Prisene på brukte boliger falt 2,9 prosent i Trondheim i fjor, viser statistikk som Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no la frem i går. I desember isolert falt de 1,4 prosent i Trondheim.

Mens de vest i byen (se fakta for bydeler) falt 0,8 prosent i fjor, var nedgangen på over tre prosent i resten av byen, og høyest i sør med 3,7 prosent.

Det også forskjeller på prisutviklingen mellom boligtypene. I fjor steg prisene på eneboliger i Trondheim, i alle bydeler. Mest økte eneboligprisene i vest, med 5,8 prosent. Økningen var minst i øst, med 1,8 prosent.

Enebolig økte i pris

Avdelingsleder Thomas Melum i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge megler boliger på Byåsen.

- Vi merker også på Byåsen at leilighetsmarkedet har fått seg en liten trøkk, som i resten av byen. Nå selger vi leiligheter til priser vi også kanskje fikk for tre år siden. Eneboliger og andre familieboliger er med på nedgangen, men i mindre grad. De oppleves som mer unike, og da må man slå til selv om markedet oppleves tyngre, sier Melum.

Han viser til en enebolig på Byåsen som i desember i fjor ble solgt for 6 950 000 kroner, hvor det var to budgivere. Samme bolig gikk i juni i fjor for 6,5 millioner, med én budgiver.

- Når to knivet om boligen, ble det budrunde og den gikk opp nesten en halv million, selv om markedet hadde gått ned, sier Melum.

- Bygges få familieboliger

Prisene på delte boliger, flermannsboliger og rekkehus, steg også i løpet av fjoråret i Trondheim, med 1,1 prosent. Det skyldes stor etterspørsel, sier analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

- Trondheim er fortsatt en by i vekst og mange er på utkikk etter enebolig. Det bygges få nye familieboliger, og derfor har prisene holdt seg godt, sier Valstad.

Størst prisnedgang i sør

De aller fleste boligene som selges er leiligheter, og prisene falt 4,5 prosent i Trondheim i fjor. Det var prisnedgang i alle bydeler. Aller mest falt leilighetsprisene sør i byen, som omfatter blant annet deler av Flatåsen-Saupstad, Sjetne, Heimdal og Tiller. Her falt leilighetsprisene 6,1 prosent. De falt nest mest i øst, med 4,6 prosent.

Megler Kent Nergård i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge sier tilbudet av leiligheter er størst i sør og øst.

- Det er her det er mest å velge mellom, og særlig i østbydelene er det ikke så stor prisforskjell mellom nye og brukte leiligheter, sier Nergård.

Valstad peker også på at tilbudet er stort, både av nye og brukte leiligheter.

- Det er solgt like mange boliger i Trondheim i 2017 som i 2016, så markedet fungerer godt. Men når det er flere boliger å velge i, kan folk ta seg bedre tid og kan få kjøpt til lavere pris. Vi har også hatt en veldig sterk boligprisvekst i forkant, som følge av veldig lav rente. En korreksjon ned er derfor ikke unaturlig, sier Valstad.

Rekkehuset i Stokkbekken 62 i Brundalen ble solgt for 5,4 mill. i desember. Prisantydningen var 5,25 mill.

- En liten nedgang videre

I fjor var det for første gang en nedgang i boligprisene for året under ett siden 2013. På landsbasis falt de 2,1 prosent i løpet av fjoråret. Oslo hadde den største nedgangen med 6,2 prosent.

Boligprisutviklingen har blitt mer negativ gjennom fjoråret, og det er prisnedgang i alle bydeler i Trondheim for alle boligtyper det siste halvåret.

- Vi tror på fortsatt befolkningsvekst i Trondheim og god etterspørsel etter boliger. Det er et stort tilbud av både nye og brukte boliger. Jeg tror vi fortsatt får en liten korreksjon ned, men jeg tror det vil stabilisere seg prismessig allerede utover våren. Det er ingenting som tilsier at vi får dramatiske utslag i Trondheim, sier Valstad.

- Aldri vært så usikker

Negård har ti boliger til salgs på nyåret.

- Ut ifra responsen før visning, forventer jeg å selge 8–10 av dem etter første visning. To er allerede solgt, og jeg holder på med budrunde på den tredje. Det er veldig mye bedre respons nå enn før jul. Jeg tror det blir bedre i år enn i det siste halvåret, sier Nergård, som ikke tror på videre prisnedgang i januar.

En av boligene Kent Nergård har meglet salget av i januar, er en enebolig i Astri Aasens veg 3 på Berg. Den ble solgt for 8 930 000 kr. før visning. Prisantydningen var 8 750 000 kr.

Salgsleder Ola Mogseth i Meglerhuset Nylander tror prisutviklingen vil fortsette som nå en stund fremover.

- Jeg har aldri vært så usikker som nå. Det er solgt 12,4 prosent flere boliger i desember i Trondheim enn i samme måned i 2016. Jeg tror det bunner i at folk som skal selge ble usikre på hvordan markedet blir over nyttår. Vi fryktet at det kom mange nyheter og relanseringer i mellomjula av boliger, som var tatt av markedet i november. Men det er bare 650 brukte boliger til slags nå. Januarslippet var langt større de to siste foregående årene. Hvis det blir 800–900 boliger, kan det bli utfordrende å ta imot for markedet. De neste tre-fire ukene blir derfor toneangivende for hva som skjer med boligprisene, sier Mogseth.

Investorer kjøper

Også markedsområdeleder Ronnie Andersson i DNB Eiendom sier antallet boliger til salgs vil påvirke prisene.

- Det kan bli flere boliger til slags utover første halvår, fordi boliger som ikke ble solgt i fjor relanseres. Men hvis omsetningen er der, er det ikke noe problem. Vi forventer en liten prisvekst i første halvår. Det er også positivt av investorer kjøper leiligheter for utleie, sier Andersson.