Denne saken er korrigert. I en tidligere versjon var feil sum oppgitt i ingressen.

Den største enkeltsaken gjelder bedrageri med både dagpenger og uførepensjon for til sammen nær 700 000 kroner, opplyser Nav i en pressemelding.

Antall personer som ble anmeldt økte i begge de to tidligere trøndelagsfylkene i fjor.

I gamle Sør-Trøndelag økte antall anmeldelser fra 51 til 54 fra 2016 til 2017, mens det i det gamle nordfylket økte fra 20 til 29.

I nordfylket økte også det totale beløpet fra rundt tre til drøyt fire millioner kroner, mens det i sørfylket gikk fra rundt ni til snaut 8,6 millioner kroner.

Fra januar i år ble Nav i de to tidligere fylkene slått sammen, og ledes nå fra kontoret på Steinkjer.

Svindel med dagpenger

Ifølge Nav er de fleste anmeldt for svindel med dagpenger. Det gjelder 63 personer som er anmeldt for å ha lurt til seg til sammen 9,2 millioner kroner. Dessuten er 16 personer anmeldt for svindel av arbeidsavklaringspenger for til sammen 2,2 millioner kroner.

For å få utbetalt dagpenger og arbeidsavklaringspenger kreves det at mottakerne sender meldekort til Nav annenhver uke og oppgir antall timer de har vært i arbeid. De fleste er anmeldt for å ha oppgitt langt færre, eller ingen arbeidstimer selv om de faktisk hadde jobbet.

- Nav jobber for å hjelpe folk i arbeid. Det er alvorlig når de bevisst skjuler at de jobber og samtidig mottar stønad fra Nav. Det er svindel av fellesskapets midler og er med på å undergrave tilliten til velferdssystemet vårt, sier avdelingsdirektør i Nav Kontroll nord, Jannike Syse, i pressemeldingen.

A-krimsenter

Nav opplyser at de fleste sakene som er anmeldt er avdekket gjennom samkjøring av offentlige registre. De sier at opplysninger som blir gitt til Nav blant annet blir kontrollert opp mot inntektsopplysninger hos Skatteetaten.

Syse sier at de nå samarbeider enda tettere med både politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten etter opprettelsen av A-krimsenteret i Trondheim i 2016.

- Felles kontroller og tverretatlig samarbeid skal blant annet bidra til å både forebygge og avdekke trygdesvindel, sier Syse.