Næringslivsveteranen Flatgård var styreleder i oppdrettsgiganten Salmar i ti år frem til han gikk av i fjor sommer, og har siden 2007 også sittet som styreleder i Gustav Witzøes investeringsselskap Kverva AS.

Nå ønsker Flatgård å selge aksjene han selv eier i Kverva, og uenighet rundt verdien på aksjene ført til at de to oppdrettstoppene skal møtes i Sør-Trøndelag tingrett.

Gjennom familieselskapet Kvarv AS eier Witzøe over 90 prosent av Kverva, og Flatgård har saksøkt Kvarv med krav om å få innløst sine aksjer. Ifølge aksjeloven kan en minoritetsaksjonær kreve innløsning, hvis hovedaksjonæren eier ni tideler eller mer av selskapet.

- Ga avkall

Motparten mener derimot at Flatgård ga avkall på en slik rett da han i 2005 kjøpte seg inn i selskapet. Advokat Anders Ryssdal i advokatfirmaet Glittertind representerer Kvarv og Witzøe, og sier at Flatgård fikk kjøpe en aksjepost på 3,3 prosent i Kverva på «gunstige vilkår»:

- Partene inngikk den gang også avtaler om hvordan hans aksjepost senere kunne avhendes. Partene nedfelte blant annet en avtalebasert prosedyre for verdsettelse av hans aksjepost om partene ikke skulle bli enige om verdien. I den forbindelse ga Flatgård avkall på retten til å kreve sine aksjer innløst etter aksjeloven, skriver Ryssdal i en e-post til Adresseavisen.

Han legger til at det også er uenighet om verdien av aksjene, men Adresseavisen har ikke fått opplyst hvor langt partene står fra hverandre.

Kverva eier 53,4 prosent av Salmar, som etter kraftig vekst de siste årene nå har en børsverdi på rundt 27 milliarder kroner. Flatgård ble medeier i Kverva før Salmar gikk på børs i 2007, og dermed har aksjene hans hatt en voldsom verdistigning.

Betalte ti millioner

Flatgård kjøpte seg inn gjennom investeringsselskapet Glomar AS, og ifølge årsregnskapene betalte han ti millioner kroner for aksjeposten på 3,3 prosent.

Selv om Glomars eierandel i Kverva senere har blitt redusert til 2,53 prosent (justert for egne aksjer), er selskapets indirekte eierandel i Salmar alene verdt rundt 365 millioner kroner med dagens børsverdi. I tillegg eier Kverva en rekke andre store selskaper inn sjømatnæringen helt eller delvis.

Bjørn Flatgårds sønn Martin eier nå 99 prosent av Glomar, men faren kontrollerer fortsatt selskapet gjennom de stemmeberettigede aksjene. Martin Flatgård hadde i 2016 en ligningsformue på 382 millioner kroner, og etter det Adresseavisen forstår står Kverva-aksjene for en vesentlig del av formuen.

En lignende struktur er det for øvrig i Gustav Witzøes eierskap.

Sønnen Gustav Magnar Witzøe sitter på 97 prosent av aksjene i Kvarv

, men senior kontrollerer selskapet gjennom de stemmeberettigede a-aksjene.

Til retten: Gjennom familieselskapet Kvarv eier Gustav Witzøe over 90 prosent av Kverva AS, og ifølge aksjeloven kan andre eiere kreve å få innløst sine aksjer. Foto: Glen Musk, Adresseavisen

Ønsker å selge

I tillegg til å ha vært sentral i Salmar- og Kverva-systemet i en årrekke, er Bjørn Flatgård også en viktig mann i Kjell Inge Røkkes krets som styremedlem i Røkkes private investeringsselskap The Resouce Group TRG AS og tidligere styremedlem i Aker ASA.

Flatgård skriver i en e-post til Adresseavisen at han ikke hadde tenkt å kommentere saken før rettsforhandlingene, men at han velger å gjøre det ettersom motparten har gått ut med sitt syn.

Ifølge Flatgård var det naturlig for ham å selge resten av Kverva-aksjene i forbindelse med at han gikk av som styreleder i Salmar, og han opplyser at han har forhandlet med Witzøe og Kvarv uten at de har blitt enige om prisen.

Han skriver i e-posten at ettersom partene har stått relativt langt fra hverandre vedrørende prisen, så har han sett det som nødvendig å få rettens hjelp til «å løse uenigheten mellom partene ved å kreve innløsning av aksjene i henhold til aksjelovens bestemmelser, og be om rettens avgjørelse av innløsningssummen».

Flatgård sier at det samtidig med hans kjøp av aksjer i Kverva ble inngått en aksjonæravtale og en tidsbegrenset opsjonsavtale. Han sier at opsjonsavtalen innebar at han kunne selge sine aksjer til markedsmessige vilkår i løpet av visse avtalte tidsfrister, og at han senere solgte en tredel av aksjene i henhold til denne.

- Verken aksjonæravtalen eller andre avtaler mellom partene inneholder noen fraskrivelse av retten til å kreve innløsning etter aksjeloven når en majoritetseier sitter på mer enn 90 prosent av aksjene, skriver han.

- Foreslo voldgift

Flatgård skriver også at han har lagt frem andre forslag, og blant annet tilbudt å løse uenigheten gjennom voldgift, men at Witzøe og Kvarv ikke har akseptert dette.

Formelt er det Glomar AS som møter Kvarv AS i retten, og saken er berammet i mai i år.

Flatgård er fortsatt styreleder i Kverva AS og i det nyopprettede Kverva Holding. På spørsmål om han trekker seg fra dette vervet, svarer Flatgård at dette er oppe til jevnlig vurdering på linje med øvrige lignende verv, men at det ikke er en aktuell problemstilling for øyeblikket.

Gustav Witzøe har ikke besvart Adresseavisens henvendelse.