- Det er mulig du ønsker å fremstille oss som idioter som investerte i Prora, men da er de fleste formuende i Trondheim idioter, sa Prora-investor Vegard Wollan, da han tirsdag vitnet i rettssaken mot Deloitte i Oslo tingrett.

Han ble da spurt ut av Deloittes advokat Stig Berge i advokatfirmaet Thommessen.

Wollan forklarte også at han ble overrasket da det våren 2014 gikk opp for ham hvor mange andre investorer som også hadde kjøpt aksjer i Prora, og var lovet å få igjen pengene pluss en avkastning.

- Mars 2014 ringte Inge Five og sa at det var full krise i Prora. Jeg ble sjokkert over at det er over 40 aksjonærer til på lista, mange av de mest formuende i byen. De som ikke var der, var trolig løst ut tidligere. Den totale gjelden var på mange hundre millioner kroner, sa Wollan.

Wollans selskap Calypso Invest investerte for over 40 millioner kroner i Prora i løpet av et par år, og har oppgitt tapet til 35 millioner.

- Kun tre til søksmål

Sammen med tre andre investorer, ekteparet Trond og Christin Sundal og Jan Tore Wilhelmsen, har han saksøkt Deloitte som var revisor for Prora. De krever erstatning fordi de mener Deloitte er ansvarlig for tap på 77 millioner, som blir over 100 millioner med renter.

Saksøkerne hevder de investerte i Proras byggeprosjekter på bakgrunn av uriktige og mangelfulle regnskaper. Saksøkte Deloitte avviser at de har erstatningsansvar.

- Det er mange investorer ikke har fått oppgjør, men bare tre har gått til søksmål mot revisor, sa Deloittes advokat Stig Berger.

Deloitte mener også at investorene ikke har tatt med i tapsberegningen for erstatningskravet at de fortsatt eier aksjer i Prora-selskaper som har verdi.

- Minus på Trondheimsporten

Wollan avviste i sitt partsinnlegg at det er særlig med verdier igjen.

- I forhold til gjenstående verdier, var jeg i et møte sist onsdag. Der ble vi presentert for status i Trondheimsporten, restverdien er minus ni millioner kroner. 2016-regnskapet til Prora Eiendom viste en egenkapital på 15 millioner og et resultat på minus 16 millioner. Calypsos aksjepost i Prora Eiendom er i beste fall verdt 350 000 kroner. (..) Ordføreren sa nylig på radio at det aldri skal bygges på Kystad. Det sier vel alt, sa Wollan.

Prora Eiendom har nettopp bygd kontorbygget Trondheimsporten på Sorgenfri, som er solgt videre til Entra.

Deloitte hevder også at de saksøkerne ikke kan dokumentere at de har investert på bakgrunn av Proras regnskaper, og at regnskapene er uriktige.

- Bevisst skjult for revisor

Berger viste blant annet til at Prora-eier Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen nylig er dømt til fengsel i henholdsvis fire og tre år, blant annet for regnskapsjuks. Begge anker dommen.

I 2009–2012 tok de ikke med gjeldsforpliktelser på til sammen 205 millioner i regnskapene, ifølge dommen. Gjelden var aksjer de hadde forpliktet seg til å kjøpe tilbake fra investorer, som hadde kjøpt seg inn i prosjektselskapene til Prora. Aksjene skulle kjøpes tilbake på et avtalt tidspunkt, til samme pris og med en avkastning, ofte rundt 20 prosent per år.

- Prora har bevisst skjult tilbakekjøpsavtalene for Deloitte. Ledelsen i Prora løy om at det ikke fantes gjenkjøpsavtaler på direkte spørsmål fra Deloitte, sa Berger.

- Mye sto på spill

Også saksøkerne Trond Sundal og Jan Tore Wilhelmsen holdt sine partsinnlegg tirsdag.

Wilhelmsen som var daglig leder i Aasen bygg i 20 år, ble kjent med Terje Eriksen gjennom jobben.

Han kjøpte aksjer i Verftsgata Holding for elleve millioner kroner, og var lovt å få igjen 12,1 millioner etter fire måneder.

Deloitte skriver i sitt sluttinnlegg til retten at saksøkernes investeringer i Prora var spekulasjonspregede. Som de andre investorene ble også Wilhelmsen spurt av Berger om ikke renta var høy, i dette tilfellet 34 prosent per år, lovt av Eriksen på en kortvarig investering i Verftsgata Holding til tomtekjøpet.

- Terje trengte penger, hvis han mistet tomta ville han miste fortjenesten på 100 millioner. Du ser hva som sto på spil, svarte Wilhelmsen.

- Er det ikke generelt slik at høyere rente indikerer høyere risiko, spurte Berger.

-Ja, som en generell vurdering, svarte Wilhelmsen.

Fikk Deloitte-råd

Ekteparet Sundal har investert 43,5 millioner i Prora-systemet, og har beregnet tapet til 35,9 millioner. I Trond Sundals partsinnlegg kom det blant annet frem at ekteparet Sundal brukte å ta med både revisor og advokat på råd før de tok sine investeringsbeslutninger. Derfor har de fra 2006 til 2016 betalt Deloitte 1,1 million kroner for revisjon og rådgivning.