Etter det Aftenposten kjenner til, har deler av styret i Innovasjon Norge ikke tillit administrerende direktør Anita Krohn Traaseth.

Søndag ble valgkomiteen informert om at styreleder Per Otto Dyb trekker seg med umiddelbar virkning.

Dybs beslutning skyldes at han mener at næringsministeren har overkjørt styret i en prosess der administrerende direktør Traaseths videre skjebne som toppsjef er eneste tema.

Denne oppfatningen deles av flere i styret, får Aftenposten bekreftet.

Innovasjon Norge er statens viktigste verktøy for å øke innovasjonen i næringslivet over hele landet, men særlig i distriktene, samt profilere Norge som reisemål.

De har i 2018 et budsjett på 7,2 milliarder kroner.

Mæland ga klarsignal

Tidligere næringsminister Monica Mæland skal ha blitt informert om styrets misnøye med Traaseth. Hun sa det var styrets sak å vurdere administrerende direktørs stilling, ikke statens eller departementets.

Per Otto Dyb, styreleder Innovasjon Norge Foto: Aftenposten

Da Torbjørn Røe Isaksen overtok som næringsminister 17. januar i år, gjorde departementet, etter det Aftenposten kjenner til, helomvending.

Snuoperasjon slo ned som en bombe i styret. Det får Aftenposten bekreftet fra flere kilder.

Isaksen stiller ikke til intervju, men har sendt sine kommentarer til saken i en e-post. Han bekrefter at departementet grep inn.

Men han mener departementet ikke har endret holdning til at styret er suveren når det gjelder å vurdere daglig leders stilling:

«Det som er nytt er at valgkomiteen i selskapet for om lag to uker siden meddelte styreleder at han ikke ville bli innstilt til gjenvalg. Departementet var kjent med at styreleder arbeidet med ansettelsesforholdet til daglig leder.

Tidligere næringsminister Monica Mæland. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Ettersom det var klart at det ville bli skifte av styreleder, ble han informert om at det er departementets syn at ansettelsesforhold til daglig leder bør håndteres av den styrelederen som skal samarbeide med daglig leder i neste periode, og ikke av den som vil gå av om kort tid, samt at det heller ikke heldig at et selskap eventuelt skulle skifte både styreleder og daglig leder samtidig.»

Undring over begrunnelse

Flere i styret stiller seg undrende til departementets begrunnelse for å gripe inn.

De mener skifte av styreleder er en udramatisk avgjørelse som ikke bør stanse styrets vurdering av ansettelsesforholdet til daglig leder. Dette vurderes av flere å være styrets viktigste oppgave akkurat nå.

Dyb erstattes av ny styreleder til sommeren da Dybs andre toårs periode som styreleder utløper.

Dyb ønsker ikke å kommentere saken, men bekrefter opplysningen om at han har informert valgkomiteen om at han går av umiddelbart

Etter det Aftenposten kjenner til er det flere i styret som har manglende tillit til administrerende direktør. Det har Dyb ingen kommentar til.

– Hva ligger bak din beslutning om å gå av med umiddelbar virkning?

– Jeg kan bekrefte at styret er blitt bedt av største eier om ikke å behandle forholdet til administrerende direktør i et styremøte.

– Hva tenker du om det?

– Jeg er forundret over at eier mener å være mer kompetent enn styret til å vurdere administrerende direktørs stilling, sier Dyb.

– Opplever du at statsråden har satt styret under administrasjon?

– Det at jeg umiddelbart fratrer taler for seg, sier Dyb.

Han vil ikke kommentere de endrede signalene fra departementet.

Splittende lederstil

Etter det Aftenposten kjenner til har styret i lengre tid diskutert Traaseths fremtid som administrerende direktør. Flere i styret mener Traaseths lederstil har skapt konflikter, konfrontasjoner og splid, både internt og eksternt.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skal ha stanset en prosess for å vurdere Anita Krohn Traaseths stilling. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Flere i Innovasjon Norge skal ha opplevd det som vanskelig å uttrykke uenighet med Traaseth. Mange skal derfor ha valgt å slutte.

Ansattrepresentant i styret, Leela Borring Låstad, svarer slik på spørsmål fra Aftenposten om Traaseths lederstil er preget av en fryktkultur:

– Som ansattrepresentant i styret er det vanskelig å svare på et slikt spørsmål. Som tillitsvalgt kan jeg bekrefte at dette har vært diskutert blant de tillitsvalgte og at dette er noe vi har adressert til styret.

