- Nå kan vi endelig selge VR-briller for eldre og et bibliotek fylt av opplevelser, sier Magnus Lannblad som er prosjektleder for Empow i trondheimsselskapet Inbovi.

Inbovi er et visualiseringsfirma som hovedsakelig jobber med foto og video av eiendom og næringsvirksomhet, men fotografene har også engasjert seg i et sideprosjekt for å skape helt nye opplevelser for eldre mennesker på helse- og velferdssentre. De har filmet en rekke opplevelser, som blant annet en padletur med kajakk langs Nidelven og en guidet rundtur på Munkholmen. Slik kan de som ikke så lett kommer seg ut oppleve dette med VR-briller, på nettbrett eller storskjerm. Alt etter hva de foretrekker.

Samme opplevelse: Viktor Olsen (94) har fått på seg VR-brillene og kompis Ole Lilleberg (91) sier seg enig i at, ja, de ser gode ut smultringene på julemarkedet i Røros. Foto: Christine Schefte

Bergen som storkunde

Adresseavisen var med da dagbrukerne, de som bor hjemme hos seg selv, men får tilbud på velferdssenter på dagtid, fikk prøve VR-tilbudet for første gang. Da var dette kun noe Inbovi testet ut. Nå har det gått ett år, og etter mye testing og utvikling, kan produktet selges.

- Ladesletta helse- og velferdssenter er den første kunden vår, og det markerer vi med å la brukerne få prøve den helt nye filmen fra julemarkedet i Røros, og selvfølgelig med kake, sier Lannblad. På Ladesletta har de kjøpt inn to sett med VR-briller og så abonnerer de på filmene, i et bibliotek som stadig skal fylles på med nye filmer.

Første kunde: Magnus Lannblad, prosjektleder for Empow, overleverer VR-briller til Ladesletta helse- og velferdssenter ved leder Torill Rugelsjøen og aktivitetskoordinator Marit Brodal. Foto: Christine Schefte

Dragvoll helse- og velferdssenter skal også kjøpe inn egne VR-briller, og flere andre sentre er interessert. Den største kunden ser foreløpig ut til å bli Bergen kommune.

- I Trondheim selger vi til ett og ett helse- og velferdssenter, men Bergen kommune vil kjøpe inn til alle brukerne sine, sier Lannblad. Dermed må fotografene også filme severdigheter og opplevelser i Bergen.

Ikke redd for det nye

Torill Rugelsjøen, leder ved Ladesletta helse- og velferdssenter, ble spurt av aktivitetskoordinator Marit Brodal om å kjøpe inn VR-brillene og brukte ikke lang tid på å si ja.

- Det skjer så utrolig mye innen velferdsteknologi for eldre. Det er som et tog som dundrer forbi og det toget må vi hekte oss på. Det kommer stadig nye tilbud og løsninger, og da kan ikke vi legge begrensninger, sier Rugelsjøen. Hun ser en brukergruppe som stadig blir mer vant til å bruke teknologi.

- Her er det i tillegg masse humor, og alle liker å teste ut nye opplevelser, sier Rugelsjøen mens Ole Lilleberg (91) sender VR-brillene med filmen fra Røros videre. Snart er det Bjørg Rostad (85) som har dratt av gårde til julemarkedet.

Glad i teknologi: Fra venstre: Bjørg Rostad, Bjørg Dyrø, Åse Ness og Birgit Sæther. Foto: Christine Schefte

- Jeg er fra Kvikne, så jeg har vært mye på Røros. Det er derimot lenge siden sist, så det var fint å få se hvordan det ser ut der nå. Jeg kjente meg godt igjen, sier Rostad som er sikker på at hun kommer til å bruke VR-brillene flere ganger, nå når de blir lett tilgjengelig i dagligstua.

Satser på å klare seg selv

Ladesletta helse- og velferdssenter har brukt til sammen 30 000 kroner på å kunne tilby VR-briller og lokale filmer til brukerne, og det mener de er vel anvendte penger.

- Det er artig å prøve noe nytt, og så er dette et tilbud som vi også kan brukes på sykehjemmet. De som ligger i senga si kan også «komme seg ut» med dette tilbudet. Enten med at de bruker VR-briller eller ved at vi ser på filmen på et nettbrett sammen med dem, sier Brodal som også har fått handlet inn flere aktivitetstilbud på nyåret.

- Vi har kjøpt inn to radiostyrte biler, som brukerne kan kjøre med i festsalen. Og vi har også kjøpt inn bilspill med eget ratt og pedaler. Det er like artig for en gutt på 90 som for en på ti, sier Brodal.

Lannblad hos Inbovi/Empow lover at biblioteket til VR-brillene stadig skal utvikles.

- Ja, det vil komme flere filmer og vi planlegger også å filme konserter og teaterforestillinger, slik at også de som ikke kommer seg ut kan få sett disse, sier Lannblad som håper Empow etter hvert blir en økonomisk suksess.

- Idag er vi et «feelgood»-teknologiprosjekt innad i Inbovi, men vi håper Empow er en gren som etter hvert blir selvstendig, sier Lannblad.