Sveiseflammen sørger for at det er nesten like lyst inne i fabrikklokalet på Fannrem, som det er i det februarhvite og solbadede landskapet utenfor. Far Jarl (65) og sønn Erlend (31) Gjønnes har grunn til å glise fornøyd. De driver noe så sjeldent som en norsk mekanisk industribedrift som opplever knallsuksess, selv om de verken har tilknytning til olje, gass eller fisk.

Skryt: Eierne i Orkel peker på produksjonsarbeiderne i fabrikken på Fannrem, de som sveiser, monterer og lakkerer, som viktig årsak til suksessen.

Historisk kontrakt

Fredag, på det som var 1. nyttårsdag i kinesisk tidsregning, feiret bedriften med kake til ansatte og inviterte gjester, for det som er bedriftens største kontrakt noen gang. Bedriften på Fannrem i Orkdal har sikret seg en kontrakt i Kina som er verdt 60 millioner kroner. Orkel skal levere 34 kompaktorer, en maskin som kan pakke 20–30 ulike materialer og substanser.

- Dette er den største kontrakten i bedriftens 69 år lange historie, sier daglig leder Jarl Gjønnes.

LES OGSÅ: Det startet med trehjulssykler

Produseres på Fannrem

Det som skjer er nesten litt absurd, når vi vet at Kina har rollen som verdens fabrikk i den globale økonomien. Det er der fysiske ting blir produsert, før vi her i vesten importerer varer fra Kina. Orkel har funnet oppskriften på hvordan de kan gjøre det omvendt: Maskinene produseres i fabrikken på Fannrem, før kompaktorene plasseres i konteinere og skipes fra havna i Orkanger, via Rotterdam i Nederland, og videre til Kina. Hele transporten tar cirka seks uker. I Kina skal kompaktorene fra den trønderske lansbygda brukes til å pakke mais i rundballer. Rundballene selges til bønder som bruker maisen som fôr.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) gratulerte Orkel.

- Det dere gjør er som å selge sand i Sahara, sa en imponert fylkesordfører.

Forskningssamarbeid: Forskningsrådet har de siste årene bevilget 25 millioner kroner til forskning og utvikling for Orkdals-bedriften Orkel. Fra venstre: Erlend Gjønnes, produksjonssjef i Orkel, Sven Samuelsen i Forskningsrådet og Jarl Gjønnes, daglig leder i den mekaniske bedriften.

LES OGSÅ: Hjelper gründerbedrifter med å finne silkeveien til Kina

Solgte rundballepressene

Den mekaniske bedriften på Fannrem ble startet av Jarls far Johan Gjønnes i 1949. Det første produktet var trehjulssykler som ble solgt i Axel Bruuns sportsforretning i Trondheim. På 1960-tallet dreide produksjonen til mange ulike landbruksmaskiner, blant annet traktortilhengere. I mange år, frem til 2012, var rundballepresser det viktigste produktet fra Orkel. Rettighetene til den kjente maskinen fra Orkel ble solgt. I dag har kompaktorer overtatt. Disse pakkemaskinene står for 60 prosent av produksjonen og nesten all eksport.

I 2017 solgte Orkel 60 kompaktorer. Budsjettet for 2018 er 90. Kontrakten i Kina utgjør derfor en tredel av årsproduksjonen for 2018. Orkel har 100 ansatte og er eid av familien Gjønnes.

LES OGSÅ: Kronikk: - Orkdalsregionen er en motor i Trøndelag

Den norske industriarbeider

- Hvordan greier en mekanisk bedrift, på den trønderske landsbygda, å «selge sand i Sahara»? Hva er årsaken til suksessen?

- Det er flere ting, blant annet det at produksjonsarbeiderne, de som står og sveiser, monterer og lakkerer, er veldig selvstendige. Vi drar stor nytte av at den norske operatør styrer seg selv. Det har stor betydning for oss og er et konkurransefortrinn, sier Erlend Gjønnes, produksjonssjef i fabrikken.

Andre årsaker til suksessen er høy innovasjonstakt (bedriften mener den ligger fem år foran konkurrentene), digitalisering og forskningssamarbeid. I to ulike forskningsprosjekt har Orkel og to andre industribedrifter fått 25 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet. Bedriften har kuttet produksjonskostnadene med 40 prosent de siste årene, og forskningssamarbeidet med Sintef og NTNU er én av årsaken til forbedringen.

Så den på Youtube

Produsenten av landbruksmaskiner har også oppdaget kraften i internett. Ved fabrikkporten står en stor, gul kompaktor, som med 8000 deler og stappfull av teknologi er blitt en trøndersk eksportsuksess. Om noen dager blir kompaktoren fra Orkel satt i konteiner og skipet til Taiwan. Kjøperen var på Fannrem for noen dager siden og signerte kontrakten. Taiwanerne fant maskinen fra Orkel via en filmsnutt på Youtube.

- Vi opplever rett som det er at folk kjøper maskiner av oss usett. Om lag ti prosent av salget skjer via internett, sier salgssjef Peder Kvendset.

Trenger mer plass

På grunn av salgssuksessen skal Orkel øke produksjonskapasiteten. I første byggetrinn skal kapasiteten økes med 50 prosent. Men det er bare første av ikke mindre enn ti (!) planlagte byggetrinn.

- Vi har godt med plass. Vi har 60000 kvadratmeter til disposisjon. Dagens bygg er på kun 10000 kvadratmeter, så vi har mye å gå på, sier Jarl Gjønnes.

Fare for å bli kopiert

- Når dere produserer og selger mekanisk utstyr, er dere ikke redd for kopiering og at markedet smuldrer bort?

- Det er mange som har forsøkt å kopiere oss, men til nå er det ingen som har oppnådd samme kvalitet. Vi får også hjelp av at det er mye teknologi i maskinene. Dette handler ikke bare om å skru sammen noen stålplater. Det viktigste tiltaket for å unngå kopiering er likevel å holde på nøkkelpersoner. Heldigvis har vi ingen konkurrenter i nærområdet, så det ser bra ut, sier Erlend Gjønnes, tredje generasjon i Fannrem-bedriften Orkel.