- Oppsummert kan jeg si at vi er veldig godt fornøyd, sier administrerende direktør i Coop Midt-Norge, Torbjørn Skei.

Nå står nye, store investeringer for tur (se oversikt i kartet eller nederst i saken). For de kommende årene planlegger Coop Midt-Norge investeringer i milliardklassen, blant annet med et gigantprosjekt sammen med Storebrand på City Syd i Trondheim.

- Samvirkelaget drives godt med dyktige ansatte. Det gjør økonomisk sterke, med gode muligheter til å investere videre, sier styreleder i Coop Midt-Norge siden 2002, Lisbeth Bull Husby.

Les også: Omsatte for over 10 700 kroner i minuttet i fjor

Litt annerledes

Med Ipaden slått opp ved Coop-bordfanen på et ståbord inne på Coop Obs Lade, legger Torbjørn Skei frem årsresultatet for Coop Midt-Norge for Adresseavisen. Fra et tøynett på gulvet fisker han opp et par pappkopper og en termokanne med kaffe til oss og seg selv. Styreleder Lisbeth Bull Husby kommer tilfeldigvis forbi med handlekurven, men stopper når vi ber om det. Kontrasten til en annen resultatfremleggelse på Lade denne uken, kunne knapt vært større.

- Vi er kanskje litt mer som folk flest i Coop. Vi er litt annerledes enn de andre i og med at vi eies av medlemmene våre, er ett av svarene Skei gir på spørsmål om hvorfor Coop lykkes i et hardt presset marked, særlig på dagligvare, opp imot sterke konkurrenter.

Les også: - Vi føler oss som vinneren av 2017

Gode finansresultat

Som Adresseavisen tidligere har fortalt, har Coop Midt-Norge aldri omsatt for så mye som i 2017: 5,6 milliarder kroner mot 4,7 milliarder i 2016. Hovedforklaringen er fusjonen med Coop Steinkjer fra juni 2017, samt bedre vekst enn markedet på dagligvarer: 1,8 prosent mot en totalvekst i markedet på 1,1 prosent i fjor.

I tillegg til handel, fordelt på 100 butikker i 22 trønderske kommuner, har Coop Midt-Norge enda to store forretningsområder, nemlig eiendom og finansforvaltning. 2017 var et godt år også for finanskapitalen i Coop Midt-Norge.

Et finansresultat på 144 millioner i 2017, 31 millioner bedre enn året før, samt skattefratrekk på grunn av fremførbart underskudd fra tidligere Coop Steinkjer-underskudd, gjør at årsresultatet etter skatt så vidt kommer over 2016-resultatet og ender på 223 millioner kroner til å styrke egenkapitalen ytterligere. Resultatet før skatt endte på 272 millioner kroner i fjor, 6,6 millioner levere enn i 2016.

Den litt unike Coop-oppstilingen «resultat før kjøpeutbytte og skatt» endte på 355,2 millioner i fjor, mot 348,5 året før, og er det beste noensinne for et norsk samvirkelag.

Les også: Enda to samvirkelag på vei inn i Coop Midt-Norge

- Kjenner kundene godt

Coop Midt-Norge er et resultat av fusjoner mellom først Trondos og Coop Inn-Trøndelag i 2016, og videre fusjoner med Coop Rørvik, Coop Steinkjer, og fra 1. mars i år Coop Tydal og Coop Indre Namdal. For 2017, altså før de to siste fusjonene, får 186 000 medlemmer utbetalt til sammen 168 millioner kroner i kjøpeutbytte, mer enn noen gang for dette s-laget. Men hvorfor ikke mer?

- Med så gode resultat kan vel kjøpeutbyttet økes fra 2 til 3 prosent, som Trondos hadde?

- Vi vil sikre at vi har muskler for å møte sterk konkurranse også fremover. Ressurser nok blant annet til å holde lave priser og å investere i butikknettet vårt, sier Skei.

Coops lange tradisjon for medlemsbasert lojalitetsprogram, gir stadig uttelling, mener Skei.

- Det kundeprogrammet vi har jobbet med i mange år, med å bli kjent med kundene blant annet gjennom analyser fra byrået vi samarbeider med, Dunnhumby Norge, gjør at vi får mye mer kunnskap om kundene som samtidig er våre eiere. Hva kundene ønsker av varer og hva de vil ha tilbud på, som gjør at vi kan sende mye mer direkte kommunikasjon. Jeg tror at det gjør at vi kjenner kundene våre bedre enn det konkurrentene våre gjør, sier Skei.

