NHOs Tord Lien og Kristian Tangen fra LO er mektig imponert over det Tommen Gram har fått til. Foto: Leif Arne Holme

Nylig ble det familieeide selskapet, hvor Rolseth har vært konsernsjef, solgt til frøyabedriften Bewi.

- Det har vært en rivende utvikling i vår bransje og det har handlet om å være i front når det gjelder å utvikle bærekraftige og miljøvennlige plastprodukter, sier Rolseth.

Les også: Trøndersk konsern kjøper opp trønderkonsern

Miljøsamarbeid på arbeidsplassen

Arbeidslivets Klimauke arrangeres for første gang denne uka. Dette er et initiativ fra et samlet arbeidsliv i Norge, med mål om å øke miljøbevisstheten i norsk arbeidsliv og inspirere til klima- og miljøsamarbeid på arbeidsplassen.

I Tommen gram jobber både ledelse og ansatte sammen for å redusere bedriftens fotavtrykk. Nå er de også først i verden med miljøvennlig dampsperre som er produsert av fornybart råstoff, det vil si sukkerrør.

- Det er plastfolie som brukes i vegger og gulv for å hindre at fukt skal gå inn i konstruksjonen. Den grønne plasten kan man brukes til hva som helst, alt fra bæreposer, brødposer, dekkfolier og dampsperre. Vi har foreløpig valgt det største produktet vårt på knappe 3000 årstonn. Det er nå klimanøytralt, sier Finn Robert Müller, administrerende direktør i Tommen Gram Folie AS.

Les også: Trege trøndere går foran

Oppfinner i egne rekker

Müller er ikke bare administrerende direktør, han er også oppfinner av flere plastprodukter som har vakt internasjonal interesse.

- Ambisjonen vår er å gjøre matvareemballasje grønn og klimavennlig, sier han.

Tommen Gram var en av seks bedrifter som fortalte om sine klimaambisjoner på årskonferansen i NHO Trøndelag.

- Her bidrar alle for at fremtiden skal være bærekraftig. Vi er ikke vareflyttere, men en kunnskapsleverandør. Vårt bidrag til det grønne skiftet er å drive forskning og utvikling, og ta i bruk nye metoder for å produsere plastprodukter som tilfredsstiller morgendagens miljø- og klimakrav, sier Marit Rolseth.

Kan bruke i all evighet

Tommen Gram har produksjon i Levanger og distribusjonslager i Trondheim og Tromsø, hvor selskapet også har en salgsorganisasjon som betjener fiskeflåten både i Norge og Russland. Selskapet er dessuten representert i Hanoi, Hong Kong, Serbia og Russland. Det forventes en omsetning på rundt 320 millioner kroner i år.

NHOs regiondirektør i Trøndelag, Tord Lien, er svært begeistret for det Tommen Gram driver på med.

- Denne bedriften viser hva man kan få til når partene i arbeidslivet sammen leter etter gode løsninger for å utvikle produkter som vi kan bruke i all evighet, både for å trygge gode bygg, men også for å sikre trygge og lønnsomme arbeidsplasser i Trøndelag i årene fremover, sier Lien.

Les også: - Trøndelag må ta flere sjanser

Alle kan bidra med litt

LOs distriktssekretær Kristian Tangen mener alle kan bidra med litt.

- Alle kan ta initiativ på egen arbeidsplass. Det handler om å sette det i system, og at man har et aktivt samarbeid mellom bedriftsledelse, tillitsvalgte og ansatte.

Ved Tommen har man ikke bare gjort produktene grønnere, de har også gjort flere klimavennlige tiltak ved fabrikken i Levanger.

- Før sendte vi varmen fra trykkverkene over tak. Nå brenner vi spriten fra den spritbaserte trykkfargen, tar igjen varmen, og kjører den tilbake i trykkverkene for å tørke trykken og varme opp lokalene. Vi sparer 500 000 kroner i året bare på strømregningen. Det vil derfor ikke gå lang tid før vi har tjent igjen investeringen på rundt 3 millioner kroner. Dette hadde vi ikke gjort uten at det var lønnsomt, sier Müller.

Nesten all plast samles inn

Markedssjef Jan Brunborg i Tommen Gram Folie er helt klar på at det blir lettere i fremtiden å selge plast som er produsert på miljøets premisser.

- Vi ønsker ikke å ha plast i sjøen, bare så det er sagt, men Norge har et av verdens beste innsamlingssystemer hvor hele 97,7 prosent av all plast blir samlet inn, understreker Brunborg.

NHOs regiondirektør, Tord Lien, er helt klar på at alle må bidra for å gjøre Norge grønnere.

- Dersom vi skal ha noen som helst mulighet til å opprettholde noe i nærheten av den velstanden og velferdsnivået som alle ønsker seg i fremtiden, må vi sørge for at det grønne skiftet blir lønnsomt, sier regiondirektør Tord Lien i NHO Trøndelag.

- Vårt bidrag til det grønne skiftet er å drive forskning og utvikling, og ta i bruk nye metoder for å produsere plastprodukter som tilfredsstiller morgendagens miljø- og klimakrav, sier Marit Rolseth. Foto: Leif Arne Holme
Markedssjef Jan Brunborg i Tommen Gram Folie er helt klar på at det blir lettere i fremtiden å selge plast som er produsert på miljøets premisser. Foto: Leif Arne Holme
- Vi gjenvinner varmen i fabrikken og sparer dermed 500 000 kroner i året på strømregningen, sier adminstrerende direktør Finn Robert Mülle. Foto: Leif Arne Holme