Styret foreslår å utbetale et utbytte til aksjonærene på 19 kroner per aksje, noe vil gi eierne til sammen rundt 2,15 milliarder kroner.

Verdien på Salmar-aksjen steg med rundt 1,65 prosent på Oslo Børs etter at resultatet ble lagt frem, og konsernet verdsettes nå til rundt 27,7 milliarder kroner.

Gjennom familiens investeringsselskap Kverva AS eier gründeren Gustav Witzøe og hans familie 53,4 prosent av aksjene i Salmar, noe som betyr at deres andel av utbyttet blir på rundt 1,15 milliarder kroner.

Det statlige Folketrygdfondet er nest største eier med 6,44 prosent av aksjene, noe som vil gi et utbytte på rundt 139 millioner kroner.

Formelt: Gustav Magnar Witzøe, sønn til gründeren Gustav Witzøe, har formelt overtatt de fleste aksjene i familiens selskap, men faren sitter fortsatt med kontrollen. Foto: Leikny Havik Skjærseth

Økte inntekter

Salmar la torsdag morgen frem resultatene for fjerde kvartal og for hele 2017, og det viser at konsernet i fjor hadde inntekter på 10,8 milliarder kroner. Det var en økning fra drøyt ni milliarder kroner året før.

Salmar har hovedkontor på Frøya og driver oppdrettsvirksomhet i Midt- og Nord-Norge, i tillegg til at konsernet har eierandeler i oppdrettsselskaper i Skottland og på Island.

Konsernet fikk et såkalt operasjonelt driftsresultat på nær 3,2 milliarder kroner, som også var en økning fra 2,4 milliarder kroner i 2016. Konsernet peker på høyere prisoppnåelse, økte slaktevolumer og bedret drift og biologisk kontroll som årsak til økningen.

Lavere resultat

Samtidig nedjusterer selskapet verdien på fisken i merdene, noe som trekker det ordinære driftsresultatet ned med 370 millioner kroner for året som helhet.

Sammen med lavere resultat fra det tilknyttede selskapene på Island, bidro det til at overskuddet før skatt i fjor endte på i underkant av 2,9 milliarder kroner. Det er en nedgang fra 2016, da resultatet før skatt endte på drøyt 3,3 milliarder.

Witzøe-familiens sjømatinvesteringer forvaltes gjennom Kverva, som igjen eies av familieselskapet Kvarv. Selv om Gustav Witzøe har kontrollerende eierskap gjennom de stemmeberettigede aksjene, er det sønnen Gustav Magnar Witzøe som formelt eier de fleste aksjene i Kvarv.