Onsdag kostet en kilowattime 47 øre i det midtnorske prisområdet, noe som betyr at prisen økte med 92 prosent på en dag.

I én time, mellom klokken åtte og ni torsdag morgen, kostet strømmen hele 2,45 kroner i Midt-Norge.

Senioranalytiker Olav Johan Botnen i selskapet Wattsight sier at det er situasjonen i Sverige og Finland som i stor grad har dratt opp prisene i Midt-Norge. Både onsdag og torsdag har prisene i det midtnorske prisområdet vært helt lik prisene i Sverige, mens strømmen har vært enda dyrere i Finland.

- Veldig anstrengt

- Selv om vi tidligere har hatt perioder med kaldere vær enn nå, så har hele Norden hatt en kraftig underliggende forbruksvekst. Det betyr at vi nå begynner å nærme oss det høyeste forbruket i historien, og da begynner situasjonen å bli veldig anstrengt, sier Botnen.

Han sier at man nå i Sverige har vært nødt til å ta i bruk et oljefyrt kraftverk for å ta unna toppene i de timene med høyest strømforbruk.

- Når situasjonen er så anstrengt, og man må ta i bruk de dyreste kraftkildene, så går prisen høyt, sier han.

Fredag går prisene ned igjen til 55 øre per kilowattime, og Botnen sier at det er et mer naturlig nivå.

- Tross alt er det relativt få dager der vi har så høye priser som dette, så det får ikke noen avgjørende betydning på strømregningen, sier han.

Senioranalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy sier også at prisene vil normalisere seg i neste uke:

- I neste uke vil vi ha mye mer normale værforhold i Europa, slik at strømprisen verken i Tyskland eller i våre naboland vil være så høy. Det betyr også at prisene i Norge vil komme ned på et mer normalt nivå, sier han.

Ny linje

Det er nå litt over ett år siden den nye overføringslinjen mellom Ørskog på Sunnmøre og Sogndal i Sogn og Fjordane ble sagt i drift. Linjen ble pekt på som redningen for kraftsituasjonen i Midt-Norge, som lenge har vært preget av et underskudd på strøm.

Da linjen ble satt i drift var likevel analytikere overrasket over at handelskapasiteten ikke ble satt høyere, og de mente at en kapasitet på 500 megawatt (MW) ikke var nok til å utjevne prisene. Linjeeier Statnett setter kapasiteten som det er mulig å transportere gjennom nettet.

- Den fungerer ikke etter hensikten når prisene ikke er like, sier John Brottemsmo, og sier at utfordringen er at kapasiteten er satt for lavt sammenlignet med hva linjen er bygd for.

Utjevner

Onsdag kveld sendte Statnett ut en melding om at toppkapasiteten på overføringslinjen økes fra 500 til 700 MW de neste 30 dagene. Kommunikasjonssjef Henrik Glette i Statnett sier til Adresseavisen at prisforskjellen mellom Vestlandet og Midt-Norge ikke er årsak til økningen, men at det kan bidra til en utjevning.

- Det er rett og slett en analyse av de ulike flytmønstrene i strømnettet som tilsier at flyten vil gå den veien, og da ønsker vi at markedet skal få utnytte det best mulig, sier Glette.

- Økt kapasitet mellom områder med ulik pris vil bidra til å jevne ut prisen, men det skal nok mer enn 200 MW til for å jevne ut helt, sier han.

Ifølge Statnett er årsaken til at kapasiten ikke settes høyere den naturlige flyten i kraftsystemet. Kraften følger letteste vei, og flyten i det nordiske systemet normalt går fra kraftverkene i nord mot de befolkningstette områdene i sør.