spilte dataspill.

Mikael Mellingen Johansen (18) er biloppretter-lærling og går i spillverden under navnet «Creeping». Alexander Forfot (20) studerer informatikk ved NTNU og er mest kjent som «ForfA». Begge har skyhøye ambisjoner innen e-sport og begge er klare på et nytt CS:GO-lag som er signert av Bitfix Gaming, en egen e-sportsklubb fra Trondheim.

Skytespill: Mikael Mellingen Johansen (18) viser frem hvordan han spiller Counter Strike, spillet som er verdens mest spilte dataspill. Foto: Espen Bakken

- Hovedmålet vårt er å skape aktiviteter for både ungdom og voksne innenfor feltene teknologi, spill og e-sport, sier Terje Græsli som er daglig leder i Bitfix Gaming. E-sportsklubben arrangerer skoleturneringer i e-sport for videregående skoler, de har blant annet en turnering gående på Tiller videregående skole som dette skoleåret fikk studiespesialisering for e-sport. Samtidig jobber de for å legge til rette for at talenter får utvikle seg.

Yngste spiller

- Som e-sportsklubb bidrar vi til at lokale talenter får jobbe målrettet over lang tid for å nå sitt fulle potensial, sier Græsli.

Mikael Mellingen Johansen og Alexander Forfot er to av dem som har tilgang til øvingslokale hos Bitfix Gaming på Tempe, og når de setter seg foran hver sin skjerm og med hver sin konsoll forsvinner de vekk fra verden utenfor. I stedet er de bak hvert sitt skytevåpen og de har hver sin rolle i spillet CS.

- Dette er unge talentfulle trøndere vi har stor tro på at kan nå langt på både nasjonalt og internasjonalt nivå innenfor CS: GO på sikt. «Creeping» blir trolig den yngste spilleren på øverste nivå neste sesong, og e-sport blir bare en større og større del av kulturliver, sier Græsli.

Begynte tidlig

Mens Mellingen Johansen begynte å spille CS allerede som seksåring, begynte Forfot mye senere.

- Jeg ble hektet på CS da jeg var seks år, da kjøpte storebroren min spillet. Det ble mange timer med spilling, og da jeg var ti-elleve år bestemte jeg meg for at dette ville jeg satse på, sier Melling Johansen og for ett år siden ble han med på sitt første lag, da i 3. divisjon. De rykket raskt opp til 2. divisjon, og etter at Bitfix kom med er han klar for øverste divisjon.

- Jeg startet mye senere enn Mikael, jeg begynte å spille dataspill først da jeg var elleve-tolv år gammel og CS først da jeg var 17 år, sier Forfot.

Laget de begge nå er med på har allerede spilt sammen en høstsesong, og nå venter vårsesongen som begynner i januar 2018.

Vil leve av spilling

Både «Creeping» og «ForfA» legger ned mye tid på trening.

- Ja, det blir rundt fem timer hver dag med lagtrening, og i tillegg øver vi individuelt et par timer. Det blir sju-åtte timer med trening stort sett hver dag. Det blir som en jobb nummer to, sier Melling Johansen.

Begge er enige om hva målet er.

- Målet er å bli best. Drømmen er helt klart å kunne leve av dette, sier både «Creeping» og «ForfA». Skal de leve av spilling, så skjer dette ved lønn av sponsorer og pengepremier, og skal de få inn nok må de opp på internasjonalt nivå.

E-sport er en raskt økende sportsgren, med både mye penger i spill og også et stort publikum. Likevel må guttene ofte forklare hva de egentlig holder på med.

- Det er ikke alle som skjønner hva dette er, det gjelder særlig foreldregenerasjonen. For min del må jeg si jeg syns all spillingen kun har vært lærerikt, jeg lærte blant annet engelsk tidlig ved å snakke med andre spillere fra andre land og er flink strategisk, sier Mellingen Johansen. Likevel har begge opp gjennom oppveksten fått høre at de spilte litt for mye.

- Ja, foreldrene mine har mast om det og jeg forstår dem også, men det blir jo litt kjedelig å høre på dem, smiler Forfot.

- Jeg har egentlig fått spilt ganske mye, foreldrene mine har hele tiden vist forståelse for hva dette er og satt seg inn i det. Men de har lært meg å prioritere, jeg må gjøre unna de viktigste oppgavene først før jeg kan spille. Nå er den viktigste oppgaven min å være lærling, og da må jeg gjøre unna den jobben før jeg kan dra hjem og sette meg ned å spille, sier Mellingen Johansen.

Må samarbeide godt

Når serien er i gang spilles det to kamper i uka, ofte på mandager og de sendes på TV2 Sumo. Ett lag består av fem personer, og disse trenger ikke å sitte fysisk på samme sted, utenom på turneringer. «Creeping» og «ForfA» er de eneste trønderne på Bitfix-laget, og de møter sjelder de andre. Noe av det viktigste i CS er å ha gode evner til å samarbeide som et lag, ta raske beslutninger og ha god reaksjonstid, slik at de treffer fienden så raskt som mulig.

De fem deltagerne på laget har ulike oppgaver: En er sniper, en er taktisk leder og har det siste ordet, en er alltid førstemann til å gå inn på et nytt område og er dermed den som både skyter noen først og dør først, en er andremann som går inn og dette er rollen til «ForfA», mens en kommer bakerst og får og sender informasjon, denne oppgaven tar «Creeping».

- Er det lett å glemme tiden når dere spiller?

- Tiden flyr fort ja, sier guttene på vei inn i spillet igjen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter