Bjørnevik har siden 2003 eid en fjerdedel av hotellet, men har vært nødt til å selge sin andel som en del av gjeldsløsningen i hans kriserammede rederi Boa Offshore.

Nå er det klart at fire lokale investorer overtar denne andelen for 45 millioner kroner, noe som er nok til å dekke Boas gjeldforpliktelser knyttet til hotellet. Det bekrefter styreleder Oddvar Sørtømme i hotellets eierselskap Royal Garden Invest AS til Adresseavisen.

Sørtømme er selv en av de fire investorene gjennom sitt selskap ONS Konsulenttjenester AS. De tre andre er Trond Bernhard Brekke, Gunnar Heglund og advokat Joar Grimsbu gjennom sine respektive investeringsselskaper.

Kjøper: Oddvar Sørtømme er styreleder i eierselskapet Royal Garden Invest, og blir nå selv medeier i hotellet. Foto: bård sande

Forkjøpsrett

Brekke og Heglund eier allerede hver sin fjerdel av hotellet, og Adresseavisen fortalte i sommer at Bjørneviks medeiere hadde forkjøpsrett på hans andel. Den siste fjerdeparten eies av tidligere Fosen Mek.-eier Anne Synnøve Bye, men hun er ikke en del av den nye grupperingen.

Ifølge Sørtømme er Bjørneviks andel formelt overført fra selskapet Boa Eiendom til det nyopprettede søsterselskapet Boa Investment, som igjen er overtatt av de fire investorene med en fjerdedel hver.

Samtidig bekrefter administrerende direktør Ingolv Høyland i Reitan Eiendom at de er interessert i å kjøpe seg inn i hotellet, enten helt eller delvis.

Gjennom datterselskapet E. C. Dahls Eiendom eier Reitan fra før Britannia Hotell, Scandic Nidelven og halvparten av kongresshotellet Clarion på Brattøra.

Høyland sier likevel at de ikke har vært involvert i, eller kjent med, det som har foregått rundt Bjørneviks andel i Royal Garden. Etter det Adresseavisen forstår ville Reitan også vært interessert i å kjøpe 25 prosent.

- Nei, svarer Høyland på spørsmål om de har deltatt i prosessen, og sier at det er opp til andre å svare på hvorfor.

Hotell: Rema-gründer Odd Reitan er i ferd med å pusse opp Britannia Hotell, men er også interessert i Royal Garden. Foto: Morten Antonsen

- Fikk inn bud

Sørtømme sier at de ikke har vært i kontakt med Reitan-systemet, men sier at det var selskapet Norion Næringsmegling som først hadde oppdraget med å selge Bjørneviks andel. Han sier at det da kom inn et bud som var langt lavere enn deres bud på 45 millioner.

- Det kom inn et bud som var for lavt til å dekke gjeldsforpliktelsene til Boa, mens salgsummen dekker gjeldsforpliktelsene, sier Sørtømme.

Daglig leder Knut Efskin sier at de hadde et mandat om å selge hele Bjørneviks andel, og at de var i kontakt med en rekke lokale og nasjonale kjøpere, inkludert Reitan Eiendom.

- De var ikke så interessert at de kom med et bud, sier Efskin om interessen fra Reitan.

Oddvar Sørtømme sier nå at det neppe er aktuelt for eierne å invitere flere inn på eiersiden i hotellet, og at det heller ikke har vært aktuelt å selge hele hotelleiendommen.

Han sier at det tidligere har vært en viss interesse for å kjøpe hele hotellet, men sier at henvendelsene først og fremst har kommet fra finansielle aktører som for eksempel pensjonskasser.

Driver: Eierskapet er lokalt, men det er den internasjonale hotellkjeden Rezidor Hotels som drifter hotellet, gjennom avdelingen Radisson Blu Royal Garden Hotel. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte

Brekke, Bye, Heglund og Bjørnevik kjøpte hotellet i 2003 for 372,5 millioner kroner, som på det tidspunktet var tidenes største eiendomshandel i Trondheim. Før kjøpet hadde Bjørnevik vært eneeier av Royal Garden siden 1996.

Sørtømme sier nå at det ikke er inngått noen avtale med Bjørnevik om et mulig tilbakekjøp av hans andel.

Inhabil som advokat

Joar Grimsbu er kjent som en av byens mest erfarne konkursadvokater, og er blant annet bostyrer i forbindelse med den store konkursen i Reinertsen AS.

På spørsmål om kjøpet av hotellandelen fra Boa-rederiet vil påvirke arbeidet hans som advokat, svarer Grimsbu at han uansett ville vært inhabil ved eventuelle nye gjeldsforhandlinger eller konkurs i Boa-systemet på grunn av verv han har fra før.

Grimsbu er blant annet styreleder i Boa-eide Nye Kystlink AS, og er fra før også nestleder i styret i hotellets eierselskap Royal Garden Invest AS.

Selger: Ole T. Bjørnevik har eid Royal Garden Hotel helt eller delvis siden 1996. Foto: Morten Antonsen

Som en del av gjeldsløsningen i Boa Offshore har Bjørnevik tidligere solgt helikopterselskapet Helitrans, mens Boa Eiendom har solgt unna aksjer i kontorbygget Trondheim Maritime Senter, Fremo Næringspark i Melhus og eiendom i Duved i Åre i Sverige.

Som en del av løsningen skal også ankerhåndteringsfartøyene «Boa Bison» og «Boa Jarl» selges. Administrerende direktør Helge Kvalvik i Boa Offshore sier at de er i en prosess rundt skipene, og vil ikke gi noen kommentarer utover det.