I et lite og anonymt kontor på Pirsenteret i Trondheim foregår en digital revolusjon som kan forandre måten å undersøke en av kroppens viktigste organer.

«Helvetesmaskin»

En merkelig innretning, som minner litt om ulike «helvetesmaskiner» i Donald Duck, tar det meste av plassen i det lille kontoret. Apparatet er en prototyp for det som kan bli fremtiden for alle som har behov for å gå til øyelege eller til optiker.

Her kan du lese flere saker i Adressa.no om nyskaping

På innsiden av hetten får pasienten se tredimensjonale animasjoner, ikke ulikt 3D-briller. En viktig forskjell mellom apparatet hos teknobedriften Heads og 3D-briller er at det bak bildene er flere kraftige kamera som måler øyne og hodebevegelser svært detaljert.

Skanner blikket: Foruten programvare, består teknologien fra Heads av et apparat som gjør målinger av øynene. Foreløbig finnes skanneren kun som en nokså klumpete og rar prototyp.

Telemedisin

- Apparatet ser litt rart ut, men senere vil det bli både mindre og bedre å se til, sier Bård Dalhøi i Heads.

Apparatet kan skanne øynene langt mer effektivt enn dagens manuelle undersøkelser.

LES OGSÅ: Hytteturen som gikk i pluss

Hvordan utstyret kan brukes vil være en enda større revolusjon enn selve skanningen.

- Det vi er i ferd med å utvikle vil bli avansert telemedisin, der pasienten kan være ett sted, mens øyelegen kan være et helt annet. For den saks skyld kan pasient og lege sitte på hvert sitt kontinent, sier Dalhøi. Han understreker at undersøkelse av pasienter kan være en løsning der det er mange pasienter og få behandlere.

LES OGSÅ: Kun seks prosent vil jobbe i Norges viktigste næring

Eldrebølgen

- USA mangler allerede i dag 4000 øyeleger. Det gjennomføres i USA 75 millioner synsundersøkelser hvert år. Tallet på undersøkelser og mangelen på øyeleger vil vokse i takt med eldrebølgen. At befolkningen bli eldre er det markedsmessige grunnlaget for denne teknologien, sier Dalhøi.

Han legger til at utstyret også er veldig godt egnet for undersøkelse av øyefunksjonen hos barn.

På landsbygda i India

På grunn av størrelsen og betalingsevnen for helsetjenester, vil USA bli det første markedet for Heads. I den andre enden av den økonomiske skalaen er et enda større bruksområde for teknologien fra Trondheim.

LES OGSÅ: Med teknologi hjemmet, kan flere eldre bo hjemme

Dalhøi forteller at selskapets teknologi har en annen side, der markedspotensial og profitt kan byttes ut med fattigdomsbekjempelse og forbedring av levestandarden for mange av verdens aller fattigste.

- Et slikt apparat, kan gjøre synsundersøkelser tilgjengelig på steder der folk mister synet på grunn av at de ikke får diagnose og behandling for bagatellmessige øyenlidelser. På landsbygda i India, og mange andre steder i verden, kan denne teknologien være forskjellen mellom hjelp eller ikke hjelp. Blindhet kan være den fatale følgen av at folk enten ikke har helsetjenester, eller ikke har råd til synsundersøkelser, sier Dalhøi.

«Sjelens speil»

Øynene avslører også lidelser som ikke har med øynene å gjøre. Det heter gjerne at «øynene er sjelens speil».

- Vår teknologi kan brukes til å avdekke en lang rekke nevrologiske lidelser og sykdommer. Vi har veldig tro på dette, sier Bård Dalhøi.

LES OGSÅ: Treningsapp hjalp Ingrid tilbake i jobb

Internasjonalt

Han er den ene av tre ansatte i selskapet som jobber innenfor medisinsk teknologi.

- Med innleide krefter i ulike land, er det 10–12 årsverk som jobber fulltid med dette, sier Odd Hjelmeland.

Foruten i Norge, jobbes det intenst med Heads synsteknologi i Sverige, USA, Russland, Nederland, Ungarn, India og Ukraina.

Trondheimspenger

Hjelmeland er i Trondheim først og fremst kjent for innovasjoner i oljebransjen. Sammen med flere andre i investormiljøet og næringslivet i Trondheim har han snudd blikket mot medisinsk teknologi. Blant eierne i Heads er Alf Egil Bogen, Bo Kähler, Kent Ranum, Bernhard Sandvik og Tor Ulleberg. I dag er aksjekapitalen i selskapet 12 millioner kroner, men det er ikke nok.

LES OGSÅ:

Skal bruke Folkeinvest

- I første omgang håper vi å få inn fem millioner kroner gjennom en åpen emisjon som starter 18. januar, sier Hjelmeland. Fra den datoen blir det mulig for hvem som helst å investere i Heads via Folkeinvest, som er en annen fersk Trondheims-innovasjon.

- Når systemet skal lanseres globalt, vil vi ha behov for ytterligere 50 millioner kroner. Tradisjonelt har det vært vanskelig å få norske investorer med på medisinsk nyskaping. Vi håper det nå endrer seg. Dette har jeg nemlig stor tro på, sier Odd Hjelmeland. Han har blant annet vært involvert i oljeserviceselskapene Reslab og Lithicon (tidligere Numerical Rocks), som senere ble solgt for til sammen rundt én milliard kroner.

Gammel idé

Optiker Nils Morten Wentzel på Dombås lanserte ideen om synsskanning tidlig på 2000-tallet, men i mange år ble teknologien vurdert å være umoden. I 2009 ble det børstet støv av teknologien, og nå er det full fart i prosjektet. Innovasjon Norge har støttet Heads siden starten for ni år siden.

Øyepasienter i India

Innholdet til mye av Heads-systemet kommer fra et sykehus i Chennai i India. På Indias største øyesykehus, Sankara Nethralaya Eye Hospital, behandles 1500 pasienter. Hver dag! En halv million pasienter per år er innom sykehuset. Noen av pasientene kommer også fra Vesten.

- Sykehuset i Chennai har svært mange pasienter. Samarbeidet med sykehuset i India gir oss derfor verdifull kunnskap, ikke minst til å drive klinisk forskning og teste programvaren som ligger i bunn, sier Bård Dalhøi.