Trondheimsbanken la onsdag morgen frem resultatet for 2017, som viste et rekordhøyt resultat før skatt på 395 millioner kroner.

Bankens administrerende direktør Gunnar Hovland sier til Adresseavisen at en viktig årsak er at boligutlånene har økt fra 13 til 23 milliarder kroner de siste årene, og at banken i fjor reetablerte seg i bedriftsmarkedet.

For to og et halvt år siden varslet BN Bank at de skulle slutte med utlån til bedriftsmarkedet, som da utgjorde to tredeler av bankens utlånsvirksomhet.

At de nå justerer kursen henger sammen med etableringen av eiendomsmeglerselskapet BN Bolig i Oslo, som banken eier sammen med Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

Varslet nedbygging

Han sier at det nå er rundt 35 ansatte i BN Bolig, og sier at ambisjonen er å gå med overskudd i 2019. Hovland sier Oslo-satsingen igjen vil bidra til vekst i personmarkedsdelen av banken, ettersom et ønske er å låne ut penger til kjøp av de samme boligene.

Banken gjør det klart at det er snakk om et begrenset comeback i bedriftsmarkedet. Hovland sier at den nye utlånene til prosjekt- og boligutvikling vil ligge et sted mellom to og tre milliarder kroner, mens de hadde lånt ut over 32 milliarder til bedrifter da de varslet nedbyggingen i august 2015.

De totale utlånene til bedriftsmarkedet ble som planlagt redusert med 2,4 milliarder kroner i 2017, og var ved utgangen av året på 13,2 milliarder kroner viser årsregnskapet.

- Banken vil fremover videreutvikle denne delen av bedriftsmarkedsporteføljen, sammen med satsingen på prosjektfinansiering, for å sikre ha en balansert og sunn vekst, sier Hovland.

Utlån til personkunder økte med en halv milliard kroner i samme periode, og var ved utgangen av 2017 på 23,3 milliarder kroner.

Roboter

Hovland sier at det gode årsresultatet også skyldes en økende grad av robotisering og automatisering av arbeidsoppgaver, og at de dermed har klart å etablere nye forretningsområder og å vokse uten at kostnadene har dratt i vei.

I tillegg til BN Bolig og den nye satsingen i bedriftsmarkedet, startet banken i fjor også med forbrukslån, og hadde ved utgangen av året lånt ut 248 millioner kroner i dette markedet.

Sparebank 1 SMN i Trondheim er største eier av BN Bank med 33 prosent, mens andre banker i Sparebank 1-alliansen eier de øvrige aksjene.

Eierne kan vente seg et solid utbytte, både på grunn av fjorårsresultatet og at banken har høyere egenkapitaldekning enn det som er målsettingen. Det siste skyldes de lavere utlånene til bedrifter.

- Nivået på utbyttet er noe eierne selv skal ta stilling til, sier Hovland.