- Selskapet jeg leide inn virket både billig og ivrig. Det så bra ut fra starten, men den dag i dag er jeg vel ikke av samme oppfatning.

Det sier Jøran Sand. Han har fått reist et tilbygg til boligen sin i Trondheim som han håpet å bli ferdig med i september i fjor. Et knapt halvår er det fortsatt mye arbeid som gjenstår, og store deler av alle de elektriske installasjonene som ble utført, har han måttet skifte ut.

Den ekstra kostnaden beregner Sand til rundt 200 000 kroner.

- Må i sin helhet reinstalleres

Firmaet Sand hyret inn for å gjøre arbeidet, var enkeltmannsforetaket Golden Hammer Andzej Tomasz Bonna. Grunnen til at de ble hyret inn, var ifølge Sand at han fikk dem anbefalt av firmaet som hadde satt opp tilbygget. Han skjønte imidlertid snart at ikke alt var som det skulle.

- Det var da det skulle skrus fast ledninger og kontakter, at jeg begynte å undre meg litt, sier Sand.

Huseier Jøran Sand har måttet betale dyrt for det elektriske arbeidet som ble utført i tilbygget han har satt opp. Eltilsynet fant blant andre flere feil som de mener er alvorlige i sikringsskapet, noe som har ført til at Sand har måttet bytte ut store deler av det elektriske anlegget.

Han kontaktet en elektriker han kjente, og fikk bekreftet mistanken. Det hele endte med at han fikk Det lokale eltilsynet til å komme og ta en sjekk. Konklusjonen derfra var nedslående.

I tilsynsrapporten som Adresseavisen har fått tilgang til påpeker tilsynet flere feil, og skriver på generelt grunnlag at «ny installasjon må i sin helhet reinstalleres og dokumenteres av registrert installatør».

- Brann- og berøringsfare

Det lokale eltilsynet, som i Trondheim er Trønderenergi Nett, utdyper i en e-post overfor Adresseavisen.

- Det mest alvorlige her er at det er utført arbeid av ikke godkjent- eller registrert el- entreprenør, samt at anlegget ikke er bygd etter lover og forskrifter, skriver seksjonsleder for tilsyn i Trønderenergi Nett, Sivert Syrstad.

- Hva er farene hvis disse feilene ikke utbedres?

- Det vil medføre brann- og berøringsfare, skriver Syrstad.

Arbeidet med å bytte ut de elektriske installasjonene har vært omfattende, og mye av ledningene var kledd igjen da Eltilsynet kom på besøk. Ekstraarbeidet anslår Sand å ha kostet rundt 200 000 kroner.

- Økende problem

Adresseavisen har også fått tilgang til en annen rapport som viser at Det lokale eltilsynet har underkjent Golden Hammers arbeid på en annen adresse i Trondheim. Også her måtte store deler av anlegget byttes.

Syrstad har ikke tall på hvor mange installasjoner som skjer uten nødvendig godkjenning årlig i regionen, men sier at problemet er økende.

- Dette er et stort område som omfatter alt fra private som utfører installasjon hjemme selv, og til firmaer som jobber opp imot tredjepart. På grunn av at det er så stort spekter så er det vanskelig å anslå hvor mange det er, men det er økende. Derfor har Det lokale eltilsyn fått omprioritert midler til dette arbeidet, da vi mener at dette gir mer elsikkerhet for disse midlene, sier Syrstad.

- Kjente ikke reglene

Eieren av Golden Hammer, Andzej Tomasz Bonna, bekrefter at hans firma ikke er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Han avviser derimot at selskapet ikke hadde kompetanse på elinstallasjon.

- Vi samarbeidet med et firma som har godkjenning til å installere elektriske installasjoner. Denne personen hadde tilsyn med vår mann som utførte arbeidet med det elektriske anlegget. Vi trodde dette var greit, vi visste ikke helt hvordan reglene var, sier Bonna.

Sand hevder på sin side at han aldri så noen fra et annet firma som fulgte med på hva Golden Hammers arbeider gjorde. Bonna husker ikke navnet på firmaet som skal ha fulgt med på installeringen.

Bonna sier at det ikke er lett å sette seg inn i alle de norske reglene.

- Informasjonen vi får er ikke god. Vi får litt informasjon her, og litt der. Så må vi sette sammen puslespillet selv, sier han.

Ikke enig i at anlegget må byttes

- Men er du enig i at det måtte leies inn et nytt firma for å bytte ut de elektriske installasjonene dere utførte?

- Nei. Det er et kjent fenomen at når et annet firma kommer inn, finner de ting som ikke faller i deres smak.

- Hva tenker du om at Det lokale eltilsynet krever at installasjonene blir omgjort?

- Jeg vil gjerne se hva som blir omgjort. Jeg har ikke godkjenning og kan ikke uttale meg, men jeg har en arbeider som kan dette og materialet var av god kvalitet og kjøpt i Norge, sier Bonna.

Elektrikerfirmaet som har vært inne og reinstallert store deler av det elektriske anlegget mener at mye av arbeidet var farlig utført. Her elektriker Espen Andersen, og installatør Ketil Valset i Berg & Wigum.

Firmaet som gjennomførte reinstallasjonen, Berg & Wigum, mener installasjonene ikke kunne ha stått slik de var.

- Det er det første anlegget jeg kjenner til der Eltilsynet har krevd at hele anlegget må reinstalleres. Det er løsninger her som åpenbart var farlige og ikke etter reglementet, sier installatør Ketil Valseth.

Møtes i Forliksrådet

Sand og Golden Hammer er i tillegg til arbeidet med det elektriske anlegget også uenige om andre arbeider som er utført på huset, samt betaling. Denne striden havner nå ifølge Sand i Forliksrådet.

Det er boret i bærebjelker i kjelleren i tilbygget Jøran Sand har fått reist. Dette er ikke tillatt i henhold til regelverket, og medfører at bærebjelkene må forsterkes.

Siden det er eieren av det elektriske anlegget som er ansvarlig for at arbeidet utføres i tråd med regelverket, har Sand måttet bekoste hele reinstalleringen selv.

- Jeg ser i ettertid at jeg har vært naiv. Firmaet kom inn som underleverandør til selskapet som bygget tilbygget. Det kombinert med at jeg trengte fremgang i prosjektet, gjorde at jeg hadde guarden nede. Jeg anbefaler alle å sjekke nøye om firmaet man benytter har de riktige godkjenningene, sier Sand.

Vil anmelde til politiet

Bonna sier at de har snakket med Det lokale eltilsynet i etterkant av rapportene, og at de nå har lært.

- Vi har et annet prosjekt vi jobber med nå, men der tar vi ikke på oss oppdrag hvor vi installerer elektriske anlegg, sier Bonna.

Det lokale eltilsynet sier at sakene vil bli politianmeldt.