Før helgen ble det kjent at en norsk-kinesisk kvinne sitter fengslet i Kina, anklaget for å ha smuglet laks inn i landet fra Vietnam.

Kvinnen har i over ti år vært kunde av Frøya-selskapet Salmar, og selskapets ledelse fortalte på fredag at de nylig også etablerte et selskap for laks i Asia sammen med kvinnen.

Den kinesiske aksjonen skal være del av en større kampanje mot illegal smugling av matvarer, men ifølge Fiskeribladet skal laks for rundt 720 millioner kroner være stanset på grensen mellom de to landene. Kinesiske myndigheter skal ha opplyst at det er svært mye norsk, frossen laks i beslagene.

Restriksjoner

Kina innførte strenge restriksjoner på import av norsk laks etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010, men samtidig steg den norske eksporten til Vietnam kraftig.

Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård hos Nordea Markets sier at eksporten til Vietnam økte fra nesten ingenting til et nivå som var større enn Kina.

- Man kan spekulere i hva man visste eller ikke visste, men det er de tørre fakta. Det er vel ingen som regnet det som usannsynlig at noe av laksen havnet i Kina til slutt, sier Giskeødegård, men legger til at det ikke nødvendigvis betyr at det har skjedd noe galt.

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest, uttalte fredag til Adresseavisen at selskapet sluttet å eksportere laks til Vietnam på grunn av faren for å bli involvert i smugling til Kina.

I slutten av 2016 ble det enighet om en normalisering av det politiske forholdet mellom Norge og Kina, og i mai i fjor signerte fiskeriminister Per Sandberg en avtale med kinesiske veterinærmyndigheter som igjen åpnet opp for norsk eksport.

Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina, Sigmund Bjørgo, sier at de i november i fjor så at eksporten til landet begynte å øke.

- Samtidig fikk vi tilbakemelding fra markedet om at importprosedyrene ble enklere, sier Bjørgo til Adresseavisen.

Da falt også eksporten til Vietnam kraftig (se tabell).

Avtale: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) signerte i mai fjor en protokoll om eksport av laks fra Norge til Kina med ministeren for Kinas veterinærmyndigheter. Foto: NFD

Utestengt

Laks fra tidligere Sør-Trøndelag, Nordland og Troms er likevel fortsatt utestengt fra Kina på grunn av at det i 2015 skal ha bli funnet ILA-virus på laks fra de tre fylkene. Mattilsynet varslet tidligere i år at kinesiske inspektører ville besøke lakseslakterier i de tre fylkene, og at de håpet det ville føre til en oppheving av utestengelsen.

Ifølge havbruksnettstedet Undercurrent sier en industrikilde i Kina at norsk laks er særlig utsatt for smugling på grunn av disse regionale restriksjonene.

Bjørgo sier at de tidligere har hørt snakk om at norsk laks har kommet inn i Kina via Vietnam, men sier at han ikke ønsker å spekulere i omfanget eller hvor denne laksen kommer fra.

Han sier at han heller ikke vil spekulere i om det er laks fra fylkene fortsatt er utestengt som smugles inn i Kina på denne måten. På spørsmål om dette burde vært kjent for norske oppdrettsselskaper, sier Bjørgo at dette er noe selskapene selv må svare på.

Viktig marked

Salmar ønsker ikke å svare på hvor mye laks de har eksportert til Vietnam, men i årsrapporten for 2016 trekkes landet frem som et av de store enkeltmarkedene i Asia.

Adresseavisen har spurt selskapet om de har hatt, eller burde ha hatt, grunn til å tro at deler av denne eksporten har blitt sendt videre til Kina, og om det har har skjedd illegalt. Til det svarer Salmars finansdirektør Trond Tuvstein:

- Salmar selger hvert år store mengder laks og lakseprodukter til mange kunder for levering til land i Asia, inkludert Kina og Vietnam i henhold til de regler og bestemmelser som gjelder. Denne virksomheten er underlagt grundig kontroll av relevante myndigheter, skriver han i en e-post.

Tuvstein sier at Salmars produksjon og leveranser av laks til regionen fortsetter som før, og at de ikke har blitt kontaktet av noen myndigheter i forbindelse med saken som nå er under etterforskning.

- Skulle myndighetene ønske vår bistand eller informasjon fra oss i denne forbindelse, vil vi naturligvis forsøke å bidra, skriver han.

Fiskeriutsending Sigmund Bjørgo tror ikke at smuglersaken som nå rulles opp Kina vil påvirke omdømmet til den norske laksen i noen særlig grad.

- Jeg antar at den kun i begrenset grad vil påvirke omdømmet, for saken i kinesisk media omhandler en rekke matvarer fra mange ulike land, sier han.