Dessuten er de langt oftere på hytta i Fagerlia i Meråker enn 20 døgn. I fjor var Eva, Carstein, Hedda (14) og Jo (8) der hele 110 dager. Det er der de finner roen og tid til å være sammen.

Hytteeier: Carstein Jensen har aldri angret på at han bygde hytte i Fagerlia. Foto: Privat

Det er påskeferie, og mange drømmer om å feriere på egen fjellhytte. Å eie egen hytte kan derimot bli dyrere enn mange tror. Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt hos Danske Bank har sett på hva prislappen kan bli.

Det er ikke tatt hensyn til betaling av avdrag eller verdistigning. Men renter er med i regnestykket, sammen med forsikring, vedlikehold, strøm og oppvarming og kommunale avgifter.

Regnestykket (se illustrasjon nedenfor) viser blant annet at om du har en hytte til tre millioner kroner og bruker den 20 døgn i året så vil det koste deg hele 3135 kroner per døgn. Ifølge Prognosesentret er vi i snitt 49 døgn i året på hytta, dette vil med samme regnestykke gi en døgnpris på 1287 kroner.

Familiens beste investering

Familien Jensen bygde seg ny hytte i Fagerlia i Meråker i 2014. I snitt har de vært der 99 dager per år de siste fire årene. Likevel er de klar over at å være hytteeiere er et tapsprosjekt, rent økonomisk.

- Ja, uansett vil man komme dårlig ut økonomisk når man kjøper kontra det å leie på kort sikt, sier Carstein Jensen. Før han kjapt legger til:

- Men det er verdt hver ei krone. Hytta er familiens beste investering helt klart, det er der vi slapper av og er sammen, både inne og ute, sier Jensen. Familien valgte å selv bygge hyttedrømmen.

På ski: Jo er med familien på hytta nesten hver helg. Sånt blir det mye skigåing av. Foto: Privat

- Fordel med å bygge hytte er at du får ei helt ny og moderne hytte, hvor du kan sørge for bilvei helt til døra. For vår del kom kostnaden med hele byggeprosjektet, tomt, såle og byggesett, på cirka 2,1 millioner og da gjorde jeg ingen ting selv, kun oppfølging. Vi tok takst på hytta året etter. Taksten ble tre millioner kroner, sier Jensen.

Turglad familie: Fra Fagerlia kan familien Jensen nå mange turmål, her har de nådd toppen av Blåberga. Foto: Privat

Maks en times kjøring

Når familien først hadde bestemt seg for at de ville bygge ny hytte, måtte de finne sted.

- For vår del var det viktigste avstanden til hytta. Når vi skulle legge så mye i hytta, tenkte vi at da må vi også bruke den.Vi bor i Trondheim og satte passerspissen på huset vår og tegnet en sirkel. Sirkelen skulle være innenfor en time, sier Jensen.

Deretter måtte de velge mellom sjø- eller fjellhytte.

- Det ble et enkelt valg, fjellhytta blir mye mer brukt en ei ved sjøen, . Ettersom vi har bygd vår drømmehytte i hytteparadiset Fagerlia, så brukes den mye. Vi føler vi får mye ut av helga, selv om vi kjører opp sent på fredag eller må dra hjem tidlig på søndag for å rekke en fotballkamp, sier Jensen.

Kos i mørket: Bålpanne og lyslenke gir magiske utekvelder. Foto: Privat

God pensjonssparing

Familien tok opp et lån på to millioner for å kunne bygge hytta på 85 kvadratmeter. I tillegg kommer faste årlig utgifter på cirka 18000 kroner som dekker, strøm, brøyting, medlemskap i hytteforening, TV, bredbånd og kommunale avgifter.

Kjøkken: Hyttekjøkkenet i Fagerlia innbyr til matlaging. Foto: Privat

Til tross for at det koster, mener både Eva og Carstein Jensen det er mange fordeler med å ha sitt eget.

- Det er vår eget og dessuten betaler det seg ned. Når vi er pensjonister sitter vi med en nedbetalt hytte, og det er en bra pensjonssparing. Det er dessuten fint å kunne dra på hytta når som helst, den står alltid klar. Det er komfortabelt, vi kommer til en oppvarmet hytte med alle fasiliteter og vi slipper å drasse med alt slags utstyr, det ligger allerede i boden. Vi leide engang hytte på Oppdal i påsken, da var bilen overfylt av utstyr. Det tok masse tid bare å pakke inn og ut av bilen.

Kaffekos: Eva og Carstein Jensen trives hjemme på Nardo, men slapper best av på hytta i Meråker.

Heller leie enn eie

Forbrukerøkonom Anne Motzfeld mener de som ikke bruker hytta så mye som familien Jensen bør tenke over at en hytte kan få en svært kostbar døgnpris.

Høy døgnpris: Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt hos Danske Bank har regnet på det, og funnet ut at dersom du ikke er mye på hytta kan det bli dyrt.

- Hytte blir «billigere» jo flere døgn den brukes. En hytte som kun bruke noen få ganger i året kan bli veldig dyrt. Mange tenker nok ikke over alle utgiftene knyttet til det å eie hytte, man tenker gjerne bare på prisen når man kjøper og hvor mye lån man eventuelt må ta opp. Men det koster å «drifte» hytta også i utgifter til strøm, forsikring, vedlikehold med mer. Dersom man kun skal bruke hytte noen få ganger i året, kan det være lurt å vurdere å heller leie. Da kan man jo leie på forskjellige steder også og få nye impulser og opplevelser, sier Motzfeld.

Les også kommentaren til Kari Hovde: "Jeg føler meg nesten utenfor, fordi vi ikke har hytte på fjellet".

Forbrukerøkonomen har disse tipsene til de som vurderer å kjøpe hytte:

- Dersom man vurderer å kjøpe hytte bør man tenke over hvor mye hytta tenkes brukt. Sett gjerne opp oversikt over kostnadene knyttet til å eie hytte og sammenlign dette med leiepriser. Men det er klart, skal man være mye på hytta er det jodeilig med en egen plass. Der kan man innrede som man vil, oppbevare mat og klær fra besøk til besøk og ha besøk av venner og familie. For mange er hytta et fristed som brukes jevnt og trutt, og da må man vel kunne si at det er en god investering som gir livskvalitet.