- Behovet for avansert vannbehandling vil øke, sier Per Kosberg (68), daglig leder i Akvafresh AS.

Sammen med industribyggeren Ragnar Lyng (64), satser Kosberg på å bygge enda et næringslivseventyr i industribygda Vanvikan.

Rent vann: Næringslivsveteranene Ragnar Lyng (til venstre) og Per Kosberg har tro på løsningene for vannrensing til oppdrettsbransjen fra Vanvikan-bedriften Akvafresh. Foto: Terje Svaan

Satser på laks

Med støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet, og samarbeid med oppdrettsselskapet Marine Harvest, prøver den lille teknologibedriften å reduser problemet med den gjenstridige og svært kostbare parasitten lakselus.

- Vi vet ikke om vi greier det, men tror vi er i nærheten av noe som kan være en løsning. Vårt svar er å skape et miljø der laksen trives, men der lusa dør, sier Ragnar Lyng.

Han er styreleder og største eier i Akvafresh. Det er flere bedrifter i Vanvikan som har satset på rent vann. Det skal vi komme tilbake til. Akvafresh skiller seg fra de andre ved at de satser på teknologi for vannbehandling for oppdrettsnæringen.

Rør: Slik ser det ut i en konteiner med vannrenseutstyr fra Akvafresh i Vanvikan.

Fjerner virus fra vann

- Våre produkter for membranfiltrering av sjøvann og ferskvann kan tilpasses den vannkvaliteten som oppdretteren ønsker, enten det er for rogn og settefisk, eller det er for å redusere mengden lus når laksen står i merder, sier Per Kosberg.

Teknologien ligger i hva slags membraner, eller filter, som vannet skal passere. Tidligere har det vært slik at det ikke var mulig å fjerne virus og de aller minste partiklene i vann. Men det var før.

- Vi tilsetter ikke noe til vannet, men kan fjerne selv de minste ting, som parasitter, virus, bakterier, partikler og metaller, sier Kosberg.

Ferskvann i sjø: Ved et av Marine Harvests oppdrettsanlegg på Vestlandet er det forsøk på gang for å undersøke hvor effektiv teknologien fra Akvafresh er mot lakselus. I laksemerden er det et indre basseng der det tilføres ferskvann, som lusa ikke tåler.

To kontrakter

Den lille Vanvikan-bedriften har bare åtte ansatte. Siden starten i 2015 har tiden vært De er ennå ikke helt på plass med alt. Kosberg og Lyng ser for seg at 2018 blir det første året med betydelige inntekter.

I 2016 var omsetningen bare 2,8 millioner kroner. I år har selskapet utsikter til 20–30 millioner kroner. Akvafresh har nylig fått kontrakt med Lerøy Aakvik i Halsa og med oppdrettsselskapet Loch Duart i Skottland. Akvafresh skal levere til Lerøy i Halsa et membrananlegg for behandling av ferskvann som skal brukes i produksjon av lakserogn. I Skottland skal Akvafresh levere et anlegg for avsalting for behandling av lus og andre parasitter.

- Kobler teknologier

Anlegget for lusebekjempelse som skal brukes i et oppdrettsanlegg i Skottland er basert på en metode som skal utprøves nærmere her i landet. Marine Harvest, som er verdens største oppdrettsselskap, er i ferd med å teste Akvafresh-metoden i oppdrettsmerder på Vestlandet. Metoden går ut på at det monteres et indre basseng i oppdrettsmerder, der det tilføres ferskvann, det vil si sjøvann som er avsaltet. Lakselus dør i ferskvann, mens laksen trives.

- Vi kobler sammen flere teknologier, og har søkt patentbeskyttelse for noe av dette, sier Ragnar Lyng.

Naturlig ikke godt nok

- Såkalt naturlig godt vann er ikke godt nok for fremtidens matproduksjon. Ved å fjerne blant annet humus og aluminium, vil inntaksvannet for settefisk og stamfisk gi bedre fiskehelse, lavere smittepress og bedre driftsøkonomi, sier Kosberg.

Står på skuldre

På nordsiden av Trondheimsfjorden, med utsikt rett mot Trondheim, er det opp gjennom årene klekket ut mange ideer som er blitt omsatt i næringsvirksomhet. Flere av bedriftene har hatt familien Lyng som opphav, og vannbehandling er ikke nytt i det store industribygget i Vanvikan. Akvafresh står på skuldrene til flere virksomheter som har gått opp løypa før dem. Tre av bedriftene som har gått foran Akvafresh er Aqualyng, Inrigo og RO Solutions. Aqualyng hadde i mange år produksjon i Vanvikan. Etter flere tunge år, har bedriften forlatt Norge, men lever i beste velgående med å selge anlegg for avsalting av vann i Asia, Australia og Midtøsten. Inrigo leverer anlegg for vannbehandling til Afrika og til oljeinstallasjoner.

- Morsommere å skape

Lyng er største eier i Akvafresh via det familieeide holdingselskapet Lyng Gruppen AS. Til nå har eierne puttet cirka 15 millioner kroner i arbeidet med å levere vann for oppdrettsbransjen.

- Akvafresh vil i løpet av året trenge enda 20–30 millioner kroner. Vi kaller det vekstpenger, sier Lyng.

Ragnar Lyng er sønn til den avdøde industribyggeren Bjørn Lyng, som døde i 2006, 81 år gammel. Ragnar Lyng har videreført deler av det faren bygde opp, og har trukket seg ut av andre ting.

- Det er morsommere å skape nytt enn å drifte, sier Ragnar Lyng.

Akkurat nå er det Akvafresh som nyter godt av Lyng-familiens penger, tid og skapertrang. Vannselskapet har samarbeid med Forskningsrådet, og i 2017 fikk Akvafresh bevilget ni millioner kroner i lån og 4,3 millioner i tilskudd fra Innovasjon Norge.

Inntil videre skjer det meste av produksjon av vannrenseutstyr fra Akvafresh andre steder, men det er meningen at monteringen med tiden skal skje i bedriftens produksjonshall i Vanvikan. Foto: Terje Svaan

Leier ut

Akvafresh har valgt en uvanlig forretningsmodell for sine vannbehandlingsprodukter.

- Hvis kundene ønsker det, kan de godt få kjøpe utstyr fra oss. Men de får også tilbud om å leie. Med kombinasjonen utleie og serviceavtaler, kan vi levere en tjeneste der drift og overvåkning er vårt ansvar, sier Per Kosberg.

- Vi selger løsninger for at oppdrettere skal slippe parasitter og annet uønsket innhold i vannet de bruker, sier Ragnar Lyng.