- Nå er tiden inne for å gjøre andre ting. Jeg er et prosjektmenneske og det er der jeg er dyktig. Jeg, sammen med svært dyktige kolleger, har bygd opp en bank på ett år, det tar vanligvis tre år, sier Inge Five (59).

Styreleder Bjarne Borgersen i Debank bekrefter at banken skal finne ny administrerende direktør.

- Inge Five har selv meddelt at han ønsker at styret setter i gang en prosess med sikte på at lederskiftet skjer i løpet av 2018, sier Borgersen.

I desember 2016 fikk Debank konsesjonen fra Finanstilsynet til å drive bank. Five har vært administrerende direktør siden driften startet opp i februar i fjor.

- Tidligere enn ventet

- Som gründer og stifter av Debank, har Inge Five tidligere kommet til styret og sagt at han har sett det som naturlig å fratre som leder av banken etter etableringsfasen frem mot normal bankdrift, for å tiltre en annen rolle av banken. I lys av at Debank nå går inn i en annen fase, har Inge Five orientert styret om at han ønsker å iverksette prosessen og søke etter ny administrerende direktør, med målsetting om et lederskifte i løpet av 2018, siterer Borgersen fra et brev som nylig gikk ut til aksjonærene i trondheimsbanken.

- Et slikt skifte har vært kommunisert fra starten. Five er en typisk gründer, som ville få banken opp og stå, og det var ikke sikkert han skulle være daglig leder og operasjonell leder i fremtiden. Men det kom kanskje litt tidligere enn vi ventet, sier Borgersen.

Les portrettet av Inge Five i Ukeadressa.

- Vil diskutere rolle

- Er han bedt om å gå fra jobben?

- Så absolutt ikke, sier Borgersen.

- Skal Five fortsette i banken, og i så fall i hvilken stilling?

- Det er ikke avklart hva slags roller han vil ha fremover, og det vil bli diskutert med Five og styret. Banken er i god styring og drift, sier Borgersen.

Five bekrefter dette.

- Vi skal diskutere hva jeg skal gjøre videre. Det er mange prosjekter i banken, som går på siden av selve driften, sier Five.

Han opplyser at han for tiden er sykmeldt. Viseadministrerende direktør Camilla Sagmo Voje er derfor konstituert som administrerende direktør i Debank.

- Skal direktørstillingen lyses ut?

- Det er heller ikke besluttet. Vi har ikke hatt styremøte etter dette, sier Borgersen.

Små og mellomstore bedrifter

Debank tilbyr finansiering til små og mellomstore bedrifter, blant annet gjennom å kjøpe fakturaer som bedriftene har sendt til kundene sine.

Banken samarbeider også med Azets, som tar seg av blant annet regnskap-, lønn- og bemanningstjenester for bedrifter. Debank inngikk en avtale sist høst, om at Azets også skal tilby Debanks tjenester til sine rundt 22 000 kunder.

I løpet dette året skal Debank også starte med å ta imot innskudd på høyrentekonto fra privatkunder.

- Forsinkede inntekter

Debank la torsdag frem delårsrapporten for fjerde kvartal og tallene fjor fjoråret, som var første driftsår. Banken hadde inntekter på 3,5 millioner kroner og fikk et underskudd før skatt på 29,5 millioner i fjor.

I rapporten fra styret står det at fjerde kvartal «viser med tydelighet at banken er forsinket med hensyn til inntekter. Iverksatte og planlagte tiltak skal imidlertid gi en vesentlig inntektsøkning i 2018.»

Styret skriver også at bankens tekniske løsning på produktet factoring har vært forsinket på grunn av utfordringer hos en systemleverandør.

Det er 18 årsverk i Debank. Banken har lokaler i Dronningens Gate 7 i Trondheim, og et salgskontor i Oslo.

Lokale investorer

Debank hentet inn 165 millioner kroner fra investorer før driften startet.

De største eierne i Debank var per 15. september i fjor selskapet Indigo Invest som eies av Europark-gründer Snorre Bentsen med 10 prosent, rederarvingene Helene og Christian Sundt eier via selskapet Sundt 9,3 prosent og investeringsselskapet til eiendomsinvestoren Petter Fredrik Neslein eier 7,5 prosent.

Også lokale investorer er medeiere i Debank. Blant andre Anton og Erling Jenssen, Tore Lindbak, Trond Brekke og Vegard Wollan. Five eier selv 4,4 prosent.