Tiåringene Venil Hansen Johansen, Thomas Malm, Lukas Michelsen, Marie Storli Fastvold, Henrik Garmo Hov og Olav Gomo Svardal har forsket seg frem til en metode for hvordan Trondheim kommune kan redusere lekkasjer fra vannrør.

Vil tette vannrør

De unge forsker- og gründerspirene i laget Team Electronic på Stavset skole ønsker å lage en robot som kan tette vannrør. På den måten vil de bidra til å redusere sløsing med verdifullt drikkevann. Drikkevann på avveie er er et stort, kostbart og globalt problem. Løsningen de lanserer heter Pipe Seal.

Finale hos Statoil

Tiåringene fra Stavset skal delta i finalen i forskningskonkurransen Scandinavian Innovation Award, som går av stabelen på Statoil forskningssenter på Rotvoll 12. februar. Ti skolelag fra Norge, Danmark og Sverige deltar i finalen. De er valgt ut blant hele 900 lag. Deltagerne kan være i alderen 10 til 16 år. Den skandinaviske finalen på Rotvoll avsluttes med at juryen peker ut lagene som senere skal delta i verdensfinalen i USA, i en konkurranse som heter Global Innovation Award.

Problem: Vann

Deltagerne er blitt utfordret til å finne innovative løsninger på hvordan mennesker finner, transporterer, bruker og kvitter seg med vann.

Foruten laget fra Stavset skole i Trondheim, kommer de andre norske lagene fra Kongsberg, Ringsaker, Bodø og Steigen.