I en halvsirkelformet bygning, 700 meter oppe i fjellsiden, vil de bygge 79 eksklusive leiligheter, restaurant og spa-anlegg.

Leilighetenes størrelse blir fra 45 til 180 kvadratmeter, og vil koste fra 3,5 millioner til 15 millioner kroner.

- Om det er marked for leiligheter til 15 millioner? Det ærlige svaret er: vi ane' itj!

Øyvind Christensen flirer så han rister på spørsmålet om de vil få solgt millionleilighetene, og dermed realisert prosjektet. Kaare Arnstad sier at det blir så bra at de mest sannsynlig vil bo der selv:

- Vi tror prosjektet har unike kvaliteter. Det er på 700 høydemeter. Det er der snøen kommer først og forsvinner sist, og skiheisen går helt frem til bygget, sier Arnstad.

God stemning: Øyvind Christensen (t.v.) og Kaare Arnstad sier at de ikke har det brenntravelt, men de håper at byggingen kan starte til våren. Foto: Håvard Jensen, Adresseavisen

Eiendomsutvikling

De to har tjent seg rike på eiendom i Trondheim og omegn, og særlig på utvikling av tomter for næringslivet som på Torgård ved Tiller. I Åre har de fått med seg investoren Johan Helgesen, som eier den tidligere slakter- og pølsemakerbedriften Johan O. Helgesen AS.

For over ti år siden kjøpte trioen bakkerestauranten Ullådalsstugan som ligger i et relativt uberørt område på vestsiden av den 1420 meter høye Åreskutan. Restauranten ligger i enden av skiheisen Ullådalsliften, som forbinder området med resten av alpinanlegget i Åre.

Planen har vært å rive dagens restaurant, og erstatte den med et nytt bygg på til sammen 7500 kvadratmeter.

Heis: Skiheisen Ullådalsliften går helt ned til leilighetene. Foto: Bergersen Arkitekter/Illustrasjon

Arnstad og Christensen sier det er flere årsaker til at prosjektet har tatt så mange år, men peker særlig på prosjektet tidligere kjent som «Dæhliebyen». Skilegenden sto tidligere bak et hytteprosjekt med flere tusen sengeplasser i Ullådalen, som til dels møtte kraftig motstand i lokalmiljøet.

Adresseavisen skrev i 2013 at gigantprosjektet kladdet det til for trøndertrioens leilighetsplaner i det samme området. To år senere solgte Dæhlie unna sin andel til svenske investorer, som senere vridde prosjektet mer mot Rödkullen-området nærmere sentrum.

Christensen sier at de var bekymret for å bli underlagt de samme reguleringsplanene som Dæhlies prosjekt, men i fjor ble deres egen detaljplan godkjent av kommunestyret i Åre.

- Så nå er det tut og kjør, sier Christensen.

Interesse

Men først må de selge nok leiligheter til at de tør å starte byggingen. I Sverige må utbyggerne selv kjøpe leiligheter som står tomme seks måneder etter at byggingen er ferdig. Det medfører dermed en viss risiko å gå i gang med mange usolgte enheter.

- Vi må nok opp i samme andel som i et vanlig byggeprosjekt, det vil si rundt 70 prosent, sier Christensen.

I Sverige omtales prosjektet som et leilighetshotell, men det vil organiseres som et svensk borettslag (bostadsrättförening).

Boligene markedsføres nå av megleren Bjurfors i Åre, og en norsk megler vil også bli koblet på. Arnstad og Christensen sier at det foreløpig er drøyt 200 som har meldt interesse for å kjøpe, og at de har fått 15 reservasjoner. Kvadratmeterprisen ligger 20 prosent under de dyreste leilighetene i Åre sentrum.

- Vi har laget det slik vi ønsker å ha det selv. Her kan du kjøre rett inn i parkeringskjelleren, og ta heisen rett opp i leiligheten. I skigarasjen kan du ha skiutstyr og sykkel, og du kan gå rett ut i bakken, sier Christensen.

- Og er det dårlig vær kan du gå i treningsstudioet eller i svømmebassenget – eller i baren, sier han.

På spørsmål om hvordan det står seg mot hotellet Copperhill på motsatt side av fjellet, gliser Arnstad og sier at Copperhill «er ikke i nærheten»

- Dette blir noe helt annet. På Copperhill er alt vendt innover mot innsiden av hotellet, mens hos oss er alt vendt utover mot naturen, sier han, men gir også hotelleier Petter Stordalen skryt for å ha trukket flere forretningsfolk til Åre.

De vurderer også å etablere et serviceselskap, der beboerne kan få vasket leilighetene, preppet skiene eller få levert ferskt brød på døren om morgenen.

Tatt tid: Det har gått over ti år siden Kaare Arnstad (t.v.) og Øyvind Christensen kjøpte Ullådalsstugan. Foto: Håvard Jensen, Adresseavisen

Kan stå ferdig i 2019

De anslår at byggekostnadene vil ligge på i underkant av 500 millioner kroner, og salgssummen for leilighetene vil ligge på mellom 575 og 600 millioner kroner til sammen. I beste fall kan de starte byggingen til våren, og da kan alt stå ferdig til julen 2019, anslår de.

Fjellet: Ullådalsstugan ligger på vestsiden av det 1400 meter høye fjellet Åreskutan. Foto: Bergersen Arkitekter/Illustrasjon

Både Arnstad og Christensen er godt kjent i Åre fra før. Arnstad har tidligere bygd 18 leiligheter i området Björnen på østsiden av Åreskutan, og eide tidligere en hytte i det samme området.

Nå eier Arnstad en «liten husmannsplass» kalt Stora Friheten ved Duved, mens den svært jaktinteresserte Christensen også kaller sin eiendom i det samme området for «en liten gård».

- Det nye samfunnshuset, sier Arnstad om Christensens gårdsbruk, som blant annet har en gedigen gildehall i furu, naturstein og glass.

De samme materialene preger leilighetsprosjektet som er tegnet av Bergersen Arkitekter i Trondheim. Christensen sier at det er stor sannsynlighet for at de ikke skal lede byggingen selv, og sier at de har samarbeidet med entreprenørfirmaet Hent for å kvalitetssikre prosjektet.

- Det er en stor oppgave, og vi trenger en organisasjon som Hent for å få det ferdig. Dette er ikke noe vi kan gjøre med venstrehånda, sammen med alt annet vi holder på med, sier han.