De siste dagene og ukene har det vært hektisk aktivitet ved det ærverdige turisthotellet, som ligger mellom jernbanesporet og E6 midt i Oppdal sentrum. Det har vært malt, sparklet, pusset, tapetsert og vasket, revet og bygd. Nye Oppdal turisthotell, som ble bygd i 1924, gjenåpnet fredag 12. januar.

- Vi kommer i mål

- Vi nådde målet med å ferdigstille og pusse opp de rommene som vi satte oss som mål å gjøre. Noe renovering vil vi fortsette med utover vinteren, men alle rommene er fullt ut beboelige. Elektrikere har brukt mye tid på optimalt nett i hele huset, noe som vi prioriterte. En del arbeider gjenstår på kjøkkenet, slik at målet vårt er å kunne åpne restauranten Perrongen, selvsagt med retter som skiferbiff og lensmannspanne, og puben George til vinterferien, sier en av driverne, Steinar Furunes, til Adresseavisen.

- Alt har stått på hodet de siste dagene. Men vi kom i mål, og dette er en stor dag, sier Furunes, som tok imot flere hundre til kaffe og kake på åpningsdagen. Oppdalingene er svært fornøyde med at det er lys igjen i vinduene til det ærverdige hotellet.

Renovert med sjel

Selgeren av turisthotellet, Lars Wenaas, slapp inn de nye eierne og driverne i god tid før selve overtakelsen. Det har gjort at mange også har stilt opp på dugnad for å få gjort klar den store bygningsmassen til åpningen.

- Vi har vasket, revet av gulv, pusset og shinet, malt og tapetsert. Målet er at hotellet skal framstå som nytt, men med sjel. Fjellbygda skal prege hotellet. 1100 bilder fra historielaget og andre samlinger i bygda har vi gått gjennom, og mange bilder har vi laget. De skal opp på veggene, fortsetter Siri Mette Furunes.

Hun skal drive hotellet sammen med ektemannen Steinar Furunes og Erik Sæther. De er også medeiere i selve eiendomsselskapet, hvor den lokale entreprenøren Rune Skreen er hovedaksjonær.

Lang erfaring

Sammen har trioen nesten 100 år med reiselivserfaring i Oppdal. Siri Mette og Steinar Furunes har i flere år drevet Bortistu, mens Erik Sæther kommer fra stillingen som direktør ved Skifer Hotel.

- Hvordan blir det å konkurrere med Skifer?

- Vi må først og fremst stå sammen om å få gjester til Oppdal. Flere varme senger trenger vi om vi skal vi få store arrangement, sier Furunes, som kan tilby 75 rom ved hotellet. Driverne er veldig spente på mottakelsen i selve markedet, selv om det lover bra. Allerede første natt er fullbooket.

- Vi har jo tatt over et tomt hotell, som det ikke har vært mye aktivitet på de siste årene, men vi har tålmodige og langsiktige eiere. Vi må legge stein på stein, men vi har jobbet mye med mot ferie- og fritidsmarkedet som vi kjenner godt etter mange år i bransjen, sier Siri Mette Furunes. Hun er beveget over mottakelsen de har fått som nye eiere av turisthotellet.

- Det er helt enestående at så mange har stilt opp på dugnad. Flere har kontaktet oss. Det forteller oss at alle har et forhold til dette hotellet. Vi er helt overveldet over den mottakelsen og støtten vi føler. Du blir rørt, ja. Samtidig setter det et krav til oss. Mange har forventninger, sier Furunes.

Schønheyder på dugnad

Mangeårig reiselivskonge i Oppdal, Johan Schønheyder, har også vært med på dugnad for å få på plass hotellet.

- Det er artig at dette kommer tilbake på lokale hender. Det som betyr mest er å få drift igjen i hotellbygningen. Oppdal trenger varme senger. Hvis du ikke har en kjerne som har drift, så får du ikke folk til å komme til et sted. Det sier seg selv, sier Schønheyder.

Mange har vært med på dugnad for å få klar Oppdal turisthotell. Foto: Ludvig Killingberg
Johan Schønheyder har brukt mye av livet sitt på Oppdal turisthotell. Når har han vært med på dugnad for å gjøre klar turisthotellet etter at nye oppdalinger kom inn på eiersiden. Foto: Ludvig Killingberg