- Vi har tenkt å bygge ut i flere år, og nå så vi muligheten til å lykkes med å gjøre det ordentlig, sier Lars Erik Sjømo, som er medeier Melhustorget via familienes investeringsselskap Romario Invest.

Melhustorget ble bygd i 1984, og utearealet rundt senteret som ligger ved rådhuset er preget av biler og parkeringsplasser. Nå ønsker Romario Invest sammen med boligutvikleren Heimdal Eiendom, å rive dagens kjøpesenter og bygge nye lokaler til butikker og serveringssteder i første etasje, og boliger fra andre etasje og opp til tredje til femte etasje. Hele utbyggingen koster i overkant av én milliard kroner.

- Det er en delvis gammel bygningsmasse, som er vanskelig forenelig med dagens utleiemarked. Vi må få senteret på ett plan, i dag er det på tre, sier Sjømo.

I stedet for at handelsarealet skal ligge i ett senterbygg, skal det ligge i første etasje i flere bygg. Handels- og serveringsarealet skal også økes fra dagens 10000 kvadratmeter (kvm) medregnet Rema 1000s lokaler, til 15000 kvm.

Romario Invest som eier Melhustorget ønsker sammen med boligutvikleren Heimdal Eiendom å rive kjøpesenteret og bygge nytt og større handelsareal og boliger. Da skal bilene ned i parkeringskjeller.

- Stoppe handelslekkasjen

I dag er det 23 butikker i Melhustorget. Sjømo ønsker flere etter utbyggingen.

- Helgetrafikken kjører forbi til Tiller. Vi mangler en del tilbud her, som elektronikk og møbler. Vi ønsker et større tilbud, sier Sjømo.

Han håper også på flere hyttefolk som kunder.

- I helgene er det stor trafikk til hytter på Røros og i Oppdal. Polet her er viktig for en del, og da må vi levere resten også. Det blir også et bedre tilbud til dem som bor her, og vi ønsker å stoppe handelslekkasjen når butikktilbudet blir bedre, sier Sjømo.

Han synes ikke det er motstridende å utvide butikkarealet, samtidig som netthandelen øker.

- Netthandelen er en trussel, men jeg tror ikke den tar over all handel. Jeg tenker at det likevel er behov for et lokalt senter, og at det er marked også i fremtiden for slike senter. Men jeg tror det blir færre av de store kjøpesentrene. Vi ønsker å være et nærsenter for omlandet her, sier Sjømo.

Dagens senter som går over tre etasjer, skal rives og erstattes av handelsareal på ett plan og 250 boliger. Fra venstre: Adm.dir. Ellen Tveit Klingenberg i Heimdal Eiendom, daglig leder Lars Erik Sjømo i Romario Invest og senterleder Geir Samstad i Melhustorget.

Selger 250 på 3–4 år

Administrerende direktør Ellen Tveit Klingenberg i Heimdal Eiendom frykter ikke at det blir vanskelig å få solgt 250 leiligheter, selv om nyboligsalget nå er tregere.

- Vi har sett at det er et bra trykk på leilighetssalget i sentrum. Markedet har vært i vekst, og Melhus har vært den neste største kommunen i Sør-Trøndelag, sier Klingenberg.

De planlegger å bygge alle leilighetsstørrelser.

- Det blir ulike typer boliger, fra 30 kvm for dem som er tidlig i etableringsfasen, til opptil 150–200 kvm. Det er noen som har tinget på det allerede, sier Klingenberg.

Hun tror ikke det vil ta mange år å selge de 250 leilighetene.

- Kanskje i løpet av tre-fire år. Det blir en trinnvis utbygging, koordinert med utbyggingen av det nye handelsarealet, sier Klingenberg, og peker på at det blir sentrumsboliger.

- Leilighetene ligger nært kollektivknutepunkter for tog og buss, og de får kjøpesenter i nærhet til boligene. Det er en riktig måte å bygge på, sier Klingenberg.

- Torg for 17. mai

Både næringsarealet og boligene får parkeringskjeller, og noen parkeringsplasser i første etasje. Til sammen planlegges 500 parkeringsplasser.

Hele tomta som skal bygges ut er på 22 mål, inkludert Rema 1000-bygget. Planforslaget for tomta inneholder også et torg.

- Det blir et samlingspunkt, et torv som folk har savnet der det blir plass til inntil 3000 personer. Her skal det bli kafeer, puber og restauranter. I dag er det bare biler her, og Melhus har ikke et torv hvor man kan feire 17. mai eller ha bondens marked eller julemarked, sier Klingenberg.

- Det blir også overglassede gater, som binder sammen området, og utadrettede fasader som inviterer inn og viser frem butikkene mot gata, sier Sjømo.

Planen er også å lage grøntområder på taket av næringsarealet i første etasje mellom boligblokkene, som blir tilgjengelig for alle.

Midlertidig byggestopp

Heimdal Eiendom og Romario Invest har nylig sendt inn planforslaget til områdeplanen for sentrum, som Melhus kommune jobber med. I sentrum har det vært midlertidig byggestopp siden starten på fjoråret, på grunn av arbeidet med en ny sentrumsplan.

Ordførere Gunnar Krogstad (Ap) forteller at utbyggere er invitert til å komme med forslag og bli med på utarbeidelsen av områdeplanen.

- Tiden som går på grunn av det midlertidige forbudet mot tiltak bremser dermed ikke bygging, og vi får innarbeidet planene på en kjappere måte, sier Krogstad.

- Nødvendig å ta grep

Bakgrunnen for den midlertidige byggestoppen, er at kommunen ønsker å planlegge helhetlig.

- Melhus sentrum har i dag to reguleringsplaner som er utdaterte. Vi ser at det er nødvendig å ta grep for å ta utviklingen på rett kjøl. Det er ofte pekt på at dette området stort sett består av biler parkert på overflaten. Nå vil vi gjøre noe med det, sier Krogstad.

Den midlertidige byggestoppen vil trolig vare ut året. Det nye planforslaget skal behandles politisk.

- Det er absolutt mulig å få sydd det sammen til en god og helhetlig plan. Den politiske behandlingen av planen må se helheten. Det er behov for en del fellesområder, og en plass så stor at den kan romme en del mennesker, for eksempel 17. mai, sier Krogstad.