- Der vi gjorde det godt i tredje kvartal, gjorde vi det enda bedre i fjerde kvartal. Vi har vekst både i privat- og bedriftsmarkedet, og det gir oss tidenes beste resultat, sier landessjef for Danske Bank i Norge, Trond Mellingsæter.

I forbindelse med fremleggelsen av resultatet for tredje kvartal i fjor, fortalte banksjefen at rådgiverne måtte jobbe kveldsvakter for å ta unna alle henvendelsene som kom etter at banken satte ned renta.

Mellingsæter mener rentenedsettelsen i fjor har bidratt godt på privatmarkedet, men at det er helheten som trekker resultatet opp.

- Vi har tatt markedsandeler hele året i privatmarkedet, og ikke minst i bedriftsmarkedet. Så ga det at vi var de første som satte ned renta oss en fin buzz i fjor høst, sier Mellingsæter.

Bankens inntekter i Norge i fjor endte på tett oppunder 6,9 milliarder kroner. Det ga et resultat før skatt på knappe 3,2 milliarder kroner. Til sammenligning var resultatet før skatt for 2016 på i overkant av 1,8 milliarder kroner.

Bidro til finansiering av storkjøp

En av de store oppdragene banken hadde på bedriftssiden i fjor, var hjemkjøpet av Det Norske Veritas. Dagens Næringsliv anslår at summen Stiftelsen Det Norske Veritas måtte betale for å kjøpe ut tyske GL Groups andel på, var på mellom 10–15 milliarder kroner.

Dette betød også en ikke ubetydelig avtale for Danske Bank når det gjaldt finansieringen av hjemkjøpet.

Flere kunder innen fisk

Danske Bank har også fortsatt å skaffe seg nye kunder på nyåret. I slutten av januar tok Mellingsæter turen til Rørvik i Ytre Namdal i Trøndelag. Der fikk han en omvisning i Midtnorsk Havbruks lokaler.

Trond Mellingsæter (i midten) fikk en omvisning av Harry Bøe (t.v.), konsernsjef i NTS ASA og Roger Granheim, styreleder i NTS ASA i forbindelse med at Danske Bank har blitt Midtnorsk havbruks nye bankforbindelse.

Anledningen var at Danske Bank blir havbruksselskapets nye bankforbindelse. Med drøye 450 millioner kroner i omsetning i 2016 er havbruksselskapet en betydelig kunde for banken.

Mellingsæter sier at Danske Bank er stor innen havbruk, og har kundeforhold med de største aktørene innen sjømat. Han vil imidlertid ikke ut med hvilke disse er.

Vokser på bolig

Gjennom fjoråret økte banken boliglånene med rundt 9 prosent. Det er langt over markedsveksten på rundt 5,5 prosent, noe som betyr at banken tar markedsandeler.

Mellingsæter hevder at veksten gjelder både i Trøndelag, Oslo og andre deler av landet. Han har ikke tro på at boligmarkedet vil forverre seg særlig gjennom året.

- Vi tror ikke dette er noe krakk, men en korreksjon. For Trondheim ser vi at det er en ganske sterk tilbudsside akkurat nå, men med en lav rente og lav arbeidsledighet, ser vi for oss en ganske flat utvikling for boligmarkedet gjennom 2018, sier Mellingsæter.

- Nyboligsalget har falt kraftig både i Oslo og i Trondheim, er det noe som bekymrer dere?

- Nyboligsalget har bremset opp, og jeg tror det har litt med prisforventningene hos kjøperne å gjøre. Forventer de at prisene er på vei ned, venter de. Etter hvert vil det nok danne seg en ny prisforventning, sier Mellingsæter.

Beholder Nylander

En annen stor nyhet som ble kjent på nyåret, er at Danske Bank selger eiendomsmeglerkjeden Krogsveen til Pareto.

Eiendomsmeglerkjeden hadde i 2016 en omsetning på drøyt en halv milliard kroner, og et overskudd før skatt på litt over 47 millioner kroner.

Danske Bank er også medeier i meglerforetaket Nylander i Trondheim. Dette foretaket har en langt mindre omsetning, og har de siste årene gått med kraftige underskudd. Mellingsæter sier likevel at det er uaktuelt å selge seg ut av Nylander.

- Vi har ikke planer om å gjøre noe med Nylander, men på lang sikt er det selvsagt en annen vurdering. Det er viktig for oss med et godt samarbeid, som også kan komme kundene våre til gode. Mitt inntrykk er at det er en positiv og god utvikling i Nylander, sier Mellingsæter.