Bedriftene Orkel, Duun Industrier, Mode Sensors, Aod labs og Odi Medical er de fem trønderske bedriftene som får forskningsstøtte fra en tildeling som ble kjent torsdag.

I hele landet får 46 prosjekter til sammen 480 millioner kroner, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet og Forskningsrådet. Av totalbeløpet går 46,3 millioner til de fem trønder-bedriftene. Pengene skal brukes til forskning i næringslivet.

Orkel og Duun

Orkel på Fannrem i Orkdal leverer rundballpresser og kompaktorer til hele verden. Bedriften har laget landbruksmaskiner siden 1949. Orkel har i et samarbeid med Duun Industrier i Åsen i Levanger fått 16 millioner kroner i statlig forskningsstøtte. Duun lager diverse mekaniske produkter.

- Pengene skal brukes til et forskningsprosjekt som skal gå over fire år, sier Gjermund Kambestad, leder i utviklingsavdelingen i Orkel. For Orkels del er forskningsprosjektet å få hjelp fra NTNU, Sintef og IT-selskaper for å digitalisere salg og service av bedriftens eksportsuksess, kompaktoren. Denne maskinen kan brukes til å pakke et 30-talls ulike materialer, inkludert korn, avfall, plast, sagflis, torv og kunstgjødsel.

Digitalisering

- Siden vi har fått mange flere kunder som er langt fra Norge, er det blitt enda viktigere for oss å både selge og tilby servicebistand via internett. Når vi tilbyr service på nett, får vi veldig nytttig informasjon tilbake om hva kundene trenger hjelp til og hvilke typer feil de slår opp på. Vi må utnytte de digitale mulighetene, sier Kambestad.

Teknologibedrifter

De tre andre trønderske bedriftene som får forskningsstøtte, er vesentlig nyere bedrifter enn Orkel:

Mode Sensors får 8,0 millioner kroner fra Forskningsrådet. Trondheimsbedriften har utviklet et armbånd som overvåker væskebalanse, for enklere å kunne forebygge uttørking, som særlig er et problem for mange eldre. Bedriften ble etablert i 2016 av fem NTNU-studenter fra Entreprenørskolen på Gløshaugen.

Aod labs får 10,4 millioner kroner. Bedriften utvikler en optisk mikrofon som er spesielt beregnet på talegjenkjenning i støyfylte omgivelser. Bedriften baserer seg på en teknologi utviklet ved Sintef.

Odi Medical får 11,9 millioner kroner. Bedriften utvikler medisinsk teknologi som kan brukes sammen med en rekke kliniske behandlingsapparater. Odi Medical er det kommersialiserte resultatet av 30 års forskning fra bedriftens grunnlegger, professor Knut Kvernebo ved Oslo universitetssykehus.