Hytteprisene kryper stadig oppover.

Ifølge Prognosesenteret kostet en gjennomsnittlig hytte i Oppdal 228 000 kroner i 1992. I 2000 passerte snittsummen for første gang én million, mens den gjennomsnittlige Oppdals-hytta i fjor kostet 1,9 millioner.

Det er dermed ikke en vanlig hytte Heimdal Eiendomsmegling solgte denne uka, da en hytte like ved skibakken i Stølen ble solgt for 13 millioner kroner.

Skiferpeis: Hytta i Stølen har selvsagt en skiferpeis, og fra stua er det utsikt over Oppdal. Foto: Heimdal Eiendomsmegling

- Kvadratmeterprisen endte på 66 000 kroner, og det er nok rekord, sier Per Hårstad, megler og partner hos Heimdal Eiendomsmegling.

Hytta er på 225 kvadrat, og har blant annet fem soverom, eiendom på over 1,3 mål og det er mulig å dra fra hytta og rett i skiheisen med ski på beina.

Fem på visning

Hytta ble lagt ut lillejulaften og ble i annonsen beskrevet som «stor og majestetisk hytte med eksklusiv standard». Prisantydningen ble satt til 15 millioner.

- Salgssummen ble derimot 13 millioner, en pris begge parter er fornøyd med, sier Hårstad som arrangerte visning på hytta forrige lørdag.

- Det var fire potensielle kjøpere innom på visningen, og i tillegg har vi hatt en privatvisning. Vi endte opp med kun en budgiver, og slik er det også gjerne i en såpass høy prisklasse, sier Hårstad. Kjøper vil være anonym, men megler kan opplyse at det er en familie som har kjøpt sin hyttedrøm.

Stor interesse for hyttekos

- Hyttemarkedet koker, interessen for å kjøpe hytte er større enn noen gang, sier Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Å kjøpe hytte for 15 millioner er likevel ikke for hvermannsen.

- Ettersom det ikke er så mange potensielle kunder, er det heller ikke et investeringsobjekt. Den kan bli vanskelig å få solgt hytta igjen, sier Øye som har statistikk som viser at den gjennomsnittlige hytta i Sør-Trøndelag i fjor kostet 1,3 millioner. Litt mindre enn gjennomsnittsprisen på 1,9 millioner i Oppdal.

Les også kommentaren til Kari Hovde: Helgen er kommet, og alle er borte. De er på hytta.

- Gjennomsnittshytta, eller folkehytta, kan være like fin som de som går for mange millioner mer. De dyreste hyttene har gjerne litt bedre beliggenhet, men fellesnevneren for de fleste norske hyttene er hyttekosen og den kan du få for mindre enn 15 millioner kroner, mener Øye.

Han mener vi kommer til å ha et hyttemarked som koker ennå en stund.

- Den vanligste hyttekjøperen er i alderen 40 pluss. På grunn av den kommende eldrebølgen er det mange i den alderen nå, og disse har gjerne god råd. Det er ikke sikkert de har tjent alle pengene selv, men Norge har hatt god økonomi gjennom 30 år. Det gjør at mange familier sitter godt i det, sier Øye.

Stabilt vintervær

Hårstad hos Heimdal Eiendomsmegling sliter sjelden med å få solgt hytter i Oppdal.

- I 2017 jobbet vi i et fantastisk marked. Det var et kjempeår, og det virker som det bare blir mer og mer populært med hytte i Oppdal. Vi selger flest hytter i prisklassen fra 2,5 til fire millioner, men det er også noen som ber oss om å få beskjed dersom det kommer noe i en høyere prisklasse. Vi solgte en hytte til 11 millioner i fjor, og jeg fikk mange telefoner med spørsmål om hytta som nå er solgt for 13 millioner, sier Hårstad.

Stian Knutsen er avdelingsleder for Eiendomsmegler 1 i Oppdal, og også han melder om et kokende hyttemarked.

- Det er et voldsomt trøkk og det bygges også mye nytt. Norsk økonomi går så det suser, oljebransjen er på vei opp igjen og vi har stadig flere hyttekunder fra laksebransjen i Midt-Norge. Den vanligste hyttekjøperen er i midten av 40-årene, men jeg har også hatt kunder i 20-årene, sier Knutsen som også tror de siste stabile vintrene med kulde og snø har gjort at flere ønsker seg vinterhytte.