Hvert år kommer skattemeldingen, før kjent som selvangivelsen, men det er fra år til år alltid noen endringer i hvordan denne skal sjekkes og fylles ut.

Flere poster endres, er nye eller utgår også på årets skattemelding. Dette gjelder faktisk mer enn tredve stykker. Det er dermed ikke slik at alle endringene er like viktige for alle.

Ikke lenger fritekst

Ifølge Skatteetaten er en av de største endringene at post 5.0 er fjernet. Post 5.0 er et merknadsfelt, og når dette ikke lenger er med betyr det at du ikke lenger kan skrive med egne ord i skattemeldingen.

- Vår erfaring med merknadsfeltet har vært at det brukes til å oppgi opplysninger om inntekter, fradrag, formue eller gjeld som enten allerede var eller skulle vært ført i en egen post i skattemeldingen, sier Lene Marie Ringså, seksjonssjef for personskatt i Skatteetaten.

Send med vedlegg

Skatteetaten skriver på sin hjemmeside at i den grad noen har behov for å gi dem utfyllende opplysninger utover å føre korrekt beløp i postene i skattemeldingen, så kan dette sendes som et vedlegg.

Skattebetalerforeningen ber alle merke seg denne muligheten.

- Mange av de andre mindre endringene i årets skattemelding er kommet til, nettopp for at skattebetalerne ikke skal behøve å skrive selv. Men for mange er post 5.0 svært nyttig, og det blir uvant at denne er borte. Det er lett å tenke at terskelen for selv å forklare seg nå blir høyere, og derfor mener vi at det er viktig å oppfordre alle som føler behov for det til å faktisk legge ved vedlegg, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Ifjor inviterte Adresseavisen til nettmøte om skattemeldingen. Her kan du lese svarene Skatteetatene ga våre lesere.

Verdsettingsrabatt og gjeldsreduksjon

De andre store endringene handler ifølge Skatteetaten om informasjon om verdsettingsrabatt og gjeldsreduksjon.

Dette betyr kort sagt en reduksjon i formuesverdien til enkelte eiendeler og en reduksjon i gjeldsfradraget ditt. Eiendeler som omfattes av verdsettingsrabatten er bolig- og næringseiendom, aksjer og driftsmidler, og den reduserer grunnlaget for og gir lavere formuesskatt dersom du har en nettoformue som overstiger minstebeløpene. Har du gjeld vil fradraget for denne bli redusert ut fra verdien av eiendeler med verdsettingsrabatt og verdien av din samlede formue. ​

Bitcoin må føres

Flere har invester i bitcoin eller andre kryptovalutaer i året som har gått, og dette må du i så fall selv føre inn i skattemeldingen.

- Det må betales skatt av digitale penger også, men opplysningene vil ikke være forhåndsutfylt, sier Ringså fra Skatteetaten.

Det betyr at du selv må føre inn informasjon om både formue, inntekt og eventuell gevinst og tap knyttet til kryptovaluta i skattemeldingen

I tillegg er det to nye finansprodukter i år, som du kanskje har benyttet deg av, nemlig aksjesparekonto (ASK) og individuell pensjonssparing (IPS). Opplysningene herfra skal være forhåndsutfylt, men det er likevel greit å sjekke beløpene.