- Et av premissene for at Trønderenergi skulle bli med i forhandlinger om en sammenslåing av nettselskapene i Trønderenergi og NTE, var at nettleia forblir delt, sier konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold.

I dag utgjør forskjellen på nettleie rundt ti øre per kilowattime mellom de som bruker Trønderenergis nett og de som bruker NTEs nett. Det betyr at en normalhusholdning som holder til i det som tidligere var Nord-Trøndelag, fortsatt vil betale rundt 2000 kroner mer i året i nettleie enn trondhjemmerne og andre som får strømmen sin gjennom Trønderenergis nett.

KOMMENTAR: En strøm-gigant tar form

Norges tredje største nettselskap

Onsdag var Gjersvold til stede i Stjørdal på pressekonferanse sammen med blant andre styrelederne Per Kristian Skjærvik og Bjørnar Skjevik i henholdsvis Trønderenergi og NTE. Budskapet var at både styret og administrasjonen i de to konsernene de siste månedene har trappet opp arbeidet med å slå sammen nettselskapene sine.

Får de det som de vil, blir det opprettet et helt nytt nettselskap med hovedkvarter i Stjørdal. Der skal det jobbe 20–30 personer som vil utgjøre administrasjonen i det nye selskapet. Driften skal fortsatt foregå i henholdsvis Trondheim og Steinkjer, der Trønderenergi og NTE holder til i dag.

Det nye selskapet vil ha 230 000 kunder og en samlet nettkapital på 4,7 milliarder kroner. Det betyr at selskapet vil bli Norges tredje største nettselskap, om man baserer seg på den nevnte nettkapitalen.

På sikt ønsker selskapene også enda større sammenslåinger med andre nettselskaper, fra Dovre i sør til Saltfjellet i nord.

Skal komme kundene til gode

Mye av motivasjonen for sammenslåingen er at det nye nettselskapet skal være mer robust til å håndtere økende krav og utfordringer. Styreleder Skjærvik i Trønderenergi mener det også vil komme kundene til gode.

- Blant annet har vi regnet ut en effektivisering på rundt 100 millioner kroner gjennom blant annet felles innkjøp og felles IKT-løsninger. Denne gevinsten vil vi se i løpet av noen år. Dette vil blant annet få betydning for nettleia, sier Skjærvik.

Av andre fordeler nevnes bedre beredskap hvis strømnettet skulle bli slått ut og økte utbytter for eierkommunene som følge av effektivisering.

- Samlet kan vi si at nettleia i hele Norge kommer til å øke de neste årene som følge av store investeringer som skal gjøres i hele landet. Men en sammenslåing av nettselskapene vil føre til at den ikke stiger like mye som den ville gjort om vi holder selskapene adskilt som i dag, sier Skjærvik.

Ikke enige om verdisetting

Det helt konkrete som NTE og Trønderenergi er enige om i tillegg til plassering av hovedkontor, er at det nye nettselskapet skal eies av NTE, Trønderenergi og KLP. Sistnevnte er i dag en av de største på eiersiden i Trønderenergi. De er også enige om at ingen av eierne skal ha majoritet i det nye selskapet.

Det man ikke er enige om, og er verdivurderingene av eiendelene i dagens nettselskaper. Styreleder Bjørnar Skjevik i NTE trekker frem det som det viktigste som gjenstår.

Partene ønsker å legge frem det endelige beslutningsgrunnlaget for sine styrende organer innen 1. juni i år. Det er formelt styrene i Trønderenergi og NTE som kan fatte beslutningen, men både Skjærvik og Skjevik sier at eierkommunene i selskapene gjennom generalforsamlingene i praksis vil bestemme.

Går eierne med på løsningen, håper de at integreringen av selskapene skal begynne i løpet av andre halvår 2018.

Eierkommunene positive

Melhus kommune eier 13,3 prosent av aksjene i Trønderenergi og er dermed største eier. Ordfører Gunnar Krogstad (Ap), tror det blir nostalgisk å ikke lenger skulle betale strømregninga til Trønderenergi.

- Det blir nostalgisk, men slik går det ikke an å tenke. Sammenslåingen er nødvendig for å klare å konkurrere i markedet, og derfor et smart trekk. Dette vil lønne seg fordi det legges opp til en mer effektiv drift. Vi er selvsagt opptatt av effektivisering fordi vi er opptatt av mest mulig i utbytte, men samtidig vil vi ikke at kundene skal betale mer enn nødvendig. Her får vi begge deler, sier Krogstad som også gleder seg over at det skal satses mer på fornybar energi.

Trondheim kommune eier 8,99 prosent av aksjene i Trønderenergi. Også ordfører Rita Ottervik (Ap), mener sammenslåingen med NTE er en god nyhet.

- Jeg mener at alle grep som gir bedre struktur og slik bedre effektivisering er et gode. Ved at Trønderenergi og NTE slår sammen nettselskapene vil driften effektiviseres mye, og for kunder i Trondheim blir ikke strømprisen bli så høy som den kunne blitt, selv om Statnett øker prisen, sier Ottervik.

Også ordfører i NTEs største eierkommune, Stjørdal, ønsker forslaget velkommen. Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) understreker imidlertid at det gjenstår viktige forhandlinger før man eventuelt er klare til å si ja.

- Jeg synes planene er gode. Det vil føre til reduserte kostnader som vil komme befolkning og næringsliv i Trøndelag til gode. Så er det viktig å presisere at forhandlinger gjenstår, spesielt innen verdifastsettelsesfase. Viktig for oss i NTE som største eier at dette blir riktig, sier Vigdenes.

Konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi sier at delt nettleie også i et eventuelt nytt nettselskap var et premiss for at Trønderenergi skulle gå inn i forhandlinger med NTE. Foto: Terje Svaan