- Selv om det meste av informasjon er rett, og data samles automatisk er det viktig å faktisk sjekke tallene. Det får du ikke til på ti minutter, advarer Endre Jo Reite, privatøkonom i Sparebank1 SMN.

Onsdag 4. april kom skattemeldingen, eller selvangivelsen som det het før.

De fleste sjekker i løpet av dagen om de får igjen penger eller må betale restskatt, men ifølge en undersøkelse gjort av Respons Analyse på oppdrag fra Sparebank1 SMN bruker vi ikke så mye mer tid enn vi må på tallene.

Få tar seg god tid

Banken har spurt 1039 personer, og seks prosent av de spurte trønderne sier de ikke kontrollerer skattemeldingen i det hele tatt. 25 prosent bruker opptil ti minutter, mens 49 prosent bruker fra ti til 30 minutter.

Dermed er det ikke så mange igjen, som tar seg god tid. 12 prosent bruker fra en halvtime til en time, mens fem prosent bruker fra en til to timer. Kun tre prosent bruker mer enn to timer.

Sett ut fra dette er det ikke så overraskende at hele 56 prosent av alle i Trøndelag sier de bare godtar skattemeldingen som den er. Dette er en høyere andel enn i Norge sett under ett, på landsbasis godtar 47 prosent skattemeldingen uten videre.

Undersøkelsen viser videre at 27 prosent av trønderne legger til manglende informasjon, mens 22 prosent retter opp feil.

- Det er ditt ansvar

Statistikk fra de siste sju årene viser også at tiden vi bruker på skattemeldingen minker for hvert år. At det brukes så lite tid synes privatøkonom Reite er skremmende.

Skremmende trend: Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN liker ikke statistikken som viser at vi bruker stadig mindre tid på å sjekke vår egen skattemelding.

- For det første er du selv ansvarlig for feil. Mangler det noe som skulle vært oppgitt av lønn eller eiendeler så er det ditt problem hvis det avdekkes, sier Reite.

Han viser også til at undersøkelsen viser at nesten halvparten av oss ikke tror vi får alle fradragene vi har krav på. Dette gjelder for 42 prosent av trønderne, og 46 prosent av alle de spurte.

- Tallene bekrefter at de fleste faktisk tror de har noe å hente, men mange tror nok det er vanskeligere å endre skattemeldingen enn det er, sier Reite som oppfordrer alle til å bruke skattemeldingen.

Tror på penger tilbake

- Skattemeldingen er en ryddig oversikt over om du faktisk sparte penger, eller om du brukte mer enn du tjente i fjor. Du bør stille deg spørsmål som: Hvor ble det av eventuell lønnsøkning, har du kjøpt noe som forklarer økning i gjeld, og er det varige verdier eller forbruk? sier Reite.

Undersøkelsen viser videre at seks av ti regner med å få penger tilbake i år, mens bare 12 prosent tror de får restskatt.

Reite minner også om viktighetene av å være åpen om økonomi i parforhold.

- Vi møter altfor ofte kunder som ikke kjenner til den andre partens økonomi. Ektefeller har rett til å se hverandres selvangivelse, og også samboere bør vise åpenhet og gå gjennom selvangivelsen sammen. Har en av partene utfordringer i økonomien er det noe det er lettere å løse hvis man er åpen, sier privatøkonomen