Traaseth har vært toppsjef siden 2014, da hun etterfulgte Gunn Ovesen. Hun startet en omstillingsprosess som utløste mye kritikk internt, blant annet fra tillitsvalgte.

I det arbeidet hadde hun styrets støtte. Det får Aftenposten bekreftet fra flere kilder.

«Ær'e her'e er party»

Misnøyen med hennes lederstil skal ha startet i november 2015 da Traaseth, gjennom sin private blogg Tinteguri, gikk hardt ut offentlig mot det hun kalte en internt drevet svertekampanje mot henne og «andre nye nøkkelpersoner» i Innovasjon Norge.

Blogginnlegget, med tittelen «Ær'e her'e er party», vakte enorm oppmerksomhet og kom, etter det Aftenposten kjenner til, overrumplende både på styret og på Næringsdepartementet.

Styret skal i oktober 2015 ha blitt informert om det styret oppfattet som usaklig kritikk av Traaseth, men var likevel helt uforberedt på Traaseths utspill og utfordringene det skapte for styret. Samtidig sa Traaseth til DN at hun hadde bred støtte fra tillitsvalgte og styret for utspillet.

Selskapets største eier, Næringsdepartementet, skal, etter det Aftenposten kjenner til også ha reagert sterkt, og bedt styret om å sørge for at Innovasjon Norge unngikk å havne i slike situasjoner igjen. Det får Aftenposten bekreftet fra flere kilder.

«Strutseposisjon»

I november i fjor skrev Traaseth en kronikk i Aftenposten som på ny vakte oppmerksomhet. Hun mente Norges oljeproduksjon og klimapolitikk ikke hang sammen og satte norsk politikk i en «strutseposisjon».

Eierne, gjennom et foretaksmøte, reagerte, etter det Aftenposten kjenner til, på dette. Statseide Innovasjon Norge skal, i henhold til instituttene, være bransjenøytralt og en støttespiller for et samlet norsk næringsliv.

I deler av styret var nå begeret fullt.

I januar avholdt styret et formøte og et ordinært styremøte der Traaseths ledelse og fremtid som toppsjef, var eneste tema.

Etter det Aftenposten kjenner til, ble departementet etter dette orientert om at Traaseths skjebne skulle være tema på neste styremøte. Tilbakemeldingen var at dette var det helt og holdent opp til styret å vurdere.

17. januar ble Mæland erstattet av Isaksen.

Styreleder Per Otto Dyb innkalte til nytt styremøte torsdag i forrige uke for å diskutere Traaseths fremtid. Dagen før, onsdag, skulle det avvikles et formøte.

Departementet ringte

Like før dette formøtet tok departementet kontakt med Dyb. Departementet, som største eier, ga da, etter det Aftenposten kjenner til, klar beskjed om departementet, som eier, nå ikke ønsket at styret skulle diskutere Traaseths stilling dagen etter.

Etter det Aftenposten kjenner til var Dybs konklusjon at det mest fornuftige ville være at han tok konsekvensen av det, og gikk av, men at resten av styret fortsatte.

Traaseth: Ukjent med misnøye

Traaseth vil kun svare på e-post og på skriftlige spørsmål. Hun skriver at styret ikke har tatt opp med henne at det vurderer hennes stilling. Hun opplever at hun har tillit fra styret.

– Flere i styret kritiserer lederstilen din, og mener den har skapt konflikter, konfrontasjoner og splid?

– Jeg er ikke gjort kjent med denne misnøyen og anser det som svært alvorlige påstander, skriver hun.

– Har du forståelse for kritikken?

– Jeg kan ikke ha forståelse for en kritikk som ikke er tatt opp med meg.

På spørsmål om hva hun tenker om styreleders fratredelse henviser hun til departementet. Traaseth sier hun opplever forholdet til departementet som godt.

– Ønsker du å fortsette som daglig leder?

– Jeg har ingen planer om ikke å fortsette som daglig leder.

Traaseth viser for øvrig til en uttalelse fra den nye styrelederen, Jørand Ødegård Lunde. Lunde sendte i går kveld en e-post til Aftenposten der hun presiserer at tillit/mistillit til daglig leder ennå ikke har vært en formell sak i styret.

«Som styrets leder ønsker jeg å presisere følgende: Styret har ikke hatt mistillit til AD som sak, ergo styret har tillit til daglig leder», skriver hun.

Monica Mæland har ikke ønsket å kommentere saken.