Rent konkret betyr vedtaket at energiselskaper med færre enn 30 000 kunder slipper kravet om skille nettvirksomheten fra konkurranseutsatt virksomhet som kraftproduksjon og strømsalg.

Daglig leder Fartein Kjørsvik i Sodvin SA (tidligere Hemne Kraftlag) sier at de vil spare store beløp årlig. Hovedsakelig fordi de nå ikke behøver ulike personer til å administrere de forskjellige virksomhetene.

- Det er i hvert fall snakk om et syvsifret beløp i året, sier Kjørsvik til Adresseavisen.

Det samme sier administrerende direktør Anders Rønning i Røros Elektrisitetsverk:

- Når du må begynne å skille funksjoner der man i dag bruker de samme personene, så drar man fort på seg store kostnader for et lite e-verk, sier Rønning.

Uavhengig drift

Funksjonelt skille innebærer at nettselskapet skal driftes uavhengig av annen virksomhet. Dermed kan ledere i nettselskapene ikke delta i ledelsen i andre selskap i konsernet.

Tidligere var det bare nettselskaper med flere enn 100 000 kunder som hadde krav om et slikt skille, men for to år siden vedtok Stortinget at det skulle gjelde alle selskaper uansett størrelse.

Endringene skulle i etter planen tre i kraft i 2021, men fredag fikk Senterpartiet flertall for et forslag i Stortinget om å gi fritak for disse endringene for nettselskaper med under 30 000 abonnenter.

Forslaget har blitt kalt både dyrt, byråkratiserende og distriktsfiendtlig av EL og IT Forbundet og opposisjonen på Stortinget, og førstnevnte var fredag glad for reverseringen. Ifølge leder Jan Olav Andersen i EL- og IT-forbundet var motivet for endringen å få til tvangssammenslåing av nettselskaper.

- Vedtaket sikrer at de mindre selskapene kan fortsette den gode jobben de gjør i dag. Det er i tråd med ønskene fra kraftbransjen. Opposisjonen fortjener honnør for at de lyttet til oss, sa Andersen ifølge NTB.

Olje- og energiminister Terje Søviknes var derimot ikke så fornøyd, og sa til NTB det gir manglende forutsigbarhet for bransjen.

- Kraftbransjen har forberedt seg på disse endringene. At stortingsflertallet velger å snu i implementeringsfasen er trasig. Det er trist at man ikke gir bransjen forutsigbarheten den trenger, sa Søviknes.

Slår seg sammen

I slutten av februar lanserte Trønderenergi og NTE planene om å etablere ett felles nettselskap, med hovedkontor i Stjørdal. På sikt ønsket selskapene også flere sammenslåinger med andre nettselskaper, fra Dovre i sør til Saltfjellet i nord.

Trønderenergi har tidligere overtatt strømnettet til Selbu Energiverk, som valgte å selge på grunn av endringene de trodde ville komme i energiloven.

Kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i Trønderenergi tror ikke Stortingets vedtak slår bena under planene om få med flere selskaper i satsingen. Han tror de små nettselskapene uansett vil ha behov for å søke sammen med andre.

- Fra vårt perspektiv har de forskjellige nettvirksomhetene uansett sterke incentiver for å se på hvordan de er organisert. Både for å få lavest mulig nettleie for kundene, men også for å ha riktig kompetanse fremover, sier Eidem, som sier at det er hovedårsakene til Trønderenergis og NTEs planer om et felles nettkonsern.

- Skal bli billigere

Fartein Kjørsvik i Sodvin SA sier at det opprinnelige kravet om funksjonelt skille var politisk motivert, og at det nå er større sjanse for de kan beholde eierskapet til strømnettet selv.

- Hvis vi hadde vært nødt til å påføre kundene våre ekstrakostnader, så hadde det påvirket interessen for å beholde et lokalt eierskap. Kundene ønsker lokal påvirking, men det går en grense, sier Kjørsvik.

På spørsmål om Sodvins nettkunder nå må fortsette å betale en dyrere nettleie enn de ellers kunne fått, svarer han:

- Hvis du ser på utviklingen i nettleie mellom oss og Trønderenergi, så har vi nærmet oss hverandre. Det er bare et spørsmål om tid før vi blir billigere enn Trønderenergi, sier Kjørsvik.