Dette skjer samtidig som Arbeidstilsynet har en pågående tilsynssak der Hays selskap Norinvest Drift er ilagt dagbøter på 10 000 kroner, fordi de mener selskapet ikke kan bevise at polske ansatte har fått tarifflønn.

Disse ansatte jobbet nettopp ved Vestre Rosten 79, der avdelingen Nav Arbeid og Ytelser Trondheim har inngått avtale om å flytte inn i en etasje på rundt 2700 kvadratmeter.

Avdelingsdirektør Per Roger Samstad i Nav Arbeid og Ytelser Trondheim sier at de er kjent med tilsynssaken, og at den har vært tatt opp i samtalene med Norinvest.

- For oss som en statlig aktør er det helt avgjørende at de etiske spillereglene blir fulgt. I kontrakten er det derfor tatt med et særskilt punkt knyttet til at alle arbeidslivets spilleregler blir fulgt, sier Samstad til Adresseavisen.

Samstad sier at avtalen formelt ikke er inngått, men at de har informert de andre deltagerne i anbudskonkurransen om at de har til hensikt å inngå kontrakt med Vestre Rosten 79 AS innen fredag 26. januar.

Eiendomsinvestor: Francis S. Hay er daglig leder, styreleder og eier av Norinvest-konsernet, som eier både kontoreiendommer, boliger og flere hoteller i og rundt Trondheim. Foto: Glen Musk, Adresseavisen

Satt på pause

Tvangsmulkten som Norinvest Drift er ilagt er nå satt på pause etter at selskapet klaget på vedtaket, og selskapet skal i møte med Arbeidstilsynet om saken torsdag denne uken.

Bakgrunnen for vedtaket var et tilsyn som to inspektører fra Arbeidstilsynet gjennomførte i slutten av mars i år i Vestre Rosten 79, bedre kjent som Atmel-bygget. Under tilsynet traff de fem polske arbeidstakere som jobbet med oppussing.

Tariffavtalen for byggeplasser i Norge er allmenngjort, noe som betyr at alle som utfører bygningsarbeid har krav på lønn i henhold til avtalen. Arbeidstilsynet har bedt Norinvest Drift dokumentere at arbeidstakerne har fått lønn i tråd med dette, men har ikke vært fornøyd med svarene.

- Garantier

Per Roger Samstad sier at Nav-avdelingen trolig vil flytte inn i Vestre Rosten 79 i løpet av høsten 2019. Han ønsker ikke si noe om størrelsen på kontrakten, men etter det Adresseavisen har grunn til å tro er den årlige leien på rundt 3,5 millioner kroner.

På spørsmål om de er trygge på at Norinvest vil opptre i tråd med regelverket, svarer han:

- Vi forutsetter at spillereglene blir fulgt i sin helhet, og ut ifra garantiene vi har fått fra huseier så er vi trygge på at de i fremtiden vil bli fulgt. Saken som nå pågår kan vi ikke gjøre noe med. Det er en sak vi ikke er direkte involvert i, sier han.

- Er det et paradoks at dere inngår avtale med et selskap som har en tilsynssak gående mot seg?

- For oss har det vært avgjørende at vi i vår kontrakt har fått inn et svært tydelig punkt om vår nulltoleranse for eventuelle avvik på spillereglene, sier han.

Etter det Adresseavisen forstår skal dette punktet ikke være standard for denne typen leiekontrakter.

Hay svarer

Eiendomsinvestor Francis S. Hay både er daglig leder, styreleder og eier i konsernets morselskap Norinvest AS, og leder også datterselskapet Norinvest Drift.

Hay skriver i en e-post til Adresseavisen de ikke kan opplyse om hvilke avtaler de inngår til enhver tid, men at de har mange kontrakter med det offentlige. Han sier samtidig at de generelt er positive til bestemmelser med nulltoleranse for brudd på regler i arbeidslivet.

- Dette har blitt mer og mer vanlig overalt på offentlige kontrakter som de seneste årene har blitt store og omfattende, skriver Hay i e-posten.

Han sier samtidig at de prøver å «etterleve og oppfylle alle lover og regler til enhver tid.»

- Men til tider og i en travel hverdag, med til enhver tid mange offentlige tilsyn gående samtidig, så kan det noen få ganger være utfordrende å besvare alt fullstendig og til rett tid da det ofte gis korte frister, skriver han.

Eiendomskjøp

Nav Arbeid og Ytelser holder i dag til i kontorbygget Industriveien 7 på Heimdal, som også eies av Norinvest-konsernet.

Både Industriveien 7 og Vestre Rosten 79 har de siste par årene blitt kjøpt av Norinvest fra det Oslo-baserte eiendomsfondet Norwegian Lights, bekrefter Norion Næringsmegling som formidlet begge salgene.

Flytter: Nav Arbeid og Ytelser Trondheim har i dag kontorer i Industriveien 7 på Heimdal. Både dette kontorbygget og Vestre Rosten 79 er eid av Norinvest. Foto: Adresseavisen