Eieren av gården, 31 år gamle Andreas Alexander Husby, sitter igjen med rundt 47 millioner kroner etter at jordene på østsiden av gården nå selges.

Gården ligger på toppen av Granåsvegen ved Angelltrøa, og hovedbygningen ble bygd på 1700-tallet. Heimdal Eiendom inngikk i 2001 en opsjonsavtale med Husbys far om kjøp av store deler av eiendommen, og de påfølgende salgene har gjort at den København-bosatte 31-åringen i flere år har ligget høyt på inntektslistene i Trondheim.

Eier: Andreas Alexander Husby har lagt ut huset i Danmark for salg, og ønsker å flytte hjem til den restaurerte hovedbygningen på Granåsen gård. Foto: Mari Vold

Restaurering

Husby har tidligere brukt deler av pengene på restaurering av den fredede hovedbygningen, og sier at det nå er de gjenværende uteområdene han ønsker å gå i gang med.

- Restaureringen av hovedhuset er stort sett ferdig, så der er det vanlig vedlikehold som står igjen. Det neste store prosjektet er hagen, så nå prøver å finne de riktige arkitektene til å lage byens flotteste hage, sier Husby, på en litt skurrete telefonlinje fra Indonesia der han er på reise.

- Jeg vil tilbakeføre hagen til den gammeldagse rokokkostilen, sier Husby, som også har gitt hovedbygningen tilbake den originale rosafargen fra 1700-tallet.

Hageanlegget er ikke fredet, men er omtalt som et kulturminne hos Riksantikvaren. Der omtales den opprinnelige hagen som en tradisjonell trøndersk renessansetype, inndelt i fire deler, og innhegnet av en trippelrad av hekker.

Hageanlegg: Andreas Alexander Husby sier at han planlegger å bruke deler av salgssummen på tilbakeføre hageanlegget foran hovedbygningen til stilen på 1700-tallet. Foto: Terje Svaan

Vil flytte tilbake

Husby har siden barndommen bodd i København, der han jobber som fysioterapeutisk trener. Han arvet gården som 16-åring, og sier at planen er å flytte tilbake gården der han bodde som liten.

- Jeg har lagt ut huset i Danmark for salg, men jeg har dessverre ikke fått noen bud ennå. Men med tiden vil jeg flytte tilbake, sier han.

Han sier at han også ønsker å få til aktivitet i fjøset og låven for å skape mer liv på gården. Han sier at ideene spenner fra kontorlandskap til treningssenter eller restaurant, men at han foreløpig ikke har noen konkrete planer.

Rosa: Den fredede hovedbygningen på Granåsen gård er bygd på 1700-tallet, og har blitt restaurert av dagens eier. Foto: Terje Svaan

Tidligere har Heimdal Bolig bygd ut boligprosjektene Granås/Åsheim og Miljøbyen Granåsen på områder som tidligere tilhørte Granåsen gård, og eiendomsselskapet er nå i ferd med å bygge opp mot 450 boliger på vestsiden av gården (ned mot Møller Bil).

Det siste området ble for drøyt to år siden solgt fra Husby til Heimdal for rundt 23 millioner kroner.

Nå er det størsteparten av jordene på østsiden som selges, et område som totalt er på rundt 140 mål. Så langt er det tinglyst et salg for til sammen 40 millioner kroner, mens resten av oppgjøret kommer senere.

Reguleringsplanen for denne delen av gården ble vedtatt av bystyret i Trondheim i fjor, men etter at det kom inn klager fra naboer ble planen sendt videre til Fylkesmannen. Klagene ble ikke tatt til følge, og i januar i år ble planen endelig stadfestet.

Blokker og rekkehus

Planen åpner for bygging av rundt 800 boliger, samtidig som det er tegnet inn ny ungdomsskole, idrettshall, barnehage og fotballbane. Blokkene er planlagt bygd i tre til fem etasjer, og i tillegg er det tegnet inn rekkehus to til tre etasjer.

Adresseavisen fortalte i fjor høst om et kraftig fall i salget av nyboliger i Trondheim, men samtidig vokser byen raskest av storbyene i Norge.

Administrerende direktør Roar Munkhaugen i Heimdal Bolig sier at det foreløpig bare er laget skisser, men at salget av boliger på den østlige delen av Granåsen gård kan starte opp i løpet av 2018. Da kan byggingen starte i løpet av neste år.

- Da kan vi regne med å bygge opp mot 100 boliger i året, sier Munkhaugen, men sier at de foreløpig er travelt opptatt på området som ligger ned mot Møller Bil.

- Der har vi igjen halvannet år med boligsalg, sier han.