Høyesterett har kommet frem til at Salmar ikke har krav på fradrag i selvangivelsen for økonomiske bidrag til lag og foreninger i lokalsamfunnet.

I dommen heter det at selskapet er eneeier av den desidert største virksomheten i øykommunen Frøya og har gitt tilskudd til diverse ungdoms- og fritidsaktiviteter. Norges Høyesterett skriver videre at hovedformålet med tilskuddene, ifølge selskapet selv, var å sikre stabil arbeidskraft ved å støtte tiltak som bidro til permanent bosetting i kommunen. Salmar mener derfor at kostnadene er inntektsrelaterte og må gi grunnlag for fradrag.

Overført til Salmarfondet

Høyesterett er derimot ikke enig i dette, og skriver i dommen at de ikke ser tilstrekkelig nær tilknytning mellom kostnadene og potensielle inntekter. I dommen legges det vekt på at det er ingen tidsnær dokumentasjon om hva som var formålet med bidragene, og at uansett var inntektstilknytningen for fjern og indirekte til å kunne gi fradragsrett etter skatteloven.

Det var i fjor at skattemyndighetene nektet Salmar fradrag for til sammen 1,4 millioner kroner, som oppdrettsselskapet overførte til det såkalte Salmarfondet i årene i 2010-2012.

Fondet er opprettet av Salmar for å støtte lokalsamfunnet på Frøya, og pengene har blant annet gått til utstyr til grendelag og foreninger, sportsaktiviteter og kulturvirksomhet.

- Prinsipielt viktig

Skattebesparelsen det er snakk om er på i underkant av 400 000 kroner. For et selskap som året før hadde inntekter på over ni milliarder kroner er det beskjedent, men konsernsjef Trond Williksen i Salmar uttalte til Adresseavisen i desember at dette er en prinsipielt viktig sak for dem.

- Salmarfondet er opprettet for at man skal kunne gi penger til formål som sikrer varig bosetting på Frøya. Det er utrolig viktig kriterium for Salmar som ønsker å utvikle virksomhet der vi er, sa Williksen til Adresseavisen

Endelig nei

Oppdrettsselskapet stevnet deretter skattemyndighetene for retten, og vant frem med sitt krav i Fosen tingrett. Skatt Midt-Norge anket dommen til Frostating lagmannsrett, der skattemyndighetene fikk medhold da saken ble behandlet i juni i år.

Salmar anket saken videre, og nå har Norges Høyesterett sagt endelig nei til kravet om skattefradrag.

Salmars største eier, Gustav Witzøes investeringsselskap Kverva, vant for to år siden frem i Høyesterett med en lignende sak. Bakgrunnen der var at Kverva hadde gitt et tilskudd på 50 millioner kroner til kulturhus og ny videregående skole på Frøya.