Adm.dir Torbjørn Skei og styreleder Libeth Bull Husby i Coop Midt-Norge kan glede seg over nok et godt årsresultat og mer penger til å investere i nye butikker og eiendom.

Les også: Her kommer det nye matbutikker i Trøndelag

Coop Midt-Norges byggeplaner:

Konkurrentene på nettopp dagligvare, Rema 1000 og Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Spar, Joker), har skrudd opp etableringstakten. Skei har tradisjon for å holde kortene tettere til brystet enn konkurrentene hva gjelder nye butikker, men nå forteller han mer om hva Coop Midt-Norge kommer til å bruke de store pengene på de kommende årene:

  • City Syd, Trondheim: Sammen med medeier Storebrand utreder og planlegger Coop Midt-Norge SA å investere betydelig beløp i en storstilt bydelsutvikling av City Syd-området på Tiller i Trondheim, med arbeidstittel «Trondheim Syd».- Dette er planer vi har jobbet med i lang tid og intensivert siste halvannet året. I tillegg til utbygging av kjøpesenteret tar vi inn kommunens ønsker om å kombinere handel med blant annet fornøyelse og kultur. Planene kan trolig snart sendes til regulering, men dette er et langsiktig prosjekt med en byggeperiode på kanskje seks til ti år før de står ferdig, sier Skei.

  • Amfi Rørvik, Vikna: Coop Midt-Norge investerer rundt 100 millioner kroner i nytt kjøpesenter med tilhørende leiligheter i Rørvik. Senteret skal eies 50/50 sammen med Amfi og Coop Norge Eiendom.

  • Extra Skatval, Stjørdal: Prix i Skatval er revet og en ny Extra bygges med dobbel så stor butikkflate som før. Planlegges å stå ferdig i oktober/november 2018.

  • Flatåsen Lokalsenter, Trondheim: Sammen med øvrige grunneiere er det gitt innspill til reguleringsplan for nybygg der Prix på Flatåsen ligger i dag. Ønsket er ombygging der Extra skal inn sammen med andre, små butikker.

  • Obs Bygg Leangen, Trondheim: Ønsket er å flytte Obs Bygg ut av dagens lokaler ved City Lade og bygge nytt byggvarehus på slakteritomta etter Nortura i Tungavegen. Investeringen for Coop Midt-Norge vil ligge mellom 100 og 150 millioner kroner om de får bygge. Rådmannen har innstilt på at reguleringsplanen avvises fordi kommunedelpalen ikke tillater byggevarevirksomhet i området. Saken skal opp til politisk behandling 20. mars.

  • Obs Bygg Stjørdal: Coop Midt-Norge planlegger å investere 80–100 millioner kroner i byggingen av Obs Bygg på Lillemoen.

  • Extra Tonstad, Trondheim: Samarbeid med eiendomsgruppen Trondheim AS om etablering av egen næringsseksjon som Coop vil eie i Harald Torps vei på Tonstad for etablering av en Extra-butikk.

  • Extra Lilleby, Trondheim: En ny Extra-butikk planlegges i forbindelse med den store boligutbyggingen på Lilleby.

  • Extra Kolstad, Trondheim: Coop Midt-Norge har signert for salg av butikkbygg på Saupstad/Kolstad til Wahl Eiendom som som planlegger å bygge nytt lokalsenter av dagens Saupstadsenteret. Coop har tilbakeleiingsavtale for butikkareal.

  • Lokalsenter, Heimdal, Trondheim: Coop Midt-Norge har signert avtale med Trym eiendom for Heimdalsveien 1 med mulig påfølgende salg og tilbakeleie av butikkareal for Extra.

  • Extra Elgesetergate, Trondheim: Coop Midt-Norge inngår leieavtale med for etablering av Extra Elgesetergate på eiendommen kalt «Drosjenes», eid og utviklet av RH Utvikling AS.

Les også: Ikke noe norsk samvirkelag har noen gang tjent mer

Les også: Coop blir størst på handel i Trøndelag

Les også: Remas driftsresultat falt med over en halv milliard

Les også: Reitan halverte resultatet, men har fotsatt til salt i grøten