Mandag ettermiddag vant 10- og 11-åringene fjerdeplass i en skandinavisk konkurranse for unge forsker- og gründerspirer. Finalen ble holdt hos Statoil på Rotvoll. Ti lag fra Norge, Danmark og Sverige hadde kvalifisert seg til finalen i Scandinavian Innovation Award, en konkurranse med 900 (!) skolelag med deltagere i alderen 10 til 16 år.

LES OGSÅ: Tiåringer til smarting-finale

Vil kutte vannsløsing

Elevene på femtetrinn på Stavset hevdet seg helt i toppen i konkurransen, selv om de var de aller yngste i finalen.

- Vi vil bli ekte forskere, sier den ene etter den andre av Stavset-elevene Venil Hansen Johansen, Marie Storli Fastvold, Thomas Malm, Lukas Michelsen, Henrik Garmo Hov og Olav Gomo Svardal. De seks junior-forskerne og junior-gründerne har nettopp overbevist juryen om at de har en god og gjennomførbar idé for hvordan Trondheim kommune kan slippe å grave for å reparere når det blir lekkasje fra vannrør.

Problemløsere: Venil Hansen Johansen (med mikrofonen) og de andre femteklassingene i Tema Electronic fra Stavset skole vant fjerdeplass og prisen som beste stjerneskudd i konkurransen om hvilke skolelever i Skandinavia som har de beste løsningene på noen av klodens mest alvorlige problemer knyttet til vann.

Et ekte problem

Stavset-elevene har tatt for seg et ekte og veldig stort problem. Vannrør som lekker er ikke bare et problem i Trondheim, men i byer og steder verden rundt. Det er antatt at minst 30 prosent av drikkevannet forsvinner på grunn av lekkasjer. Stavset-elevene har lansert en idé om en robot som kan sendes inn i vannrør og tette lekkasjer fra innsiden. De har vært i kontakt med ekte forskere på Sintef og med et entreprenørselskap om saken, og de har jobbet intenst med temaet i mange fag.

LES OGSÅ: Fremtiden blir digital, og du kan miste jobben

- Kan hjelpe mange i verden

- Vi kan hjelpe mange i verden hvis det blir mulig å putte en slik robot inn i vannrør, sier Olav Gomo Svardal.

Vinnere: Her får femteklassingene ved Stavset vite at de kom på fjerdeplass i den skandinaviske forsknings- og innovasjonskonkurransen. De mottar gratulasjoner fra lederen i juryen, Bernt Nilsen. De unge forskerspirene er fra venstre Thomas Malm, Lukas Michelsen, Marie Storli Fastvold og Venil Hansen Johansen.

- Er det noen som har sagt at dette er en dårlig idé?

- Nei, det er det heldigvis ikke. Det hadde vært ganske dårlig gjort, svarer Lukas Michelsen.

- Er det noen som har sagt at det er en god idé?

- Ja, veldig mange, heldigvis.

- Kan ideen om å reparere vannrør med en robot en dag bli virkelighet?

- Ja, vi håper jo det, svarer Marie Storli Fastvold.

- Hvis ingen andre gjør det, kan vi bli forskere når vi blir store og gjøre det selv, skyter Lukas inn. Han er ikke i tvil om at han har lyst til å forske når han blir noen år eldre.

- Det virker veldig spennende å forske på verdensrommet. Det har jeg mest lyst til, sier femteklassingen på Stavset.

LES OGSÅ: Disse elleve smartingene har noe til felles

Lærer kidsa koding

Lærerne deres, Siv Skjærvold og Tai Stilson Arstad, forteller at arbeidet med å redusere sløsing med drikkevann har berørt de fleste fagene på skolen.

Stolte lærere: Siv Skjærvold (til venstre) og Tai Stilson Arstad er kontaktlærere for vinnerne på Stavset skole.

- I alt er det 18 elever som har jobbet med dette. De har jobbet i tre grupper, der temaene har vært markedsføring, forskning og programmering, forteller Arstad.

- Med en slik oppgave har vi fått muligheten til å gjøre mye som vi vanligvis ikke får gjort i andre fag, som å ha kontakt med forskere på Sintef og folk i næringslivet, sier Skjærvold.

LES OGSÅ: Koding på fremtidens skoleplan

- Vil tenne en gnist

-Når vi starter med elever så tidlig som 10 til 16 år, har vi mulighet til å tenne en gnist for realfag; få dem interessert i dette fascinerende universet, sier Bernt Nilsen, leder for juryen som valgte ut fire vinnere blant de 900.

Temaet var vann, og elevlagene skulle selv finne problem og løsning. Vinner ble et svensk lag fra Vallatorpskolan i Stockholm. De har foreslått en løsning for å redusere bruken av vann i husholdninger. Andreplass gikk til et lag fra Stavsberg skole i Ringsaker i Hedmark, som har beskrevet hvordan filter kan brukes til å skille ut mikroplast fra avløpsvann. Tredjeplass gikk til en løsning for å fjerne mikroplast fra å komme inn i hus via vannrør. Ideen kommer fra et skolelag i Aalborg i Danmark.

Kanskje blir det USA-tur

Av lagene i den skandinaviske finalen kom fire fra Norge, fire fra Danmark og to fra Sverige. De fire vinnerne kan bli invitert til verdensfinalen i konkurransen. Den går av stabelen i San Jose i California i juni. Kommunalsjef Eva Elisabeth Belboe lover at Trondheim kommune skal betale turen til USA, dersom femteklassingene fra Stavset blir invitert til å delta.

- Sprenge ting i luften!

Selda Ekiz, tidligere programleder i Nysgjerrigper-programmet «Newton» på NRK, ledet finaledagen ved Statoils forskningssenter på Rotvoll. Hun sa til de unge og vitebegjærlige finalistene at mange realfag er bra.

Kult med fysikk: Selda Ekiz, kjent fra «Newton» i NRK, imponerte med fysikkeksperimenter under finalen i Scandinavian Innovation Award.

- Men aller kulest er fysikk, for da kan du sprenge ting i luften!

Og det gjorde hun, blant annet da hun satte fyr på ballonger som var fylt med hydrogen og gjorde fysikkeksperiment med flytende nitrogen.