I dommen som ble avsagt 3. januar i år ble mannen dømt til fengsel i tre år og fire måneder for grov økonomisk utroskap.

Bakgrunnen er at han i en periode på over fire år lånte ut over 47 millioner kroner til to privatpersoner fra kontoene til tre selskaper på Innherred der han er styreleder.

Ifølge mannens forklaring i retten skulle pengene gå til investeringer i ulike prosjekter i Brasil, men mannen forklarte at han verken hadde møtt de to privatpersonene eller hadde undersøkt noe rundt deres betalingsevne.

I retten nektet mannen straffskyld for grov økonomisk utroskap, men erkjente brudd på aksjeloven.

- Uforsvarlig risiko

Ifølge dommen er det ikke tvil om at lånene medførte en uforsvarlig risiko for selskapene, ettersom det ble overført betydelige beløp uten betryggende sikkerhet og uten reell mulighet til å inndrive kravene.

«Allerede forut før det førte utlånet hadde låntakerne misligholdt tidligere lån fra tiltalte selv, og senere løfter om tilbakebetaling er heller ikke innfridd. Utlånene hadde verken formell eller uformell godkjenning i styret», skriver tingrettsdommeren.

Ifølge dommen skal mannen reelt sett ha vært økonomisjef i de tre selskapene, og hatt disposisjonsrett over kontoene. Den daglige lederen skal ikke ha vært klar over omfanget på utlånene før etter to år, da det allerede var lånt ut nesten 30 millioner kroner.

Politiet har tidligere fortalt til Adresseavisen at de ble varslet om saken av skattemyndighetene. Aktor la i retten ned påstand om fengsel i tre år og seks måneder for mannen.

Fortsatte utlån

Ifølge dommen er det skjerpende for straffen at mannen fortsatte å overføre penger selv etter at politiet startet etterforskning og han selv ble pågrepet sommeren 2015, men da fra andre selskaper. De siste overføringene skjedde i januar i fjor, ifølge dommen.

Trønder-Avisa har tidligere omtalt dommen, og ifølge avisen ønsker mannen å anke. Hans forsvarer Christian Wiig sier at han foreløpig ikke har diskutert ankespørsmålet med sin klient.

Mannen er fortsatt styreleder i de tre selskapene som alle tilhører samme gruppering og har samme eierskap. Hovedeieren i de tre selskapene sier at mannen ikke lenger jobber der, og at det vil bli holdt generalforsamling for å kunne fjerne ham som styreleder.

Selskapene har til dels gått med store driftsoverskudd de siste årene, og hovedeieren sier at de trolig vil klare seg økonomisk. Et av selskapene bokførte i 2015 et tap på 40 millioner kroner på grunn av utlånene.