Investorene mener tilbakekjøpsavtalene for aksjer skulle vært ført som gjeld i regnskapene.

- Mange av investorene hadde samme revisor som Prora, Deloitte, og de har vist Deloitte tilbakekjøpsavtalene sine. Derfor fatter ikke jeg at Deloitte ikke har visst om tilbakekjøpene. De var kjent på byen, sa Eriksen, da han vitnet på telefon fra Trondheim i søksmålet, som denne uka er behandlet i Oslo tingrett.

Også torsdag var Proras finansiering av byggeprosjektene, ved salg av aksjer i prosjektselskapene til private investorer, tema. Prora Eiendom lovte samtidig å kjøpe tilbake aksjene innen et avtalt tidspunkt, til samme pris pluss avkastning, ofte 20 prosent per år.

- Skjulte bevisst

Disse gjenkjøpsforpliktelsene ble ikke oppgitt i regnskapene, og Terje Eriksen er sammen med sønnen Roger Eriksen nylig dømt i Sør-Trøndelag tingrett til fengsel i henholdsvis fire og tre år. De er blant annet dømt for å ikke ha tatt med gjeld på 205 millioner i regnskapene i 2009–2012. Både Terje og Roger Eriksen anker dommen.

Det er Prora-investorene Vegard Wollan, ekteparet Trond og Christin Sundal og Jan Tore Wilhelmsen som har saksøkt Deloitte. De hevder revisoren er ansvarlig for tap på over 100 millioner kroner, fordi de har investert i Prora-selskaper på bakgrunn av uriktige og mangelfulle regnskaper.

Deloitte avviser erstatningskravet, blant annet fordi revisor ikke var kjent med tilbakekjøpsavtalene for aksjene. Deloitte viser til straffedommen mot far og sønn Eriksen, hvor dommeren skriver at de bevisst skjulte tilbakekjøpsavtalene for revisor.

Fra venstre: Prora-investorene Jan Tore Wilhelmsen, Vegard Wollan og Trond Sundal krever erstatning fra Deloitte.

- Kun interessert i prosjektet

Deloitte mener også det ikke er bevist at investorene la avgjørende vekt på regnskapene i Prora, da de valgte å investere i Prora-prosjekter.

Revisorselskapets advokat, Stig Berger i Advokatfirmaet Thommessen, spurte Eriksen om ekteparet Sundal var opptatt av økonomien i Prora, da de vurderte å kjøpe aksjer i Verftsgata Holding i 2012. Prora-selskapet står bak byggingen av Adressabygget ved Bakke Bru.

- Det var ikke noen investorer som etterspurte det. Sundal hadde med seg rådgivere, og de var kun interessert i investeringen i det beste prosjektet i Trondheim, sa Eriksen.

- Var det andre investorer som undersøkte og ikke investerte?

- Jeg hadde kontakt med sju-åtte på den tiden, og noen avsto fra å investere. Dette var det beste prosjektet, over 50 prosent av bygget skulle leies ut til Adressa. Men noen syntes det var risikabelt, sa Eriksen.

- Brydde seg ikke om regnskapene

- Var det noen som ønsket en due diligence (finansiell og juridisk gjennomgang av selskapet, journ.anm.)?

- Regnskapene var ikke tema for noen investorer, bortsett fra Leif Inge Nordhammer, som var interessert i regnskapene i Prora, sa Eriksen.

Nordhammer er ikke investor i Prora.

Investorene har selv forklart i retten tidligere denne uken at de var svært opptatt av å sjekke regnskapene før de investerte.

Våren 2014 sto Prora-systemet på randen av konkurs, og skylte 45 investorer 330 millioner. Investorene aksepterte en restrukturering av gjelden. De fikk i stedet eierandeler på 33 prosent av morselskapet Prora Eiendom. De fire investorene som har saksøkt Deloitte, er blant disse.

- Ti prosent igjen

Deloitte mener at saksøkerne må trekke fra i tapsberegningen, verdien av aksjene de fortsatt eier i Prora-selskaper.

Eriksen ble derfor spurt av advokat Berger om hvilke verdier som er igjen i utbyggingsselskapet bak kontorbygget Trondheimsporten på Sorgenfri, som er ferdig bygd og solgt videre til Entra.

- Vi sitter seks mann her og beregner sluttoppgjøret. Bygget selges for mellom 700 og 750 millioner. Prosjektet går bra, og det er en stor tomt her. Hvis vi deler tomta går prosjektet med et resultat på ti prosent av omsetningen i prosjektet, sa Eriksen.

Jon Østensvig er dommer i erstatningssøksmålet i Oslo tingrett.

- 40-50 mill. til Eriksen

Deretter spurte saksøkernes advokat, Hans Peter Sverdrup i Dalan Advokatfirma, om hvor mye Terje og Roger Eriksens selskap Bluss Real skal ha fra utbyggingsselskapet bak Trondheimsporten.

- Rundt 40 til 50 millioner skal ut før aksjonærene får verdier, sa Eriksen.

Da investor Vegard Wollan holdt sitt partsinnlegg tirsdag denne uka, sa han at det i et aksjonærmøte for en uke siden kom opplysninger om at det ikke er særlig med verdier igjen.

- Der ble vi presentert for status i Trondheimsporten, restverdien er minus ni millioner kroner, sa Wollan.

Fredag skal advokatene til begge parter holde sine sluttprosedyrer. Berger som representerer Deloitte, vil der legge ned påstand om at revisor frifinnes. Saksøkerne sier det er opp til rettens skjønn å beregne erstatningen for tapet, som de hevder er på 100 millioner.