Det er deilig å være dansk eier i norske TV 2, skriver Bergens Tidende.

Denne uken meldte Dagens Næringsliv at den totale kompensasjonen til ledergruppen var på 45 millioner kroner i fjor.

Tallene inkluderer også pensjon. I ledergruppen sitter det to menn, konsernsjef Steffen Kragh (53) og finansdirektør Hans J. Carstensen.

Har tjent 250 millioner

Lønnsnivået skaper sterke reaksjoner i TV 2, som de siste årene har vært gjennom tøffe nedbemanningsrunder. En av dem som reagerer er Pål T. Jørgensen (66). I et innlegg på TV 2s intranett denne uken fyrte han løs mot eierselskapet, skriver BT videre.

Her viste han til at de to sjefene har doblet lønnen sin siden 2010, og at de i løpet av de siste åtte årene har tatt ut 250 millioner kroner i «kompensasjon».

– Både Kragh og Carstensen har 10 år igjen til pensjonsalder (62 år). Hvis vi forlenger kurven på lønn- og bonus-økninger vil de to til sammen ha fått utbetalt rundt en milliard kroner når de går av med pensjon, skriver han.

Jørgensen ønsker ikke å uttale seg om saken til Bergens Tidende, men det fremgår tydelig av det interne skrivet at han synes lønnsnivået er umusikalsk, med tanke på at TV 2 nå er i en prosess der de håper å få 135 millioner kroner i årlig subsidier fra staten mot å påta seg nye allmennkringkasteroppdrag.

GULLKANTET INVESTERING: I 2012 kjøpte Egmont A-pressens andel i TV 2 for 2,1 milliarder norske kroner, og ble med det eneeier i kanalen. Fra v. konsernsjef i Egmont, Steffen Kragh og finansdirektør Hans J. Carstensen. Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

– Kraftig svekket

I tillegg trekker Jørgensen frem at over 170 TV 2-ansatte har mistet jobben i en smertelig nedbemanningsprosess.

– Nyhetene i TV 2 er kraftig svekket. Enkelte bruker uttrykket rasert. Vi har knapt nok ressurser til å drive vanlig nyhetsjournalistikk.

Jørgensen peker på at TV 2 har som uttalt mål å være en viktig samfunnsaktør.

–Jeg har stilt spørsmålet før, og jeg gjør det igjen. Hvordan kan vi være en viktig samfunnsaktør når vi ikke engang har en politisk avdeling?

– TV 2-Nyhetene har ikke engang råd til å holde seg med en politisk avdeling. Men overskuddet i fjor var på 329 millioner kroner. Det var vel kanskje en av årsakene til kompensasjons-økningen i København?

Jørgensen avslutter innlegger med å vise til hva Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Anette Trettebergstuen uttalte til DN da nyheten ble kjent.

– Det fremstår rett og slett som de (Kragh og Carstensen) er koblet fra virkeligheten.

LEDERDUO: TV 2-sjef Olav T. Sandnes provoserte mange i det politiske miljøet da han krevde statlige subsidier for å fortsette allmennkringkaster. For hvorfor skal staten støtte et selskap som utbetaler titalls millioner kroner i lønn til sine ledere? Til høyre: Hans J. Carstensen. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Ikke riktig

I Egmont reagerer de på at Jørgensen trekker en parallell mellom lederlønningene og eventuelle statlige subsidier for å påta seg et allmennkringkasteroppdrag.

– Det er ikke riktig å koble disse sakene sammen, skriver pressesjef Jesper Eising i en e-post.

Han peker på at beløpet på inntil 135 millioner kroner i året eller 675 millioner kroner over fem år, er kompensasjon for merkostnader som TV 2 påtar seg som følge av allmennkringkasteroppdraget.

På spørsmål vedrørende lønn viser han til en skriftlig uttalelse fra Egmonts styreleder Lars-Johan Jarnheimer.

«Egmont har medievirksomhed i 30 lande. Egmonts koncerndirektion er avlønnet markedskonformt baserte på dansk og international benchmark. Direktionens vederlag er sammensat af fast vederlag plus performance- og fastholdelsesbonus, hvortil der er knyttet en række betingelser for udbetalingen.»

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.