- Er det vanlig å ha bedre økonomi som nyttårsforsett?

- Nei, det er nok vanligere å skulle begynne å trene eller slutte å røyke, men samtidig bør flere tenke over sin egen økonomi. Det skal ofte så lite til for å få pengene til å strekke litt lenger, sier Silje Havdal, forbrukerøkonom i BN Bank.

Så i år, i det nyttårsrakettene farger himmelen og du skåler i champagne, kan du tenke: I år skal jeg bruke mindre penger. Jeg skal sette opp budsjett og spare til noe jeg virkelig ønsker meg.

- Alle har godt av å gå gjennom økonomien sin. Også jeg får noen aha-opplevelser når jeg ser hva pengene mine faktisk går til, sier Havdal.

Ikke gå bananas: Mange handlet mye da det var Black Friday, og venter nyttårssalget. Kjøp bare det du behøver, råder forbrukerøkonomen.

Fem tips fra økonomen

Få oversikt, det er forbrukerøkonomens første råd.

Her er Silje Havdals fem beste tips til et godt økonomisk 2018:

Start året med et tilbakeblikk på 2017. Gå igjennom kontoutskrifter og lag en oversikt over hva du har brukt penger på. Summer opp utgiftene i ulike poster som for eksempel bolig, transport, mat, klær, diverse, gjeld og sparing. Er noen av disse postene store og du ser muligheter for å redusere? Ofte er det posten for mat og diverse den enkleste å kutte.

Lag et månedsbudsjett med oversikt over inntekt, forbruk og sparing.

Bygg opp en buffer tilsvarende 2–3 månedslønner. Da har du litt å gå på til uforutsette utgifter eller eventuelle trange økonomiske tider.

Sørg for å betal ned alt du skylder tidlig på året, slik at du unngår å slite over lengre tid med purregebyr, forsinkelsesrenter og eventuelt inkassokrav. Det vil koste deg dyrt!

Følg med på forbruket underveis og ta en liten avsjekk mot budsjettet etter endt måned. Holdt du deg innenfor eller sprakk du? Hva var årsaken til at du sprakk? Ta med deg erfaringene inn i neste måned.

Be om betalingsutsettelse

Mange har handlet årets julegaver med kredittkort, og med forfall på både kredittkortgjelda og en del andre utgifter er januar en tøff måned for mange.

- Så hva gjør du om du ikke har spart deg opp en buffer, og inntekten ikke er nok til å betale alt du skylder?

- Det første du må gjøre er å ta kontakt med dem du skylder penger til så tidlig som mulig og hør om mulighet til betalingsutsettelse. Har du boliglån er ofte banken behjelpelig med en utsettelse, eventuelt en kort periode med avdragsfrihet. Dersom du leier bolig, kan du ende opp med utkastelse om du ikke betaler. Leverandører innen strøm, forsikring, mobilabonnement etc. er ofte behjelpelige med betalingsutsettelse. Men husk at dette koster, du må i de fleste tilfeller betale forsinkelsesrenter på det du skylder, sier Havdal.

Forbrukerøkonomens neste råd er å betale staten først.

- Dette både fordi de har større purregebyr enn andre og fordi de har sterke virkemidler de kan ta i bruk. Dette gjelder for eksempek kringkastingsavgiften som forfaller 31. januar. Prioriter så nedbetaling av gjeld ut fra hvor dyr den er. Kredittkortet har ofte høyest rente, deretter kommer forbrukslån, billån og til slutt boliglån.

Mange kan synes det er ubehagelig å ta kontakt med en kreditor og be om betalingsutsettelse, men Havdal mener dette bør gjøres oftere.

- Sannheten er at de blir glade for at man ringer i forkant og prøver å finne en løsning, i stedet for å bare la være å betale. Sannsynligheten for å få god hjelp er mye større om du er ærlig og legger kortene på bordet tidlig i prosessen. Husk at dere begge har samme ønske; nettopp at gjelden skal bli betalt, sier Havdal.

Ikke kjøp julegaver i januar

Nytt år og mindre shopping. Men så kommer januarsalget?

- Folk går jo gjerne litt bananas da også, rett etter en periode med både Black Week, Black Friday og en rekke andre førjulstilbud. Har hørt flere si at de flere år har handlet julegavene på salget i januar, men når jula kommer omtrent et år etter er gjerne ikke den gaven like aktuell lenger. Eller enda verre – man glemmer at man har den liggende i skapet. Å handle ting på januarsalget for å ha det til neste juls julegaver, nei, det er litt langt frem, mener Havdal.

Og om hun har flere enkle tips, sånn på tampen. Jo da:

Kutt ut medlemskap på treningssenter, det er i utgangspunktet unødvendig. Det er gratis å trene ute.

Sykler eller går du til jobb istedenfor dyr innendørstrening, så kan du også kutte ut busskortet.

Ikke ta taxi, når du kan ta buss isteden.

Mat er en kjempestor utgift. Her kan det være mye å spare, lag et budsjett og gjør innkjøp en gang i uka.

Ferie er ofte et pengesluk. Planlegg i god tid, de beste reisene går først.

Kjøp brukt, for eksempel skiutstyr til unger som vokser raskt.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter