På mandag ble det kjent at eierne bak Tilbords-kjeden i dag gikk til tingretten og begjørte oppbud for selskapet. Totalt har kjeden 105 butikker som selger glass-, kjøkken og interiørprodukter. 83 av disse har lokale eiere som driver dem på franchisekontrakter.

- Disse butikkene blir ikke automatisk en del av konkursbehandlingen. De er selvstendidige juridiske enheter som står på egne ben. Det blir opptil de lokale eierne å finne ut av fremtiden for franchisebutikkene, sier Odd Sverre Arnøy, daglig leder i kjedeselskapet Tilbords Retail AS.

- Trist

En av disse lokale eierne er Merethe Erichsen, som eier og driver Tilbords-butikken på City Syd.

- Her går driften som normalt, sier Erichsen.

Hun forteller at flere kunder har fått med seg nyhetene om kjedekonkursen, og spurt om det betyr at butikken må stenge.

- Jeg syns det er trist at eierne må gi seg, men jeg skjønner at det var nødvendig. Jeg eier denne butikken selv, og rammes sånn sett ikke direkte av oppbudsbegjæringen, sier hun.

De øvrige tre Tilbords-butikkene i Trondheim, på Sirkus, City Lade og Solsiden,  er det kjeden som eier direkte. Butikkene i Stjørdal, Levanger, Orkdal og Oppdal har lokale eiere.

Ikke penger til nye varer

Opptakten til dagens konkursbegjøring kom i forrige uke, da hovedkontoret sendte en epost til sine leverandører og varslet at man ikke lenger var i stand til å betale for varer.

- Vi skjønte allerede da at noe var i ferd med å skje, forteller Erichsen.

Selv om hovedkontoret, som også drifter kjedens nettbutikk, ikke kan betale for sine innkjøp, så betyr ikke det tomme hyller i butikken til Merethe Erichsen.

- Vi bestiller våre egne varer direkte fra eksterne leverandører, senest i dag sendte jeg nye bestillinger, forteller hun.

Enkelte varer er kjedens egne, og Erichsen vet foreløpig ikke hvordan konkursen vil påvirke disse. Det dreier seg om alt fra glass til kjeler og bestikk.

- Alternativet for oss vil være å dekke opp for dette ved å kjøpe mer fra eksterne, forteller Erichsen.

Hun håper likevel at det ikke blir nødvendig.

- Jeg håper at noen investorer ønsker å kjøpe kjeden og drive den videre med det samme navnet. Det er et sterkt merkenavn som har eksistert i mange år, sier Erichsen.

Erfarne ansatte

Selv har hun drevet Tilbords-butikk siden 2009. Da åpnet kjeden med salg av butikker til lokale drivere, og Erichsen var blant de første som fikk overta sin egen butikk.

Totalt har hun i dag seks hel- og deltidsansatte i butikken. En av dem er Heidi Østmo, som har jobbet i butikken på City Syd i åtte år.

- Totalt har jeg vært i denne bransjen i 34 år, forteller Østmo.

Det er en historikk som butikksjef Erichsen setter pris på.

- Hun er ekstremt kunnskapsrik, sier Erichsen.

Ønskelistene borte

Tilbords-kjeden har besluttet at alle de fysiske butikkene skal holdes åpne i påvente av at det oppnevnes en bostyrer. I nettbutikken møtes kunder bare av en en beskjed om at nettbutikken er midlertidig stengt. Det betyr også at den populære tjenesten med digitale ønskelister, der for eksempel brudepar kan legge inn sine ønsker ikke er tilgjengelig.

- Denne tjenesten fungerer ikke idag. Jeg håper virkelig at man finner en løsning på det, slik at alle våre bryllupskunder ikke blir rammet, sier Merethe Erichsen.