Damer i tet: Bildet er fra 2016, da Næringsforeningen i Trondheimsregionen fikk tre kvinner på topp. Fra venstre Berit Rian, administrerende direktør, Eli Arnstad, styreleder, og Liv Malvik, styrets nestleder. Foto: Terje Svaan

I 2009 hadde 11 prosent av aksjeselskapene i Trøndelag kvinner som styreleder. I 2017 var kvinneandelen økt til 13 prosent. Situasjonen er like begredelig for funksjonen som daglig leder. I 2009 ble 14 prosent av aksjeselskapene i Trøndelag ledet av kvinner. I 2017 var andelen økt til 16 prosent.

Tallene går frem av en undersøkelse laget av Næringsforeningen i Trondheimsregionen. Næringsforeningen har hentet tall for Trøndelag fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og fra Brønnøysundregistrene.

LES OGSÅ: Tre kvinner på topp i næringsforeningen

Lex Gabrielsen

Det er lenge siden Høyre-statsråd Ansgar Gabrielsen sørget for at det ble innført kjønnskvotering for de største bedriftene. I ASA-er, som i praksis er alle børsnoterte bedrifter, er det krav om 40 prosent kvinner i styrer. Kvoteringen for ASA-er ble innført fra 1. januar 2006. I vanlige aksjeselskap (AS-er) er det ikke et tilsvarende lovpålagt krav om kjønnsfordeling. For vanlige aksjeselskap (AS), som utgjør det store antall og er ryggraden i næringslivet, er kvinneandelen i styrer 18 prosent i landet som helhet. I Trøndelag var kvinneandelen i styrer 18,6 prosent 1. januar 2017.

- Sørgelig sakte

- Likestillingen går sørgelig sakte, konstaterer Liv Malvik. Hun er daglig leder i eiendomsselskapet Grilstad Marina AS på Ranheim. Hun er også nestleder i Næringsforeningen i Trondheimsregionen og styremedlem i Gronett, et nettverk for kvinnelige ledere som har utspring fra Næringsforeningen. Nettverket har 670 medlemmer, som er kvinnelige ledere og mellomledere.

LES OGSÅ: I teknobedrifter er det enda mindre likestilling

- Tar veldig, veldig lang tid

- Med betydelig økning i kvinner som har tatt høyere utdanning, og alt annet som har skjedd i likestillingens navn, skulle vi tro at det ga seg utslag i høyere kvinneandel i næringslivet. Men det gjør dessverre ikke det. Likestilling tar veldig, veldig lang tid, sier Malvik.

- Hvorfor går det så tregt?

- Det er vanskelig å vite. Kanskje er det fortsatt forventninger og tradisjoner, eller muligens er det genetiske, kjønnsbestemte forskjeller som spiller inn? Eller kanskje det er slik at menn prioriterer annerledes enn kvinner? Mangelen på likestilling er faktisk et mysterium.

LES OGSÅ: Erna Solberg: - Kvinnelige toppsjefer er mangelvare

- Mangler nøkkelen

- Er det myte eller fakta at en lederjobb krever mer jobbing og lengre dager enn andre jobber?

- Du må bruke en del tid på jobb, ja, og være ganske tilgjengelig. Kanskje det egentlig ikke behøver å være slik? Kanskje ledere jobber mye fordi de tror at det må være på den måten?

- Hva må gjøres for å øke farten på likestillingen i næringslivet?

Si, det. Vi har rett og slett ikke funnet nøkkelen til likestilling, konstater Malvik, uten å legge skjul på at hun er skuffet og litt oppgitt.

LES OGSÅ: - Ungdommen må lære seg å gjøre rampestreker, sier feminist-veteran

Løftet frem av en mann

Liv Malvik er i dag 53 år, og var rundt 30 da hun fikk sin første lederjobb.

- Jeg ble løftet frem av en mann. Jeg har aldri opplevd å bli sett ned på fordi jeg er kvinne, men jeg ser ikke bort i fra at andre kan ha opplevd akkurat det. I mange sammenhenger er det faktisk slik at du blir lettere sett og får større oppmerksomhet som kvinnelig leder, sier Liv Malvik, daglig leder i Grilstad Marina.

Ifølge en artikkel på nrk.no svarer 75 prosent av norske toppledere i en spørreundersøkelse at en viktig årsak til mannsdominansen i næringslivet er at for mye rekruttering skjer gjennom uformelle nettverk.

Færrest styreledere

Kjønnsfordelingen er aller skjevest for styreledere. Det var 13,2 prosent kvinnelige styreledere i Trøndelag ved utgangen av 2017 og 11,2 prosent i 2009, viser Næringsforeningens sammenstilling. Andelen kvinnelige nestledere i styrer var 24,8 prosent i 2017 og 22,2 prosent i 2009. Andelen styremedlemmer (uten ledere og nestledere) var 24,0 prosent i 2017 og 23,2 prosent i 2009. Totalt, når styrets ledere, nestledere og styremedlemmer slås sammen, var det i 2017 en kvinneandel på 18,6 prosent, mens den var 17,9 prosent i 2009. I 2017 var det 16,6 prosent kvinnelige daglige ledere og 14,5 prosent i 2009.

Aller verst i nord

Kjønnsfordelingen omfatter 47 438 styremedlemmer i trønderske bedrifter. Tall for de tidligere fylkene Nord- og Sør-Trøndelag er slått sammen. Kjønnsfordelingen på toppen i næringslivet er noe bedre i det tidligere sør-fylket enn i nord-fylket, men forskjellen er liten.

Tallene inkluderer alle aksjeselskap (AS) og allmennaksjeselskap (ASA). Det er så få ASA-er i Trøndelag (cirka 10), at tallene likevel gir godt uttrykk for situasjonen i vanlige aksjeselskap.