Statoil opplyser i en pressemelding at de tildeler en kontrakt til Alcatel Submarine Networks for Permanent reservoar monitorering (PRM) på Johan Sverdrup-feltet.

- Kontrakten er til sammen verdt mellom 700 og 800 millioner kroner, og rundt 50 prosent av dette omfatter Alcatel Submarine Networks Norway i Trondheim. De vil få ansvaret for prosjekteringen, og det er også der de rundt 6500 sensorene skal bygges, sier Eskil Eriksen, pressetalsmann i Statoil.

PRM innebærer at seismiske sensorer installeres permanent på havbunnen, noe som vil gi hyppigere og bedre seismiske bilder av endringer i reservoaret. Ifølge pressemeldingen er PRM en sentral forutsetning for å levere på ambisjonen om en utvinningsgrad på 70 prosent, og har en viktig rolle i selskapets planer for digital teknologi på feltet.

Overlevd et vanskelig marked

Alcatel Submarine Networks er et fransk konsern, med hovedkontor i London. Kontrakten inngått med Statoil vil derimot først og fremst berøre avdelingen på Tiller i Trondheim, som er et eget aksjeselskap.

- Dette er en gledens dag for oss, sier Morten Eriksrud som er daglig leder ved Alcatel Sumarine Networks Norway, tidligere Optoplan. Optoplan ble kjøpt opp av Alcatel i 2014.

- Vi har jobbet i et vanskelig marked de siste årene, men vi har overlevd og nå får vi resultatene av god jobbing, sier Eriksrud som etter storkontrakten med Statoil må ansatte flere.

- Idag er vi rundt 30 ansatte, men dette er en kontrakt som innebærer mye aktivitet så det er klart vi må ha flere, sier Eriksrud.

Digitaliseringen er i gang

Også Tord Lien, regiondirektør i NHO Trøndelag gleder seg over kontrakten.

- Dette er utrolig morsomt. Kontrakten viser at vi har høykompetent industri her i Trøndelag som er viktig for trøndersk næringsliv, men også for norsk økonomi. Oljen varer ikke evig, men jobber vi riktig kan den bli lønnsom lenger og da er teknologi og digitalisering viktig. Digitalisering vil påvirke alle norske arbeidsplasser, og dette viser at det går an, sier Lien.

Systemet på Johan Sverdrup vil anvende fiberoptisk teknologi som vil kunne kontinuerlig observere endringer av undergrunnen.

- Johan Sverdrup vil utgjøre en betydelig andel av norsk oljeproduksjon fremover og har en levetid på over 50 år. Derfor jobber vi nå systematisk med å maksimere verdiskapingen fra feltet og sikre høyest mulig utvinningsgrad, sier Kjetel Digre, prosjektdirektør for Johan Sverdrup.

Installeres neste år

380 kilometer med fiberoptiske seismiske kabler og mer enn 6500 akustiske sensorer skal grøftes ned på havbunnen. PRM-systemet vil dekke et område på mer enn 120 kvadratkilometer, som er et av de største områdene dekket av et fiberoptisk PRM-system.

Planen er at de seismiske kablene skal installeres på havbunnen ved Johan Sverdrup feltet i løpet av 2019.

- Denne type data har et stort potensial i forhold til visualisering, modellering og etter hvert også prediktive analyser. Dette vil kunne gi oss økt presisjon i brønnplasseringer, hjelpe oss å styre produksjon og injeksjon, men også til en viss grad bidra med informasjon om tilstanden på brønner og undervannsutstyr. Slikt er viktig for et felt som har en levetid på 50 år, sier Eli Eikje, leder for Petroleumsteknologi for Johan Sverdrup.