- Tiltalen beskriver et alvorlig regnskapsbrudd og utroskapen er beløpsmessig stor. Men det er opp til retten å vurdere tiltalen og alvorligheten rundt den, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim, som er aktor i saken.

Terje og Roger Eriksen er tiltalt for tre forhold; grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og regnskapsjuks. Alle punktene har en strafferamme på seks år. Begge tiltale nekter straffskyld.

I Trøndelag er dette en uvanlig sak, forteller politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt.

- Som Prora-saken fremstår ut fra tiltalen, skiller den seg ut både i omfang og beløp fra andre saker her, sier Midling.

- Sjelden 40 mill.

Han var med på å etterforske saken i starten, før den ble overført til Økokrim i Oslo, som også har tatt ut tiltalen.

Han viser blant annet til at Terje Eriksen er tiltalt for grov utroskap, fordi han ifølge tiltalen skal ha overført inntil 40 millioner kroner til seg selv i strid med Prora Eiendoms interesser og uten rettslig grunnlag for det. Roger Eriksen er tiltalt for å ha medvirket til overføringene, ved å stilltiende godkjenne praksisen.

- Stort sett når vi snakker om underslags- og utroskapssakene, er de sjelden på mer enn fire millioner kroner, sier Midling.

Terje Eriksen har vært en av Trondheims største eiendomsutviklere. Forretningsmodellen har vært å få med seg investorer, privatpersoner og selskaper, til å finansiere byggeprosjektene mot lovnader om en høy avkastning innen få år. Eiendomsprosjektene, som er datterselskaper, videreselges når de er ferdig bygd.

Punktene Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen er tiltalt for, har en strafferamme på seks år. Begge nekter straffskyld.

- Mangelfull etterforskning

Både Terje og Roger Eriksen nekter straffskyld på alle tiltalepunktene.

Advokat Nils Christian Langtvedt i Advokatfirmaet Hjort er forsvarer for Roger Eriksen.

- Tiltalen er feil, og den bygger på grunnleggende mangelfull etterforskning. Det vil bli redegjort for grundig i forsvaret under rettssaken, både fra vår side og tiltalte selv, sier Langtvedt.

Advokat Nils Christian Langtvedt i Advokatfirmaet Hjort er forsvarer for Roger Eriksen.

Advokat Halvard Helle i Schjødt er forsvarer for Terje Eriksen.

- For Terje Eriksen er det viktig å få en avklaring i hans favør allerede i første instans, sier Helle.

- Vil tilbakevise tiltalepunktene

Først ble Terje og Roger Eriksen også siktet for grovt bedrageri mot investorene i Prora-systemet. Bakgrunnen var en anmeldelse fra fire investorer som hadde gått inn med millionbeløp i Prora-systemet. Men da tiltalen kom hadde Økokrim frafalt dette punktet, på grunn av bevisets stilling.

- Til den opprinnelige siktelsen sa vi at det ikke var saklig grunnlag for den. Vår vurdering om at anmeldelsen ikke var riktig, viste seg å være rett. Formålet nå er å få tilbakevist saken tilsvarende i tingretten for de nye tiltalepunktene, sier Helle.

Advokat Halvard Helle i Schjødt er forsvarer for Terje Eriksen.

3000 sider dokumenter

Det er satt av tre uker fremover til straffesaken mot far og sønn Eriksen i tingretten. Påtalemyndigheten vil føre 16 vitner i løpet av saken. Det er i hovedsak revisorer, regnskapsførere og ansatte som har hatt befatning med regnskapene i Prora. Forsvarerne skal føre to vitner.

Det er 3000 sider med dokumenter i saken. Den første uka skal påtalemyndigheten ha innledningsforedrag, før de tiltalte starter med sine forklaringer.