- Det handler om å ta ansvar for egen fremtid, sier tobarnsmoren.

Det ansvaret tar nå stadig flere unge kvinner. Det opplyser både Danske Bank og Sparebank1.

- De yngre kvinnene, de som er noen-og-tretti og yngre, er mer opptatt av sparing enn de eldre. Kanskje er det fordi de har blitt foret via medier om at man må ta pensjonen i egne hender og spare privat, undrer Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom hos Danske Bank.

Alle monner drar

Merete Wærnes Blom (34) er utdannet siviløkonom og jobber som virksomhetskontroller hos Luftkrigsskolen i Trondheim. Hun er tobarnsmor og har nå mammapermisjon for Julie (10 mnd.).

Barnebidragene til Julie og Marie (4) settes hver måned i fondssparing, og i tillegg går 500 kroner av lønna til pensjonssparing.

- Jeg sparer i ordningen fleksipensjon hos Danske Bank, her går 50 prosent i aksjer og 50 prosent i renter. 500 kroner er ikke et stort beløp, men alle monner drar. Dette er langsiktig sparing, og litt hver måned kan til slutt bli en større sum, mener Wærnes Blom.

Ifølge sparekalkulatoren til Danske Bank vil dette etter 30 års sparing estimert gi 820 000 kroner, utfra dagens kronekurs.

Istedet for å bruke enda mer penger på sparing, prioriteres huslån.

- Jeg og mannen min velger å heller betale hurtig ned på boliglånet. Det er sparing det også, sier Wærnes Blom som sammen med familien bor i et rekkehus på Jakobsli.

Pensjonsavtaler endres

34-åringen skal bruke penger på utbygging av hus, men har likevel allerede begynt å tenke på livet som pensjonist.

- Jeg er offentlig ansatt med statlig pensjon, og tror ikke fremtidens pensjonsordning blir så god som den har vært, sier Wærnes Blom som har satt av penger i privat pensjonssparing i tre år allerede. Også hun mener årsaken til at stadig flere kvinner sparer skyldes økt oppmerksomhet.

- Dagens pensjonsavtaler kan ikke gjennomføres i fremtiden, og det har det vært mye om i media. I tillegg merker mange at arbeidsgiver endrer pensjonsavtalene. Før har kvinner kanskje spart mer kortsiktig, som til familiens ferier eller ting til huset. Mens mannen, som gjerne også tjene mer og dermed sitter igjen med mer egenpenger dersom utgifter deles likt, har hatt mer til sparing. Det er bra dette endres, mener Wærnes Blom.

Ferdige spareprodukter

- Kvinner må også ta ansvar for egen sparing i tilfelle samlivsbrudd, selv om et brudd ikke er det man planlegger for, sier Wærnes Blom som har valgt seg ferdige spareprodukter fra Danske Bank.

- Skal jeg spare enda mer offensivt, må jeg bruke mer tid. Akkurat nå prioriterer jeg ikke det, sier Wærnes Blom som også kan forstå om noen synes det er vanskelig å sette seg inn i de ferdige spareproduktene til bankene.

- Det er jo mer lettvint å bare sette pengene inn på konto, men det gir på sikt mindre avkastning.

Noen hundrelapper er nok

Anne Motzfeldt hos Danske Bank bekrefter kjønnsforskjellene.

- En rekke internasjonale studier viser at mens kvinner styrer den dagligdagse økonomien, er det som regel mannen som har ansvaret for langsiktige investeringer. Grunnen er at kvinner oppgir lav selvtillit til egne økonomiske kunnskaper, sier Motzfeldt.

Forbrukerøkonomen kjenner igjen dette fra kundene hun møter:

- Investering er et begrep som forbindes med store kapitalplasseringer. I dialog med kunder som skal spare i fond snakker vi heller om sparing, fondssparing eller pensjonssparing, En vanlig misforståelse er at man må ha mye penger for å investere i fond, men det er helt feil. Det rekker med noen hundrelapper i måneden, og så er det viktig å ha kontinuitet i sparingen, sier Motzfeldt.

Mange vil spare: Anne Motzfeldt, forbrukerøkonomog autorisert finansiell rådgiver hos Danske Bank, opplever ofte at unge kvinner ønsker å spare til pensjon.

Hopp i pensjonssparingen

Pensjonssparing er den eneste spareformen hvor kvinner sparer nesten like mye som menn viser nye tall fra Sparebank 1.

- Det har skjedd noe det siste året. Mens vi tidligere har sett at forskjellene mellom sparingen til menn og kvinner har økt, ser vi at det for IPS (individuell pensjonssparing med skattefordel) er like mange kvinner som menn som sparer. Det er også mye mindre forskjell i sparebeløpet enn for sparing i aksjefond sier Endre Jo Reite, forbrukerøkonom i SpareBank1 SMN.

Liker trenden: Endre Jo Reite, forbrukerøkonom hos Sparebank1 SMN, synes det er gledelig at så mange kvinner sparer ekstra til pensjon.

Det er likevel fortsatt menn som sparer mest. De eier både langt flere aksjer, og har også økt sparingen mer gjennom de siste ti årene. Tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF) viser at menn sparer 73 prosent mer i aksje- og kombinasjonsfond, og at menn eier 65 prosent av verdiene i aksjefond i Norge.

Må ha is i magen

- Siden kvinner har mindre i aksjefond enn menn er det gledelig at pensjonssparing ser ut til å ha slått an hos kvinner. Kvinner har behov for å tenke langsiktig fordi mange jobber deltid og det er fortsatt lønnsforskjeller mellom kjønnene. I tillegg lever kvinner lenger, sier Reite.

Forbrukerøkonomen tror mange opplever det som tryggere å kjøpe pensjonssparing, enn å kjøpe aksjefond.

- Vi vet at en av grunnene til at mange ikke ønsker å kjøpe aksjefond er at det fremstår som komplisert og utrygt. Samtidig er mange av oss opptatt av svingninger fra dag til dag på fondene, men når det gjelder pensjonssparing er det tydelig at mange har litt mer is i magen og tenker langsiktig, sier Reite.