Norges første melkeautomat har allerede pøst ut 700 liter siden oppstarten i forrige uke.

- Det er over all forventning. Det er tydelig at folk liker den dagsferske melka, sier Karoline Storflor, og smiler bredt. Og det har hun grunn til. Melkesalget direkte fra gården kan bli en viktig inntektskilde i fremtiden.

- Vi har budsjettert med 50 liter per dag og 20 000 liter i året. Vi har dessuten satt inn noen flere kyr i besetningen som har en kvote på 320 000 liter i året.

Les også: Landbruket i Trøndelag gir flest arbeidsplasser i byen

Melk på flaske

Man går rett inn i gamle dager når man åpner døra til den nye melkebutikken på Kilnes gård. Ved melkeautomaten står en annen vareautomat hvor man kan kjøpe glassflasker til å ha melka på. Over det ene bordet i det lyse rommet henger to melkeorgan, som er gjort om til to lamper, og rundt om henger dessuten opplysninger om melka og hvordan den er skjøttet. På den ene veggen er det dessuten en glassrute hvor man kan se rett inn til kyrne som blir melket av roboten.

Karoline sier det var tanken om å gjøre noe ekstra ut av gården som satte dem på sporet av melkeautomaten.

- Vi hadde tenkt og fundert og hadde hatt mange forespørsler fra folk som ville kjøpe melk direkte fra gården. Da dukket en svensk gård opp på Facebook som solgte melka på dette viset. Vi tok kontakt og etter noen uker var vi på studietur. Dermed var det gjort.

Riksrevisjonen slakter myndighetene for at de ikke har fulgt opp Stortingets mål om 15 prosent økologisk matproduksjon.

Trygg å drikke

Gårdsmelka er dagsfersk, og det nærmeste du kommer iskald melk rett fra tanken.

- Melka vår er pasteurisert, men ikke homogenisert – noe som gjør at melka bevarer mer av sine naturlige egenskaper og smak. Pasteurisering er rett og slett varmebehandling av melk. Den varmes opp til 72 grader i 15 sekunder før den raskt blir avkjølt igjen. På denne måten blir melka fri for eventuelle skadelige bakterier og helt trygg å drikke, sier Karoline.

Melka du kjøper i butikken er homogenisert. Dette er en prosess hvor fettpartiklene i melka fortynnes og hindrer at fettet skiller seg fra resten av melka.

- På Kilnes gård homogeniserer vi ikke melka, derfor ligger den fettrike delen av melka øverst i melkelaget når den står en stund i kjøleskapet. Dette kan enten ristes inn i melka igjen eller fløtes av med en øse. Denne fløten er kjempefin å bruke i matlaging, men selv synes vi at melka blir ekstra god når fettet ristes inn i melka igjen, sier Karoline.

Ingen andre i Norge har gjort dette før melkebøndene på Kilnes. Organisert salg fra gårdstanken har rett og slett ikke vært lov her i landet.

- Vi har samarbeidet tett med Mattilsynet for å få dette til. Det har vært en trygghet i prosjektet, sier Karoline Storflor.

Les også: Økologiske melkebønder er mest effektive

Mange vil begynne

Ekteparet er blitt nedringt av bønder fra hele landet som har lyst til å selge melk direkte fra gården.

- Vi måtte rett og slett begynne å ta oss betalt for all tiden vi brukte på å gi informasjon om hvordan vi hadde gjort det. Men interessen er stor, det viser alle delingene på sosiale medier

Melkeautomaten i Hegra er selvbetjent og er åpen alle dager mellom 08.00 og 20.00.

- Vi prøver å gjøre dette så effektivt som mulig slik at det blir lønnsomt. Vi har investert 1,8 millioner kroner i prosjektet inkludert 650 000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge.

Les også: Klimasmart trønderbonde

Fjøsets vaskedame

Ekteparet Storflor har også investert i en såkalt skraperobot i fjøset.

- Svenskene anbefalte oss å investere i dette med en gang fordi kunder, som ikke er vant med å se fjøs, tror at fjøset er veldig møkkete og at det er noe galt fatt av den grunn. De fortalte oss at Mattilsynet i deres eget distrikt ble nedringt den første tiden, og at de måtte rykke ut mange ganger. Vi kaller skraperoboten for Laila. Hun er fjøsets vaskedame. Hun fjerner møkka fra gulvet for at det skal se bra ut. Det er meningen at kundene våre skal ha gode opplevelser når de går herfra, sier Karoline Storflor.

Melka på Kilnes gård selges for 20 kroner literen. Dessuten må kundene enten ha med seg flaske eller kjøpe en til 25 kroner.

- Jeg tror folk vi ha det genuine og ekte. Ferskere og bedre melk enn dette får du ikke, mener Karoline Storflor.

Karoline og Odd Magne Storflor på gården Kilnes i Hegra er de første i landet som selger melka rett til forbruker. Foto: Leif Arne Holme
På tavla kan man lese hvor lenge dagens melk holder seg, og hva fettprosenten er. Foto: Leif Arne Holme
Kreativiteten har gode kår på Kilnes gård i Hegra. Her er melkeorgan blitt til stilige lamper i melkebutikken. Foto: Leif Arne Holme
Melkeautomaten har fått egen skilting til gården i Hegra. Foto: Leif Arne Holme
Kundene tar gjerne et bilde av kyrne gjennom glassruta før de fyller opp flaska med dagsfersk melk. Foto: Leif Arne Holme
Flaska er i ferd med å bli fylt opp i melkeautomaten, som er den første i sitt slag i Norge. Foto: Leif Arne Holme