Statens vegvesen Region Midt var byggherre for prosjektet på vegne av gamle Sør-Trøndelag fylkeskommune. Sistnevnte ble i retten dømt til å betale erstatning til entreprenørselskapet, men dommen er nå anket.

Styreleder Ivar Dalsegg i BL Entreprenør sier at de er overrasket og skuffet over at fylkeskommunen har valgt å anke, særlig av hensyn til selskapets ansatte som de mener har fått uriktig og urettmessig kritikk.

- Dommen er utvilsomt en oppreisning for BL, samtidig som den inneholder en uvanlig skarp kritikk av Statens vegvesen. Tingretten har på alle sentrale punkter avvist Vegvesenets anførsler og sluttet seg til vårt syn, skriver Dalsegg i en e-post til Adresseavisen.

- Manglende kompetanse

BL Entreprenør var i ferd med å bygge gang- og sykkelveien langs fylkesvei 705 ved Stigamælen sør for Selbu sentrum, da Statens vegvesen hevet kontrakten etter det de mente var «alvorlige brudd» på avtalen.

Statens vegvesen mente blant annet at en av deres ansatte hadde blitt utsatt for «sjikane og mobbing», og at BL Entreprenør hadde misligholdt kontrakten på en rekke punkter, knyttet til blant annet sikkerhet og skade på omgivelsene.

Tingretten mener derimot at Vegvesenets byggeledelse ikke hadde tilstrekkelig kompetanse for oppgaven, og peker i stedet på en rekke problemer med kontrakten.

Ifølge tingretten har mangler ved ledelsen av prosjektet ført til «grunnleggende misforståelser og svikt i byggherrens håndtering av de utfordringer som oppsto i prosjektet».

Prosjekt: BL Entreprenør vant kontrakten på bygge 1,4 kilometer med gang- og sykkelvei langs fylkesvei 705 i Selbu. Foto: Statens vegvesen/Illustrasjon

Kontrakten var verdt 21 millioner kroner, og ble gitt til BL Entreprenør etter en anbudskonkurranse våren 2015.

Anleggsarbeidet startet opp i august samme år, men allerede i september kom Vegvesenet med et varsel om heving av kontrakten. De pekte da på til sammen ti forhold som de mente ga grunnlag for heving, blant annet knyttet til HMS, sprengningsarbeid og lojalitet til oppdragsgiveren.

- Ikke mislighold

I tingrettens gjennomgang av forholdene konkluderer de med at BL Entreprenør ikke har misligholdt kontrakten ved ni av de ti forholdene som Statens vegvesen pekte på. Unntaket gjelder brudd på vedtak fra Arbeidstilsynet om å stenge deler av anleggsområdet, men heller ikke det er et vesentlig mislighold som gir grunn til å heve kontrakten, ifølge tingretten.

Sør-Trøndelag fylkeskommune dømmes derfor til å betale entreprenørfirmaet til sammen 8,6 millioner kroner. Drøyt 5,7 millioner kroner av dette er betaling for utført arbeid, mens snaut 2,9 millioner kroner er erstatning for tap selskapet ble påført ved å ikke få ferdigstille arbeidet.

BL Entreprenør frifinnes også for fylkeskommunens motkrav på opp mot 7,2 millioner kroner.

Avdelingsdirektør Eva Solvi i vegavdelingen i Trøndelag i Statens vegvesen sier til Adresseavisen at fylkeskommunen har anket dommen.

- Den viktigste bakgrunnen er at det er vesentlige ting knyttet til saken og hevingsgrunnlaget som overhodet ikke er kommentert eller hensyntatt i dommen. Vi mener den er utarbeidet på feil eller manglende grunnlag, sier Solvi.

Hun sier at dette er forhold som til dels ble belyst i retten, men som ikke er omtalt i dommen. Hun ønsker ikke gå inn på detaljene rundt dette, men sier at de ble veldig overrasket over resultatet fra tingretten.

Overrasket: Avdelingsdirektør Eva Solvi i Statens vegvesen mener at vesentlige momenter i saken ikke er omtalt eller tatt hensyn til i dommen. Foto: Rune Petter Ness

Selskap

BL Entreprenør fikk derimot ikke medhold i krav om erstatning etter at de ble avvist i to andre anbudskonkurranser og for omdømmetap.

«Retten anser det ikke sannsynliggjort at det foreligger et økonomisk tap på grunn av tapt omdømme», skriver dommerne.

I 2015 og 2016 hadde entreprenørselskapet et samlet underskudd før skatt på rundt 90 millioner kroner. Dalsegg sier at selskapet nå ikke tar på seg nye oppdrag, og at antall ansatte vil tas ned til det minimum som kreves for å overholde gamle forpliktelser. Han sier at de siden høsten 2016 har gått fra rundt 70 til fem ansatte i selskapet.

Dalsegg sier at resultatene ikke har vært tilfredsstillende, og mener tvisten rundt fylkesvei 705 i Selbu har betydd at selskapet har blitt avvist på andre anbud. Han sier at det økonomiske tapet på grunn av svekket omdømme er reelt, men at årsakssammengen er vanskelig å dokumentere.

Tingretten mener at begge parter har fått medhold av betydning, uten å vinne saken fullt ut. Ettersom BL Entreprenør likevel vant frem med det retten mener er hovedspørsmålet i saken, må fylkeskommunen betale 70 prosent av entreprenørselskapets sakskostnader.