Over 350 trøndere ventes til hotellet og leilighetene og hyttene på den avsidesliggende bygda Savalen i i Tynset i Hedmark i vinterferien.

- Det er så å si fullbooket alle helger ut vinteren og midtuke har vi temauker med bra belegg. Noe ledig er det i palmehelga og påsken på hotellet, uttaler Per Morten Hektoen, daglig leder i PTH as, som jobber med eiendomsutvikling på Savalen.

- Vi anslår at omtrent 65 prosent av våre gjester er trøndere. Det vil si at 20 000 trøndere besøker Savalen årlig.

Savalen var også stedet hvor NTNU-studentenes tolkning av julesangen «The Little drummer Boy» ble spilt inn. Innspillingen ble en suksess uten like, og har nå over 1,3 millioner visninger på Youtube.

Fra 14 rom til destinasjon

Sammen med tvillingbroren Trond Ola driver han i dag destinasjonen som deres foreldre Grete og Sindre Hektoen bygde opp fra 1959. Savalen Turisthytte ble bygd i nordenden av Savalsjøen og kunne tilby 14 gjesterom uten helårs veiforbindelse de første årene.

I dag har grenda blitt til en destinasjon med 700 senger fordelt på hytte og hotell med et omfattende aktivitets- og opplevelsestilbud – fra flere skiheiser og kanefart til velværebasseng og cruisebåt.

Nylig åpnet de hytta de kaller for verdens største pepperkakehus , som er 12 meter høyt, 20 meter lang og på 366 kvadratmeter. Den har 28 sengeplasser. Nå er de klare med nye planer:

Pepperkakehuset, som Hektoen-brødrene omtaler som verdens største pepperkakehus, sto ferdig i fjor. Det er i realiteten en stor hytte på 366 kvadratmeter med 28 sengeplasser.

Sotnissens Observatorium på 50 kvadratmeter skal bygges på toppen av Savalkletten på 1000 meter over havet. En illustrasjon over hvordan man ser for seg observatoriet ser du øverst i saken.

Satser på sotnisse

I 2017 solgte destinasjon Savalen fritidseiendommer for ca 50 millioner kroner fordelt på tomter, hytter og leiligheter. Svært mange av kjøperne var fra Trøndelag, ifølge Hektoen, som utvider fritidsleilighetene i Nissetorget med 16 nye leiligheter etter påske.

- Dette bygges klart for innspilling av julekalender og film, røper Hektoen. Det blir filminnspilling om Sotnissen og hans jakt på nordlyset. Tidligere denne uka ble nye episoder av tv-serien Scandinavian Cooking spilt onn på Savalen.

Tvillingbrødrene Trond Ola (til venstre) og Per Morten Hektoen driver i dag Destinasjon Savalen som foreldrene deres startet med 14 rom i 1959. I dag er det 700 senger og et bredt aktivitetstilbud, som spesielt trøndere bruker ofte. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

- Vi har hele tiden fulgt målsettingen siden starten, nemlig å skape en helårsdestinasjon for familier. I tillegg til å prøve å skape noe unikt er det aller viktigste at alle våre gjester skal reise herfra med kun positive opplevelser. Det er avgjørende for den videre utviklingen.

Nesten 100 prosent økning

Savalen Drift as er driverselskapet bak Destinasjon Savalen. Selskapet har om lag 50 årsverk, omsatte for 38 millioner kroner i 2017 og kommer ut med et resultat 200-300 000 kroner.

- Det er vi godt fornøyd med da vi renoverte 45 rom i 2017 og måtte stenge av i perioder.

PTH as, som er eiendomsselskapet, omsatte for 23 millioner og kan vise til et resultat på ca 12,5 millioner før skatt. Det er en økning av omsetning og resultat på ca 100 prosent.

- Er dere ikke redde for voksesmerter?

- Så lenge vi er tro mot konseptet vi ønsker å bygge og følger vår langsiktige plan, så er vekst bare positivt, slik vi ser det.